Bi Armstrong lahko bil ravno tako dober tudi brez dopinga? Wiggins o Lanceu: Ti baraba lažniva!

Bi Armstrong lahko bil ravno tako dober tudi brez dopinga? Wiggins o Lanceu: Ti baraba lažniva!
24.01.2013 AVTOR: D. Z.
"Armstrong bi dosegel isti nivo pripravljenosti tudi brez dopinga. Zaradi njegove nadarjenosti, ki je bila daleč največja v primerjavi s konkurenco," je dejal Michele Ferrari, zloglasni italijanski zdravnik.
O Micheleju Ferrariju se pogosto govori. V preteklosti je pripravljal številne vrhunske kolesarje, po poročilu Usade sodeč, na nedovoljen način. Med njegovimi pacienti je bil tudi Lance Armstrong in po priznanju Teksačana se je oglasil tudi Ferrari. "Mislim, da se Lance moti. Športniki in mediji precenjujejo učinke prepovedanih substanc, še posebej potem, ko primerjajo rezultate s tistimi, ki naj bi se teh posluževali," je zapisal Michele Ferrari.

Odzval se je tudi na obtožbe, da je kolesarjem svetoval, naj jemljejo testosteron, ki naj bi jim pomagal pri regeneraciji: "Količina, ki bi jo dobili na ta način, je zanemarljiva in zagotovo ne bi imela nobenega učinka na športnikovo pripravljenost ali regeneracijo. V Armstrongovem primeru je po bolezni mogoče, da je to celo poslabšalo njegove sposobnosti." Ferrari se je obregnil tudi ob jemanje nedovoljenega eritropoetina in prakticiranje transfuzij.

"EPO in avtotransfuzije v mikro-količinah, o katerih so govorili Armstrongovi klubski kolegi, pripomorejo k 3-6 odstotnemu izboljšanju sposobnosti. Podobno bi lahko dosegli s pravilnim treningom na visoki nadmorski višini," je še dejal Ferrari in zaključil: "Zato bi Armstrong podoben nivo pripravljenosti lahko dosegel, ne da bi se zatekel k dopingu. Tudi zaradi njegove nadarjenosti, ki je bila precej večja od ostalih konkurentov v njegovi dobi."

Wiggins: Ti prasev lažnivi
Bradley Wiggins si je kljub drugačnim obljubam vendarle ogledal intervju med Oprah WInfrey in Lanceom Armstrongom, v katerem je Teksačan priznal jemanje nedovoljenih poživil. Priznal je, da si je intervju ogledal v družbi svojega sedem let starega sina. Priznal je, da ga je vse skupaj zelo razjezilo:

»Če sem pošten. To je bilo kar težko gledati. Žena ni mogla. Raje je odšla iz sobe. Kakšen prekleti kreten. Počutil sem se tako kot najbrž večina ljudi, ki je to gledala. « Wiggins je izpostavil tudi Armstrongove besede, ko je dejal, da mu je bilo najtežje, ko je moral vse skupaj pojasniti svojemu sinu.

»To je bilo težko. Potem sem moral svojemu sinu povedati, da je ta mož dobil isto dirko, ko jaz. A po uri in pol sem imel najboljši občutek na svetu. Z mojim sinom mi takega pogovora ne bo treba imeti. Njegov oče je Tour dobil čist, « je poudaril Wiggins in dodal: »Potem sem bil takega mnenja. Dobil si vse, kar si si zaslužil. Po dveh urah gledanja te stvari in različnih občutkov, na koncu nisem čutil nobene simpatije do njega. «

Bradley Wiggins je prav tisti kolesar, ki ga je Lance Armstrong leta 2009 na dirki po Franciji premagal v boju za tretje mesto v skupnem seštevku. Armstrong je v intervjuju dejal, da po vrnitvi v kolesarsko karavano prepovedanih sredstev ni več jemal in da je to zadnjič počel leta 2005, ko je dobil sedmi Tour.

A Wiggins, ki je boj za oder izgubil v zadnji gorski etapi na Mont Ventoux v to ni prepričan: »Mislil sem si. Ti baraba lažniva. Spomnim se, kako sva šla z ramo ob rami. Opazoval sem njegovo govorico telesa na vzponu na Verbier z govorico telesa na Ventouxu, ko sva skupaj čakala na dopinško kontrolo. To ni bil isti kolesar. Kar poglejte si posnetke, kako se je peljal. Od zdaj naprej mu ne verjamem popolnoma nič več. «

Tygart: Armstrong se je spet lagal
Medtem pa so v oddaji 60 minutes na CBS, kjer so v preteklosti že opravili intervju s Tylerjem Hamiltonom, napovedali še drugi del intervjuja z glavnim možem Ameriške protidopinške agencije Travisom Tygartom. Ta intervju so že posneli, predvajali pa ga bodo v soboto. Tygart je v tem intervjuju poudaril, da dokazi pričajo o tem, da se je Lance Armstrong v intervjuju z Oprah Winfrey lagal.

Med drugim tudi o tem, da od leta 2009 naprej, ob vrnitvi v kolesarsko karavano, ni več jemal nedovoljenih sredstev. »Krvne vrednosti vzorcev iz leta 2009 in 2010. Strokovnjaki pravijo, da glede na variacije v krvnih vrednostih, obstaja ena proti milijon možnosti, da so se te variacija pojavila zaradi kakšne druge stvari, in ne zaradi dopinga. «

Tygart je še enkrat poudaril, da je eden izmed Armstrongovih pomočnikov Usadi ponudil 250 tisoč ameriških dolarjev, čeprav je Armstrong v intervjuju to zavrnil. Tygart se je odzval tudi na Armstrongove besede, da ob jemanju nedovoljenih sredstev takrat ni imel občutka, da je goljufal:

»Neverjetno. V skorajda vsakem vrtcu v naši državi ali po svetu bi našli otroke, ki bi znali pojasniti, kaj pomeni goljufati. Vsak bi vam znal povedati, da je to kršenje pravil. Ni ga atleta, ki bi moral poiskati pomen te besede. S tem je užalil čiste kolesarje, ki trdo delajo in se držijo pravil. «

Tygart je tudi poudaril, da se Armstrong z jemanjem nedovoljenih sredstev ni zgolj izenačil s preostalimi kolesarji, ki naj bi v tistem času ravno tako goljufali. »Dostop do informacij, ki jih je imel, kako se izvajajo testiranja, kakšni testi so aktualni in kdaj. V primerjavi s preostalimi je bil v drugem svetu, tudi če predvidevamo, da so imeli preostali kolesarji dostop do podobnih prepovedanih sredstev. «
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ