Blesteče predstave Astaninih kolesarjev

Blesteče predstave Astaninih kolesarjev
17.02.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pestra nedelja je za kolesarji. Spet so nase opozorili kolesarji Astane. Dirke pa v Kolumbiji, Omanu, Italiji in Franciji.

Kolumbija
Začnimo kar v Kolumbiji, na dirki prve kategorije, ki je veliko pozornosti požela po zaslugi Chrisa Frooma in dejstva, da na dirki nastopajo praktično vsi najboljši kolumbijski kolesarji. Ob cestah so se zbirale ogromne množice ljudi. Tudi v zadnjih etapi je bilo tako. Ta je bila najtežja. Po 174 kilometrih dirkanja se je končala na vrhu vzpona Alto de Palmas.

Majico vodilnega je branil Julian Alaphilippe, vendar pa je bilo jasno, da je Francoz na tako zahtevnem vzponu ne bo mogel obdržati. Vzpon je bil dolg 15,5 km, kolesarji so morali premagati dobrih devetsto metrov nadmorske višine, cilj pa je bil na 2480 metrih nadmorske višine. Pobeg dneva so uprizorili Diego Ochoa, Wilmar Paredes, Alex Cano in Edwin Avilla.

Ob vznožju zadnjega vzpona so imeli ubežniki še vsega dobrih 20 sekund prednosti, v glavnini pa se je na čelo postavil kar Chris Froome, ki je pripravljal teren za preostale člane Skya. Sledili so novi napadi. Potem pa je pospešil Miguel Angel Lopez. Sledili so mu Nairo Quintana, Egan Bernal in Dani Martinez. Alaphilippe se je znašel v težavah, Ivan Sosa pa se je pridružil vodilnim. Sledil je Quintanin napad.

Eden izmed gledalcev je celo podrl Soso in Quintano, vendar sta hitro lahko nadaljevala z dirkanjem. Lopez je vztrajal sam v ospredju, potem pa ga je pred ciljem ujel Quintana, ki se je veselil etapne zmage. Osem sekund za njim sta na cilj prišla drugi Sosa in tretji Lopez, ki pa se je tudi lahko veselil, saj je dobil dirko. Kolesar Astane je v skupnem seštevku premagal Soso in Martineza. Sledili so Bernal, Quintana, Uran, Alaphilippe, Henao, Carapaz in Contreras.

Oman
Z drugo etapo se je nadaljevala dirka ekstra kategorije po Omanu. Prvo etapo je dobil Alexander Kristoff, ki je v drugi etapi lahko upal na ponovitev uspeha, saj mu je rahel ciljni vzpon ustrezal. Etapa se je po 165 kilometrih končala v Al Bustanu. Mnogi so upali, da bo 1,2 km dolg vzpon z osemodstotnim povprečnim naklonom vsega dobrih pet kilometrov pred ciljem poskrbel za selekcijo in bodo sprinterji popustili. Ubežnike je glavnina po zaslugi Astane in CCC ujela ob vstopu v zadnjih 20 kilometrov.

Na prej omenjenem zadnjem vzponu pa je ostro napadel Aleksej Lucenko. Kazahstanca v dresu Astane, ki je lani to dirko tudi dobil vse manjša skupina zasledovalcev vse do cilja ni več ujela. Iz ozadja je skupino uspel ujeti tudi Kristoff, ki je kasneje dobil sprint za drugo mesto. Za tri sekunde je zaostal za Lucenkom, a je po zaslugi bonifikacijskih sekund obdržal vodstvo v skupnem seštevku. V tej skupini je bil tudi Jan Polanc, ki je zasedel 30. mesto in je zdaj 13. v skupnem seštevku. Na dirki nastopata tudi Kristijan Koren in Domen Novak.

Francija
Z uspehom kolesarja Astane se je končala tudi dirka Tour de la Provence v Franciji. Četrto in obenem zadnjo, pa tudi sprintersko etapo, ki se je končala v kraju Aix en Provence je dobil John Degenkolb. V skupnem seštevku so bile razlike zelo majhne, kar je znal izkoristiti Simon Clarke, ki je v etapi zasedel drugo mesto. S tem se je na drugo mesto prebil tudi v skupnem seštevku. Zabeležil je isti čas kot končni zmagovalec Gorka Izagirre, ki letos vozi za Astano. Na tretjem mestu je dirko končal Tony Gallopin.

Italija
V Italiji je bila na sporedu enodnevna dirka ekstra kategorije Trofeo Laigueglia. V preteklosti smo na tej preizkušnji videvali številne šampione. Letos so, tako kot je to že običajno prevladovali Italijani. Po 204 kilometrih dirkanja in dobrih petih urah je dirko dobil Simone Velasco. Nicola Bagioli je bil drugi, tretji pa Matteo Sobrero.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ