Bilbao do etapne zmage, Vine do vodstva

Bilbao do etapne zmage, Vine do vodstva
20.01.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tour Down Under. Potem, ko smo bil že včeraj priča zanimivemu boj favoritov, smo danes dobili novega vodilnega. To je Jay Vine.

Tour Down Under. Po zahtevni drugi etapi, ki je iz glavnine izluščila pet kolesarjev, ki so na vzponu pokazali največ, smo danes dobili še dodatne odgovore o tem, kdo se še lahko poteguje za končno zmago. S 117 kilometri je to bila sicer kratka, a razgibana etapa. Norwood je gostil start, Campbelltown pa cilj.

Vmes so morali kolesarji premagati dva vzpona prve kategorije in takoj na začetku vzpon druge kategorije. Po včerajšnji zmagi je v majici vodilnega kolesaril Rohan Dennis. Ta je imel težave s kolesom kmalu po polovici dirke in je moral kolo tudi zamenjati, potem pa loviit glavnino. Tokrat pa so kolesarji vedeli, da bo pravo priložnost za napad predstavljal že poznan vzpon te dirke Corkscrew.

Govorimo o vzponu prve kategorije. Dolg je 2,4 km, povprečni naklon pa je 9-odstoten. Vrh je karavana dosegla po 111 kilometrih dirkanja, tako da je potem sledil samo še šest kilometrov dolg spust proti cilju. Pred vzponom je potekal pravi boj za pozicije. Predvsem Ineos in UAE sta bila najbolj aktivna. Kmalu po začetku vzpona je postalo jasno, da Dennis nima dovolj moči, da bi uspešno branil majico vodilnega.

V ospredju so ritem narekovali kolesarji AG2R Citroena za Bena O’Connorja. A potem je Jay Vine poslal svoje pomočnike v ospredje. 6,5 km pred ciljem, v samem zaključku vzpona je Vine zares napadel. Sledil mu je lahko samo Simon Yates. Iz ozadja se jima je postopoma približeval še Pello Bilbao in uspel ju je ujeti še pred vrhom klanca. Trojica je hitro izpeljala tudi spust - Vine je skrbel za hiter ritem tudi pred sprintom - in se tako v sprintu udarila za zmago.

Vine je prvi začel sprint, Bilbao pa je bil tokrat najboljši, Simon Yates se mu je v dolgem sprintu zelo približal, a se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil Jay Vine. Prva zasledovalna skupina, ki je štela skoraj 20 kolesarjev je zaostala za 28 sekund, tako da je Vine prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Vine ima zdaj 15 sekund prednosti pred Bilbaom in 16 pred Yatesom. Sledijo Sheffield, Schmid, Hayter, Bystrom, Tiberi, O’Connor, Izagirre, Hirschi, Schachmann, Groves …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ