Belgijec najboljši v Kopru, Jure Golčer 21.

Belgijec najboljši v Kopru, Jure Golčer 21.
16.06.2016 AVTOR: D. Z.
Jens Keukeliere je dobil 1. etapo na dirki po Sloveniji. Diego Ulissi 2. Najboljši Slovenec je bil Jure Golčer.

Sprinterji so upali na uspeh
Pa se je začela. Že 23. Dirka po Sloveniji. Tokrat z etapo od Ljubljane do Kopra oziroma Žusterne. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Vsi trije so bili vzponi tretje kategorije. Obenem pa so bili še štirje leteči cilji. Najprej je bil vzpon na Rakitno.

Sledil je vzpon na Ravbarkomando. Na 156 kilometru pa je bil še vrh vzpona na Gažon. Etapa je bila dolga 178 km. Na startu so bili številni vrhunski kolesarji. Mark Cavendish, Mark Renshaw, Elia Viviani, Damiano Cunego Diego Ulissi, Rein Taaramae … Pa tudi številni Slovenci: Jani Brajkovič, Grega Bole, Matej Mohorič, Luka Pibernik, Marko Kump …

Dva Slovenca v begu
Obetala se je nadvse zanimiva etapa. Sprinterji so trdili, da bodo dobili priložnost za zmago, mnogi se pa s tem niso strinjali. Kolesarji so etapo začeli v Tivoliju. Potem pa se je začelo zares. Prvi leteči cilj v Igu je po zgolj desetih kilometrih dirkanja dobil Kenny de Ketekele. Potem pa se je izoblikovala ubežna skupina. V tej skupini sta bila tudi dva Slovenca.

Jonu Božiču (Adria Mobil) in Tilnu Finkstu (Radenska) so se pridružili še Kenny De Ketele, Michele Viola in Marek Canecky. Že ob vzponu na Rakitno so imeli več kot sedem minut naskoka pred glavnino. Na gorskem cilju je bil najboljši Marek Canecky. De Ketele je bil drugi, tretji pa Božič. V Cerknici je bil leteči cilj, ki ga je dobil Jon Božič. Finkst je bil drugi, tretji pa Michele Viola. Po 50 kilometrih dirkanja pa je glavnina pričela zmanjševati zaostanek.

Novak padel in izgubil ogromno časa
Veliko časa so v ospredju ritem narekovali člani Skya in Dimension Date. Naslednji gorski cilj na Ravbarkomandi je dobil Božič. De Ketele je bil drugi, tretji pa Canecky. V Postojni je leteči cilj pripadel Violi. Drugi je bil Finkšt, tretji pa Božič. V Kozini je bil Viola pred Božičem in Finkstom. Po 110 kilometrih je glavnina zaostanek za ubežniki zmanjšala na manj kot tri minute.

Potem so kolesarji prišli na obalo in po 159 kilometrih je bil vrh vzpona na Gažon. Lorenzo Rota je prehitel ubežnike iz ozadja in dobil gorski cilj. Canecky si je z drugim mestom zagotovil majico najboljšega na gorskih ciljih, tretji pa je bil Pavel Kočetkov. Ubežniki so bili ujeti. Sledili so novi poskusi pobega. Na spustu je prišlo tudi do padcev. Odstopil je Vigiano, medtem ko se je na tleh znašel tudi favorit za belo majico Domen Novak, ki je na koncu izgubil več kot šest minut.

Popolna taktika Orice GreenEdge
Pred prvim prihodom na cilj je napadel Rein Taaramae, medtem ko so številni sprinterji že preveč zaostajali, da bi se lahko vmešali v boj za zmago. A tudi Estonca so ujeli. Veliko dela je opravil Matej Mohorič. Na zadnjem vzponu čez Markovec pa sta napadla Jack Haig in Scott Thwaites. Proti vrhu sta ju uspela ujeti še Diego Ulissi in Jens Keukeliere.

Orica GreenEdge je tako v ospredju imela dva kolesarja in Haig je narekoval oster ritem vse do sprinta. Jens Keukeleire je bil v sprintu najmočnejši. Diego Ulissi je bil drugi, tretji pa Scott Thwaites. Haig na četrtem mestu je zaostal za tri sekunde. Tak zaostanek je imela tudi največja skupina z najboljšimi. Najboljši Slovenec je bil Jure Golčer na 21. mestu, Luka Pibernik je bil 23. Jens Keukeliere bo v jutrišnji etapi nosil rumeno majico. Diego Ulissi bo namesto njega v rdeči. Modro bo nosil Canecky, belo pa Rota.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ