Bo razpadla tudi Colombia?

Bo razpadla tudi Colombia?
11.10.2015 AVTOR: D. Z.
Ob izjemnih predstavah kolumbijskih kolesarjev v zadnjih letih se očitno končuje zgodba kolumbijske ekipe Colombia, ki je razvila veliko profesionalnih kolesarjev.
Ekipa Colombia redno nastopa na pomembnih dirkah. Kolumbijci so redna stranka tudi dirke po Sloveniji, vedno so tudi v igri za povabila na tritedenske dirke. Nenazadnje se je pri Colombiji razvil tudi Esteban Chaves, ki zdaj blesti v dresu Orice GreenEdge. Od leta 2012 prokontinentalna ekipa, ki jo vodi Italijan Claudio Corti, obstaja predvsem po zaslugi finančnega vložka kolumbijskega ministrstva za šport.

Corti je priznal, da je v zadnjem času prišlo do poznih izplačil obljubljenega denarja, obenem pa je poudaril, da ekipa ne bo več delovala, če ne bo kmalu dobil zagotovil glede proračuna za sezono 2016: "Mislim, da bo ekipa težko še obstajala. Dokončno odločitev bom sprejel v začetku naslednjega tedna. Čakam na dokončno odločitev Ministrstva za šport. A kolumbijska vlada nima več takega proračuna za investicije v šport, kot prej. Še posebej ne za ekipo za leto 2016 ne. Poleg tega se pripravljajo tudi na olimpijske igre v Riu. Gradijo nove stadione, tako da ostane za ekipo manj denarja. Ekipe pa ne morem voditi z manjšim proračunom, kot ga imamo trenutno."

Glede morebitnega vstopa kakšnega drugega sponzorja tudi ni optimističen: "Pri Uciju sem ekipo registriral, zdaj pa je treba potrditi bančne garancije in proračun. V nasprotnem primeru me čaka dokončna odločitev. Nočem, da bi še naprej živeli v negotovosti." V tej ekipi so med drugimi vozili tudi kolesarji, kot so Chaves, Fabio Duarte, John Atapuma, Jarlinson Pantano ... vsi so prestopili v močnejše ekipe. Letos je ekipa nastopila tudi na dirki po Španiji, za sabo pa ima tudi nastop na dirki po Italiji.

"To bo velika škoda, če bo ekipa razpadla, saj predstavlja celotno Kolumbijo. Veliko ljudi meni, do so v Kolumbiji samo droge in vojna. Ampak, to ni res. Pokazali smo, da se lahko Kolumbija dokaže tudi na športnem področju. To je bila promocija za državo, razvijali smo mlade kolesarje in pokazali, da je Kolumbija moderna država. Dosegli smo številne Kolumbijce, ki živijo v tujini," je še dejal Corti. Zase je rekel, se je po skoraj 40 dela v kolesarstvu pripravljen tudi umakniti, a vseeno ne dokončno: "Morda bom imel enoletni premor, potem pa v Evropi našel večjega sponzorja. Mogoče se bo Kolumbija vrnila. Zame to ni težava. Že v preteklosti sem moral začenjati znova in bom to naredil tudi v prihodnosti."
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ