Bike park Idrija odpira vrata

Bike park Idrija odpira vrata
01.07.2020 AVTOR: Sporočilo za javnost

Po dolgoletnih sanjah in večmesečnih delih je Društvo ZAKONcTEDNA, na območju Faletovš nad idrijsko Zaspano grapo uredilo kolesarski park.

Zaradi ponovnega zaostrovanja ukrepov preprečevanja širjenja Covid-19 so uradno otvoritev, ki je bila predvidena za soboto, 4. julija 2020, prestavili na september. Točen datum še sledi, kljub temu pa bo park, dokler bodo razmere to še dopuščale, odprt za javnost.

Da bi za svoje člane ustvarili kakovostno in varno okolje za izvajanje aktivnosti na prostem, predvsem gorsko kolesarjenje, obenem pa izkoristili izjemen potencial idrijskih terenov, so člani Društva ZAKONcTEDNA na območju Faletovš nad idrijsko Zaspano grapo uredili kolesarski park za skoke, urjenje gorsko kolesarskih veščin in preživljanje prostega časa v naravi. Območje, ki je bilo doslej neizkoriščeno, jim je lastnica družba Kolektor Koling odstopila na uporabo za začasno ureditev v funkcionalen in za občane uporaben prostor.

Prostovoljni člani so park urejali z mislijo na vse občanke in občane Idrije ter ostale obiskovalce, ki radi preživljajo čas na kolesu. Kolesarske linije so prilagodili za kolesarje z različnim predznanjem. Primerne so tako za začetnike in otroke kot naprednejše in izkušene kolesarje, ki si želijo več kolesarskih užitkov in adrenalina.

Pol leta in več kot 40 prostovoljcev

Toliko je bilo potrebno za celotno ureditev, ki je potekala v obdobju od sredine januarja do konca junija 2020. Ob pomoči podjetja Kaskader so dela kljub epidemiološki situaciji potekala hitro. Ureditev je obsegala odstranitev grmovja in skal, zemeljska dela z uporabo lažje gradbene mehanizacije in motornih žag ter ročna dela. Objekte in skoke na linijah so zgradili iz naravnih materialov, ki jih je ponujalo samo zemljišče. Poleg vzdrževanja parka nameravajo člani Društva ZAKONcTEDNA v prihodnje urediti še ruševine nekdanje kmetije v funkcionalen prostor za druženje in oddih ter shranjevanje orodja za vzdrževanje parka. Pri urejanju lahko pomagate z delom ali donacijo. Za več informacij lahko pišete na zakonctednovci@gmail.com ali pokličete na telefon 031 585 316 (Miha). Vsa dela bodo potekala v skladu z epidemiološkimi ukrepi.

Park odprt za člane Društva ZAKONcTEDNA

Kljub temu, da Bike park Idrija, kakor so ga v Društvu ZAKONcTEDNA poimenovali, še čaka na uradno otvoritev, bodo kolesarski navdušenci od 4. julija 2020 dalje že lahko preizkusili sveže urejene proge. Vožnja je na lastno odgovornost, zaradi varnosti v primeru nezgode pa morajo uporabniki (kolesarji) biti člani Društva ZAKONcTEDNA in poravnati letno članarino v višini 15 eur ali dnevno v višini 2 eur. Zainteresirani za včlanitev oziroma vstop v park pišite na zakonctednovci@gmail.com. Vsa zbrana sredstva od članarin bo Društvo ZAKONcTEDNA namenilo v vzdrževanje infrastrukture ter organizacijo športnih dogodkov za občanke, občane in druge obiskovalce.

Društvo ZAKONcTEDNA vse obiskovalce naproša, naj upoštevajo varnostna navodila v parku in spremljajo obvestila, povezana z epidemiološkimi ukrepi. Do Faletovš naj se odpravljajo s kolesom ali peš, avtomobile pa naj parkirajo pri idrijskem stadionu ali trgovskih centrih Tuš in Mercator.


***

Za realizacijo planov gre zahvala predvsem družbi Kolektor Koling d.o.o., za podporo in pomoč pa tudi Mladinskemu centru Idrija, podjetju Kaskader d.o.o. in prostovoljcem, ki so sončne konce tedna namenili urejanju kolesarskega parka. Urejanje parka je sofinancirano s strani Evropske unije preko programa Evropska solidarnostna enota v sklopu solidarnostnega projekta Naj se vrti. S tem projektom želijo mladi v Društvu ZAKONcTEDNA in Mladinskem centru Idrija zainteresirani javnosti ponuditi kakovostne športne vsebine, ki bodo popestrile lokalno dogajanje. S tem naslavljajo lokalno problematiko pomanjkanja dogodkov v kraju in neizkoriščenost športno-turističnih kapacitet v občini.


VEČ INFORMACIJ:

O Bike parku Idrija: https://zakonctedna.com/park/

O ekipi Društva ZAKONcTEDNA: https://zakonctedna.com/ekipa-2/

Pri urejanju brez strojev ni šlo.

Načrtovanje linij

Značke: Gorsko
Ključne besede:
bikepark
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ