Battaglinu zanimiv zaključek. Zdaj pa na Etno

Battaglinu zanimiv zaključek. Zdaj pa na Etno
09.05.2018 AVTOR: D. Z.
Enrico Battaglin je dobil peto etapo na dirki po Italiji. Rohan Dennis je obdržal rožnato majico. Pred kolesarji je zdaj etapa na Etno.

Mnogi so opozarjali, da bi tudi v drugi etapi na Siciliji, obenem peti na dirki po Italiji lahko prišlo do razlik med najboljšimi.

Poleg razgibanega terena v drugi polovici 153 kilometrov dolge etape, je bil tik pred ciljem tudi dober kilometer dolg vzpon. Potem pa ravnina proti cilju. Start je gostil Agrigento, cilj pa Santa Ninfa. Skupaj so morali kolesarji premagati dobrih dva tisoč metrov nadmorske višine.

Takoj po startu je uspel pobeg četverici. Ubežno skupino so sestavljali Ryan Mullen, Laurent Didier (oba Trek-Segafredo), Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Selle Italia) in Andrea Vendrame (Androni Giocattoli-Sidermec). Hitro so si privozili skoraj šest minut prednosti, tako da so se morali v lov podati kolesarji BMC. Na pomoč so priskočili tudi pomočniki pri moštvih Lotto Fix All, Sunweb in UAE Team Emirates.

Med etapo je odstopil Guy Niy, sicer prvi Izraelec, ki je nastopil na dirki po Italiji. Ob vstopu v zadnjih 20 kilometrov je napadel Vendrame, ki je nadaljeval v samostojnem pobegu. A večjih možnosti za uspeh ni imel. Glavnina je za njim zaostajala za dobro minuto. Prav v glavnini je prišlo tudi do množičnega padca. Vpletena sta bila tudi Domenico Pozzovivo in Max Schachmann. Na spustu je dobrih pet kilometrov pred ciljem padel tudi Miguel Angel Lopez, ki je na cilju izgubil 43 sekund.

Vse manjša skupina je tri kilometre pred ciljem ujela še Vendrameja in nadaljeval se je boj za pozicije v ospredju. Na vzponu je prvi napadel Pozzovivo, ki je tako pripravil teren Giovanniju Viscontiju. Z napadom je poskusil tudi Diego Ulissi, vendar neuspešno. Ko je potegnil Visconti, mu je takoj sledil Enrico Battaglin, ki je imel v zaključku največ moči. Veselil se je že tretje zmage na dirki po Italiji v karieri. Prve po letu 2014. Visconti je bil drugi, Goncalves pa tretji.

V skupini dobrih 40 kolesarjev, ki je etapo končala v času zmagovalca so bili skorajda vsi favoriti. Manjkal je prej omenjeni Lopez. Tudi Najboljši Slovenec Jan Polanc je zaostal za dobro minuto. Rohan Dennis je ohranil sekundo prednosti pred Dumoulinom in 17 pred Yatesom. Sledijo Wellens, Bilbao, Schachmann, Pozzovivo, Goncalves, Pinot in Konrad. Jan Polanc je 42., Matej Mohorič 57., Domen Novak pa 161. Jutri bo na sporedu etapa s ciljem na Etni. Lani je na Etni zmago slavil prav Jan Polanc.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ