Bettiol: Najdaljši kilometri mojega življenja

Bettiol: Najdaljši kilometri mojega življenja
08.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Alberto Bettiol. Koliko bi vas nanj stavilo pred dirko po Flandriji? Še sam je bil po izjemni zmagi presenečen: "Ciljne črte kar ni in ni hotelo biti."

"Zadnjih 14 kilometrov po Paterbergu je bilo najdaljših v mojem življenju. Športni direktor mi je pred radijske postaje dejal, naj grem na polno. Nisem se več ozrl. Dobil sem dodatni zagon. Tudi Langeveld je po radiu dejal: ‘Vsi tu so utrujeni, nadaljuj.’ A ciljne črte kar ni in ni hotelo biti." To so bile besede Alberta Bettiola po veličastni zmagi na dirki po Flandriji.

25-letni Italijan je član moštva EF Education First in je v zadnjih dneh pokazal, da je odlično pripravljen. Bil je tudi četrti na dirki E3 BinckBank Classic. A zmage na eni izmed najprestižnejših dirk vseeno ni pričakoval. Tudi zato slavje pred ciljno črto. Odstranil je očala, kot da ne more verjeti svojim očem. Kot, da ne more verjeti, kaj mu je uspelo doseči:

"Govoril sem si, kaj počnem? Zmagujem na dirki po Flandriji? Še vedno ne verjamem povsem. Ne vem, kje sem, kaj govorim." Pred 25 leti je v sprintu v Meerbeku Gianni Bugno premagal junaka domače množice Johana Museeuwa. Zdaj je Bettiol presenetil vse, tudi glavnega predstavnika podjetja, ki organizira dirko po Flandriji Wouterja Vandenhauta.

Med tednom je na vprašanje, če ga skrbi, da bi dirko namesto kakšnega izmed belgijskih zvezdnikov dobila Bettiol ali pa morda Langeveled, odgovoril: "Ne bosta zmagala." A Bettiolu je uspelo, Langeveld pa je opravil ogromno dela v skupini za Bettiolom, potem ko je Bettiol že bil sam v ospredju. "Najprej sem se vozil za Van Avermaetom, saj sem pričakoval njegov napad, vendar ga ni bilo," je pojasnjeval Bettiol.

"Po radiu mi je športni direktor dejal, naj napadem, če sem še pri močeh, saj bi mi v nasprotnem primeru v sprintu hitrejši kolesarji, kot sta Sagan in Kristoff lahko sledili. Tik pred položnejšim delom Kwaremonta sem napadel. Nisem se več ozrl,” je še priznal Bettiol. In res je to bil najbolj primeren trenutek. Ostali so se spogledali, bili očitno preveč utrujeni, predvsem pa niso želeli porabiti vseh moči v lovu za Italijanom.

Bettiol je sam prišel vse do znamenitega cilja v mestu Oudenaarde. Še lani Van Avermaetov pomočnik je zdaj veliki zmagovalec: "Veliko ljudi, ki me poznajo že iz otroštva me je poskušalo prepričati, da sem dober kolesar, pa čeprav sam v to nisem verjel. Nikoli nisem dobil dirke, zakaj bi torej dirko po Flandriji? Zakaj bi me sploh imeli za favorita?"

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ