Baskija: Simon Špilak z najboljšimi

Baskija: Simon Špilak z najboljšimi
04.04.2016 AVTOR: D. Z.
V senci belgijskih klasik se je začela tudi prestižna World Tour dirka po Baskiji. Prvo etapo je dobil Luis Leon Sanchez. Na dirki sta tudi Simon Špilak in Jan Polanc.

Špilak in Polanc na startu
Ko govorimo o dirki po Baskiji, govorimo o že 56. izvedbi te etapne preizkušnje, na kateri vsako leto do izraza pridejo predvsem odlični hribolazci. Tudi letos ne bo nič drugače, že po tradiciji pa vse na svoje mesto postavi zadnja vožnja na čas. Na startu sta tudi Jan Polanc in Simon Špilak, ki ima iz lanskega leta s to dirko še neporavnane račune.

Potem ko je bil pred kronometrom v igri za zmago, se mu je namreč že na startu odtisnila gonilka. Tako je ostal brez možnosti za visoko uvrstitev, morda celo zmago. Tudi letos so na startu številni zvezdniki. Rodriguez, Contador, Landa, Henao, Gerrans, brata Yates, Smuel Sanchez, Quintana, Kreuziger, Rolland, Gallopin, Wellens, Costa, Mollema, Martin, Gesink, Kelderman, Barguil, Aru, Sanchez …


Etxebarria je gostila start 144 kilometrov dolge etape, ki se je končala v Markina Xemeinu. Kolesarji so morali premagati kar osem kategoriziranih vzponov. Štiri tretje kategorije, tri druge in enega prve kategorije. Vrh zadnjega je bil samo devet kilometrov do cilja. Sledil je samo še spust. Dirko so zaznamovali trij ubežniki Wyss, Lastra in Edet. V ozadju pa so imeli stvari pod nadzorom predvsem člani Orice GreenEdga in Tinkoffa.

Contadorjevi napadi in Quintanin odziv
35 km pred ciljem je na predzadnji vzpon na Izuo – ta je bi tudi najtežji v etapi – napadel Wyss. Še preden so bili ubežniki ujeti, je napadel Dario Cataldo. V ozadju so se začeli prvi nekoliko resnejši napadi. Na klancu pa je poskusil tudi Alberto Contador. Kar trikrat je napadel, vedno pa mu je tudi Nairo Quintana lahko sledil. Vse skupaj je izkoristil Navarro, ki si je hitro nabral rahlo prednost in v spustu vozil tudi zelo tvegano.

Pridružil se mu je še Luis Leon Sanchez in ta dva kolesarja sta z glavnino tik za njima lahko obračunala za zmago. Sanchez, sicer član Astane, se je lahko veselil zaslužene zmage. Tretji je bil Simon Gerrans. Vsi favoriti so bili v skupini, ki je štela dobrih 50 kolesarjev. Tudi Simon Špilak, ki je etapo končal na 40. mestu. Jan Polanc je bil 60. Izgubil je dobro minuto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ