Betancur drugič zapored v Franciji, Sagan v Italiji

Betancur drugič zapored v Franciji, Sagan v Italiji
14.03.2014 AVTOR: D. Z.
Betancur še drugič v Franciji, Sagan v Italiji in četrto mesto Mateja Mugerlija v Istri. Petkov izkupiček na treh etapnih dirkah.

Istrska pomlad
Na dirki Istrska pomlad je bila po četrtkovem prologu na sporedu prva, 158 kilometrov dolga etapa s ciljem v Labinu. Po pričakovanjih pobegi niso bili uspešni, zato pa je bil toliko bolj zanimiv zaključek. Ciljni vzpon – zadnjih petsto metrov je bilo tlakovanih z granitnimi kockami – je bil dovolj zahteven, da je tudi med najboljšimi prišlo do manjših razlik. In največ moči je imel Danec Magnus Cort Nielsen, ki je za štiri sekunde ugnal Karla Hnika, Patricka Konrada in najboljšega slovenskega predstavnika Mateja Mugerlija. Med deseterico je bil tudi Andi Bajc.

»Želel sem si, da bi bil kdo od naših kolesarjev z ubežniki, ki so pobegnili kmalu po startu. Ker se to ni zgodilo, smo bili skoraj ves dan na čelu skupine, saj nismo želeli ničesar prepustiti naključju, « je dejal trener Adrie Mobila Boštjan Mervar. Pred kolesarji je zdaj zahtevna sobotna etapa s ciljnim vzponom na Motovun. Nielsen ima deset sekund prednosti pred Hnikom in Mugerlijem. Bajc je šesti, Hrvat v dresu Adrie Mobila Radoslav Rogina.

Pariz-Nica
Na etapni dirki Pariz-Nica je bila na sporedu že šesta, več kot 220 kilometrov dolga etapa. Začela se je v Saint Saturnin les Avignonu, končala pa v Fayenci. Odločitev je padla na zadnjem, dober kilometer dolgem vzponu. Na spustu proti temu vzponu je napadel Vincenzo Nibali, a so njegova dva napada konkurenti, sicer s težavo, pa vendarle, zatrli. V zaključku je največ moči še drugič zapored pokazal Kolumbijec Carlos Betancur. Po več kot petih urah dirkanja je v sprintu ugnal svetovnega prvaka Ruija Costo. Tretji Zdenek Štybar je zaostal za tri sekunde.

Do tedaj vodilni Geraint Thomas je bil četrti. Simon Špilak je z zaostankom 11 sekund zasedel 17. mesto. Borut Božič je bil 141., medtem ko je Marko Kump odstopil. Betancur je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima zdaj osem sekund prednosti pred Thomasom. Costa na tretjem mestu zaostaja za 18 sekund. Simon Špilak ostaja v igri za najvišja mesta, saj na 12. mestu zaostaja za 35 sekund. Borut Božič je 99.

Tirreno-Adriatico
Cascina je gostila start tretje etape dirke Tirreno-Adriatico, Arezzo pa cilj 210 kilometrov dolge preizkušnje. Na startu te etape ni bilo poškodovanih Van den Broecka in Jacopa Guarnierija. Med etapo pa sta odstopila še Pardilla in Cataldo. Pobeg dneva je uspel peterici kolesarjev. To so bili Canola, Boem, Thomson, Thurrau in Benedetti. Hitro so si privozili več kot pet minut prednosti. Kolesarji so ciljno črto prvič prečkali dobrih 50 kilometrov pred ciljem, a čakali so jih še štirje krogi s sicer kratkih, a zahtevnim ciljnim vzponom, pisanim na kožo mojstrom za enodnevne klasike.

Za dodatne težave je poskrbela zavita, tlakovana cesta. Prednost ubežnikov sta začeli zmanjševati dve ekipi. Lampre Merida in Omega Pharma Quick Step z vodilnim Markom Cavendishem na čelu. Zadnji izmed ubežnikov, ki se je predal, je bil Thurrau. Glavnina ga je ujela šele v zadnjem krogu, ko so ritem narekovali tudi kolesarji moštva Tinkoff Saxo. Sledilo je izjemno narekovanje ritma svetovnega prvaka v kronometru Tonyja Martina. Ko se je umaknil, je napadel Philippe Gilbert.

A Peter Sagan je Belgijcu sledil in v samem zaključku pokazal največ moči. Sagan se je veselil zaslužene zmage, drugo mesto pa je zasedel Michal Kwiatkowski. Tretji je bil Simon Clarke. Gilbert je bil četrti. Kristjan Koren in Jani Brajkovič sta zaostala za 14 sekund. Koren je bil 59., Brajkovič pa 62. V skupnem seštevku zdaj vodi 23-letni Poljak Kwiatkowski, ki ima deset sekund prednosti pred Kolumbijcem in sotekmovalcem pri moštvu Omega Pharma Quick Step Rigobertom Uranom. Simon Clarke je tretji. Sledijo še Martin, Impey, Sagan, Greipel, Durbridge in Meyer. Koren je 21., Brajkovič pa 63. Pred kolesarji sta zdaj najtežji dve etapi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ