Baskovska klasika: Vračata se Matej Mohorič in Domen Novak

Baskovska klasika: Vračata se Matej Mohorič in Domen Novak
31.07.2021 AVTOR: DZ

Kar se cestnega kolesarstva tiče so olimpijske igre končane. Zdaj je čas, da se nadaljuje “običajna” sezona. Najprej San Sebastian.

Po dirki po Franciji se ponavadi hitro nadaljuje sezona. Tokrat so največje dirke “prestavile” olimpijske igre. Zdaj pa se bo sezona World Toura nadaljevala s klasiko San Sebastian. Ta bo na sporedu v soboto, 31. julija. Mnogi kolesarji, ki so nastopali na dirki po Franciji in se potem niso udeležili olimpijskih iger se zdaj vračajo na dirke.

Med temi je Matej Mohorič. Po premoru se vrača na dirke in se tako podaja proti drugemu delu sezone. Namerava namreč nastopiti tudi na svetovnem prvenstvu, ki bo letos v Flandriji. Na klasiki bo nastopiltudi Mohoričev klubski kolega Domen Novak, ki v sklopu reprezentance dirkal tudi pretekli vikend v Kranju. Lani te dirke ni bilo, pred dvema letoma pa je 40. izvedbo dobil Remco Evenepoel. Belgijca ne bo na startu, Deceuninck Quick Step bo vse upe polagal na Juliana Alaphilippa.

Tokrat UAE Team Emirates na dirko prihaja z mladim fenomenom. Juan Ayuso velja za enega izmed najbolj nadarjenih mladeničev. Rojen je leta 2002, ima vsega 18 let in je letos zelo prepričljivo dobil dirko po Italiji za mlade. Dobil je tudi Belvedere, pa Trofeo Piva. Na članski dirki prve kategorije Ordiziako Klasika je pred petimi dnevi zaostal samo za Luisom Leonom Sanchezem. Zdaj ga čaka krstni nastop v World Touru. Med kandidate za vrh lahko uvrstimo vsaj še naslednje kolesarje:

Luis Leon Sanchez, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Miguel Angel Lopez, Dan Martin, Egan Bernal, Adam Yates, Mikel Landa, Simon Yates … Lani dirke niso izpeljali, kolesarji pa se tako vračajo na nadvse zahtevno preizkušnjo, ki jo je predlani dobil Remco Evenepoel. Letos Belgijec zmage ne bo branil. Govorimo pa o 223 kilometrov dolgi dirki s šestimi kategoriziranimi vzponi. Glavna akcija se ponavadi prične razvijati na Jaizkibelu, ki je dolg 7,9 km.

Na vrh pa kolesarji pridejo po 160 kilometrih. Sledi krajši, a strmejši Erlaitz. Potem pa spust in nekoliko daljša ravnina pred zadnjim klancem. To je Murgil. Dolg je 2,1 km, povprečni naklon pa je 10-odstoten. Na vrh kolesarji pridejo po 214 kilometrih. V zadnjih letih so to dirko poleg Evenepoela dobili tudi Alaphilippe, Kwiatkowski, Mollema, Yates, Valverde, Gallopin, Sanchez, Gilbert, Kreuziger …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ