Bo Primož Roglič dobil bitko s časom?

Bo Primož Roglič dobil bitko s časom?
25.08.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Vse od grdega padca v četrti etapi dirke po Dofineji pred 10 dnevi je zdravstveno stanje Primoža Rogliča v ospredju pogovorov v slovenskih kolesarskih krogih, njegov štart na Touru pa še ni potrjen.

Foto: Team Jumbo Visma

Padec Rogliča dve soboti nazaj je sprva izgledal grdo, a ko se je nosilec rumene majice v prvi skupini pripeljal do cilja, se vseeno ni zdelo, da je štart na dirki po Franciji ogrožen. Od takrat minevajo dnevi, poročila iz tabora Jumba Visme pa so vse bolj zaskrbljena. Za pretres je poskrbel tudi Dave Brailsford, ki je s seznama za Tour prečrtal Frooma in Thomasa …

V tokratni izvedbi rubrike Hudičev jezik smo izbrali štiri dogodke, ki so zaznamovali minuli teden dni v kolesarstvu.

Rogličeva usoda bo znana tik pred zdajci

Hladen tuš za vse slovenske navijače, pa tudi za celotno svetovno javnost, ki je Primoža Rogliča videla kot prvega favorita za zmago na Touru, je prišel minuli petek, zanj pa je poskrbel kar Roglič sam. Na Instagramu je objavil fotografijo treninga na trenažerju, spodaj pa med drugim pripisal: »Po pravici povedano sem mislil, da se bom do zdaj počutil bolje.«

Enako previdni so bili tudi toni v izjavah iz tabora Jumba Visme, kjer so sicer zmerno optimistični, da bo Roglič štartal rumeno pentljo, ne želijo pa ničesar potrditi z gotovostjo in govori se, da bodo odločitev o njegovem štartu sprejeli tik pred zdajci.

Navijače Zasavca je vsaj malo potolažil Robert Gesink, ki je objavil fotografijo s treninga na kolesu, na kateri je bil tudi Roglič, zraven pa zapisal: »Zadnji trening pred odhodom na jug!«

Naj pot na jug, pred prag Rogličevega drugega, »francoskega« doma, prinese tudi obrat navzgor v počutju številke ena svetovnega kolesarstva.

Brez sentimentalnosti, le pragmatičnost – Frooma in Thomasa ne bo na Touru

Sir David Brailsford rad poskrbi za vihar v kolesarskem svetu, podobno je bilo z objavo ekipe Ineosa za nastop na Touru, iz katere sta izpadla Chris Froome in Geraint Thomas, vlogo glavnega pomočnika Eganu Bernalu pa je Brailsford zaupal lanskemu zmagovalcu Gira Richardu Carapazu.

V videu za javnost se je Froome, ki mu je pripadla kapetanska vloga na Vuelti, zdel pomirjen z odločitvijo, ki mu bo prinesla dodatna dva meseca za stopnjevanje forme, izraz Thomasa na obrazu pa je povedal vse o tem, kaj si misli o veliki »priložnosti«, kakor so njegovo kapetansko vlogo na Giru opisali v Ineosu.

Brailsford je znan po svoji pragmatičnosti, edini cilj je rumena majica na Touru in ta cilj opravičuje vsa sredstva. Tako je bilo, ko je leta 2013 iz ekipe za Tour črtal Bradleya Wigginsa in tako je tudi v primeru njegovih otoških naslednikov na prestolu dirke po Franciji Frooma in Thomasa.

Ineos bo še vedno v vlogi glavnih favoritov za zmago na Elizejskih poljanah, pritok britanskih zmagovalcev pa je po desetletju zmag vendarle usahnil.

Van der Poel z izjemno predstavo do novega naslova prvaka

Minuli konec tedna je minil v znamenju državnih prvenstev na stari celini, na Nizozemskem je simultanko spet uprizoril Mathieu van der Poel, ki je premagal celotno moštvo Jumbo Visme. Z napadom na strmem tlakovanem vzponu, ki so ga kolesarji morali premagati v vsakem krogu, se je 40 kilometrov pred ciljem van der Poel sam odpeljal konkurentom, ki so ga lahko le nemočno gledali. »Nič nismo mogli storiti, vedeli smo, da moramo pokriti vsak njegov napad, a je bil enostavno premočen. Žal je zmagal najmočnejši kolesar na dirki,« so bili odkrito razočarani v taboru Jumbo Visme.

V Italiji je slavil Giacomo Nizzolo, v Španiji nekoliko presenetljivo Luis Leon Sanchez, v Franciji pa po zelo zanimivi dirki Arnaud Demare, ki je imel na štartu kar 15 pomočnikov iz vrst Groupame FDJ.

Celotni seznam državnih prvakov lahko najdete tukaj - https://www.procyclingstats.com/races.php?&&&

Küng in van der Breggnova evropska prvaka

Francoz Stefan Küng je upravičil vlogo favorita na kronometru na evropskem prvenstvu v Plouayju in osvojil naslov prvaka pred rojakom Remijem Cavagnajem in njegovim predhodnikom na evropskem tronu Victorjem Campenaertsom.

Foto: KZS

Jan Tratnik je sodil v širši krog favoritov, na koncu pa je dirko končal na zelo solidnem 6. mestu: »Sem kar zadovoljen. Celotna vožnja je bila brez napake, iztisnil sem iz sebe maksimum. Imel sem malo krize med 14. in 20. kilometrom, ko je šla trasa rahlo navzdol. Tam sem malce popustil, ker sem videl, da če bi tam šel na polno, bi imel kar veliko krizo do cilja. Taktično sem dobro izpeljal in potem do cilja iztisnil iz sebe še tisto, kar sem imel. Tehnično po mojem ni bilo niti ene napake. Glede na to, da je bila to zame prva dirka po dolgem času in da sem dirkal takoj po višinskih pripravah, kjer nisem treniral intenzivno, lahko rečem, da sem zelo zadovoljen.«

V ženski konkurenci je naslov prvakinje pripadel Anni van der Breggen, edina slovenska predstavnica Urška Žigart je končala na 23. mestu.

Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ