Baskija: Še drugič izjemni Roglič

Baskija: Še drugič izjemni Roglič
03.04.2018 AVTOR: D. Z.
Izjemno. Primož Roglič je spet blestel. Tudi drugo etapo je končal na drugem mestu. Pred njim spet samo Julian Alaphilippe.

Na dirki po Baskiji je za kolesarji druga etapa. Na dirki nastopajo tudi trije Slovenci Simon Špilak, Jan Polanc in Primož Roglič.

Prav Roglič je v odličnem položaju, saj je prvo etapo koknčal na drugem mestu. Na zadnjem vzponu je pokazal izjemno pripravljenost. Posledično je drugo etapo začel v zeleni majici najboljšega po točkah. Druga etapa je bila po preseku sodeč nekoliko lažja od prve, a vseeno, kot smo v Baskiji tega vajeni, dovolj zahtevna, da je na koncu prišlo do selekcije.

Kolesarji so morali na 168 kilometrov dolgi poti od Zarautza do Bermea premagati štiri kategorizirane vzpone. Po enega prve in tretje ter dva druge. Spet smo lahko pričakovali podoben zaključek kot v prvi etapi, saj je bil zadnji kategoriziran vzpon dolg 3,4 km, povprečni naklon pa je znašal 8,4 %. Govorimo o klancu na San Pelaio. Od tu do cilja je bilo samo še sedem kilometrov skorajda samega spusta. Etapo so najprej zaznamovali ubežniki. Prava ubežna skupina se je sestavili šele po 70 kilometrih.

Sestavljali so jo Alexis Vuillermnoz (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi in Damiano Caruso (BMC), Dani Navarro (Cofidis), Tao Geoghegan Hart in David Lopez (Sky), Tsgabu Grmay in Ruben Guerreiro (Trek – Segafredo), Michael Woods (EF – Drapac), Carlos Verona (Mitchelton – Scott) in Mark Padun (Bahrain – Merida). 11-erica je bila nadvse nevarna in tega so se zavedali tudi v glavnini. Kolesarji Quick Stepa, ki so branili rumeno majico Juliana Alaphilippa, kolesarji Movistarja in Rogličevi pomočniki iz moštva LottoNL Jumbo so združili moči.

25 kilometrov pred ciljem so ubežniki imeli vsega minuto prednosti. 16 kilometrov pred ciljem je sam poskušal Lopez, ki pa se je moral predati takoj po začetku prej omenjenega zadnjega vzpona. Sledil je napad Michaela Matthewsa, a vse so imeli pod nadzorom kolesarji Movitsarja. Vse do napada Alaphilippa. Rumena majica je 7,7 km pred ciljem naredila veliko selekcijo. Takoj je na napad odgovoril tudi Primož Roglič. Ko je Francoza ujel, mu je tudi takoj odgovoril z napadom in mu tako pokazal, kako dober je. Sledila sta jima lahko le Izagirre in Landa, medtem ko so ostali spet zaostali.

Četverica je na tehnično zahtevnem spustu prednost še povečala. Tristo metrov pred ciljem je Roglič prvi začel s sprintom, vendar pa je bil tudi tokrat Alaphilippe – mojster za podobne zaključke in enodnevne ardenske klasike – nekoliko hitrejši. Gorka Izagirre je bil tretji, Landa četrti. Skupina s preostalimi favoriti je izgubila 15 sekund. Boj za peto mesto je dobil Patrick Konrad. V tej skupini so končali Prades, Bilbao, Mollema, Quintana, Mlard, Mas, Ion Izagirre, Buchmann, Bardet, De la Cruz, Haig, Uran, Hansen, Herrada in Anton. Alaphilippe ima zdaj v skupnem seštevku osem sekund prednosti pred Rogličem in 39 pred Gorko Izagirrejem. Sledijo Landa, Bilbao, Konrad, Mas, Buchmann, Molard in Bardet. Špilak je 27., Polanc pa 45.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ