Ben Hermans presentil favorite, med mlajšimi člani Korošec 12.

Ben Hermans presentil favorite, med mlajšimi člani Korošec 12.
15.04.2015 AVTOR: D. Z.
Začenjajo se ardenske klasike. Uvod predstavlja Barbantska puščica, ki jo je dobil Ben Hermans. Grega Bole je padel. Na dirki Picardie je Korošec zasedel 12. mesto.

Po klasiki Pariz-Roubaix se zdaj v Belgiji začenjajo povsem drugačne klasike. Kolesarji, ki so blesteli na tlakovcih so si bolj ali manj privoščili krajši počitek, zdaj so v Belgijo prišli povsem drugačni kolesarji, mojstri za kratke, strme vzpone. In serijo dirk, ki so na kožo pisane takim kolesarjem, je začela Barbantska puščica. Dirka ekstra kategorije je bila letos na sporedu že 55. Na dirki sta nastopila tudi dva Slovenca. Matej Mohorič in Grega Bole.

Ta dirka sicer še ni tako ekstremno zahtevna kot na primer ardenska klasika Liege-Bastogne-Liege, vseeno pa se za zmago vedno bodi manjša skupina kolesarjev. Tudi tokrat se je. Start preizkušnje je bil v Leuvenu, cilj pa je gostil Overijse. Dirka je bila dolga 205 km. Kolesarji so morali premagati kar 26 vzponov. Zaključni krog – ta je bil dolg 27 km – pa so morali kolesarji premagati kar štirikrat. Po prvih dveh urah dirkanja do pobega sploh ni prišlo. Potem pa so se v beg podali Alex Kirsch (Cult Energy), Anthony Delaplace (Bretagne Seche) in Thomas De Gendt (Lotto Soudal).

Privozili so si več kot štiri minute prednosti, v ozadju pa so se v lov podali člani moštev Orica GreenEdge in BMC, ki so imele v svojih vrstah dva največja favorita – Michaela Matthewsa in Philippa Gilberta. Kirsch je popustil že zelo zgodaj, preostala ubežnika pa sta bila ujeta 30 km pred ciljem. Sledili so novi napadi. Najnevarnejši je bil poskus Tannerja in Hermansa. Kasneje se je v lov za njima podala še manjša skupina kolesarjev, ki pa jo je glavnina uspela ujeti, medtem ko sta imela ubežnika sedem kilometrov pred ciljem še pol minute prednosti.

Na vzponu je Tanner popustil, Hermans pa je nadaljeval v samostojnem pobegu. V zasledovalni skupini so po zadnjem vzponu preveč taktizirali in Ben Hermans je lahko slavil zasluženo zmago. Ohranil je dve sekundi prednosti. Sledil je sprin za drugo mesto, ki ga je pričakovano dobil Michael Matthews. Philippe Gilbert je bil tretji. Sledili so Tony Gallopin, zimzeleni Davide Rebellin, Nathan Haas, Fabio Felline, Maurits Lammertink, Maciej Paterski ... Matej Mohorič je dirko končal z desetimi minutami zaostanka, Grega Bole pa je zaradi padca odstopil.

La Cote Picardie
Mlajši člani so nastopili na že 30. Dirki La Cote Picardie. Gre za dirko za Pokal narodov. Crotoy je gostil start, cilj pa je bil v Mers les Bainsu. Dirka je bila dolga 181 km. V preteklosti so slovenski kolesarji tu dosegali že zares izjemne rezultate. Leta 2007 je dirko dobil Simon Špilak, leto kasneje pa Kristijan Koren. Po skoraj štirih urah in pol dirkanja je tokrat zmagal Italijan Simone Consoni. V zaključku je premagal Owaina Doulla in Daniela Hoelgaarda. Najboljši Slovenec je bil Rok Korošec, ki je zasedel 12. mesto. Marko Pavlič je bil 35. In je dirko končal v istem času kot zmagovalec. Domen Novak je bil 58.. David Per, Martin Otoničar in Gašper Katrašnik so odstopili.

Barbantska puščica

1. Ben Hermans (Bel) BMC Racing Team 4:45:14
2. Michael Matthews (Avs) Orica GreenEdge 0:02
3. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
4. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
5. Davide Rebellin (Ita) CCC Sprandi Polkowice
6. Nathan Haas (Avs) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team
7. Fabio Felline (Ita) Trek Factory Racing
8. Maurits Lammertink (Niz) Team Roompot Oranje Peloton
9. Maciej Paterski (Pol) CCC Sprandi Polkowice
10. Dries Devenyns (Bel) IAM Cycling
11. Paul Martens (Nem) Team LottoNL-Jumbo
12. Yukiya Arashiro (Jap) Team Europcar
13. Rudy Molard (Fra) Cofidis, Solutions Credits
14. Rasmus Guldhammer (Dan) Cult Energy Pro Cycling
15. Michel Kreder (Niz) Team Roompot Oranje Peloton
16. Javier Megias Leal (Špa) Team Novo Nordisk 0:14
17. Marco Marcato (Ita) Wanty - Groupe Gobert 0:16
18. Kristian Sbaragli (Ita) MTN - Qhubeka 0:19
19. Julian Alaphilippe (Fra) Etixx - Quick-Step
20. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
91. Matej Mohorič (Slo) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 10:14
DNF Grega Bole (Slo) CCC Sprandi Polkowice

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ