Bočni veter odnesel Pogačarja in belo majico

Bočni veter odnesel Pogačarja in belo majico
04.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je v navidez enostavni etapi, ki se je zapletla zaradi bočnega vetra, ob katerem je stik z glavnino izgubil tudi Pogačar, izgubil več kot minuto in tudi belo majico. Etapo je spet dobil Wout van Aert.

Današnja etapa na dirki po Franciji bi morala biti predvsem tranzicijska etapa pred vikendom v Pirenejih, a se je etapa razpletla povsem drugače. V prvem delu etape so napadli kolesarji Bore Hansgrohe, s silovitim tempom jim je uspelo narediti selekcijo, v kateri so ostali skoraj vsi šprinterji, tudi nosilec zelene majice Sam Bennett. Peter Sagan težav ni imel, ostal je v prvi skupini in jasno je bilo, da bo spet oblekel zeleno majico najboljšega šprinterja.

Po mirnem srednjem delu etape je šlo v zadnjih 40 kilometrih spet povsem na polno, že pred etapo so vremenoslovci napovedovali močan bočni veter, ki je na koncu res naredil veliko škode. Pogačar je imel spet defekt, zato je ostal v ozadju, z ekipo so sicer ujeli prvo skupino, a se niso takoj preselili naprej in ko je Ineos v vetru navil tempo okrog 30 kilometrov pred ciljem, so izgubili stik s skupino, v kateri je bil tudi Primož Roglič.

Razlika je hitro narasla na 20 sekund in jasno je bilo, da prve skupine ne bo več ujel, saj je bil od favoritov ob njem le še Mikel Landa, kolesarji UAE Emirates in Bahrain Meride pa so bili premalo, da bi sledili tempu Ineosa, Jumbo VIsme in Groupame FDJ v prvi skupini. Do konca etape je Pogačarju ostalo le še omejevanje škode in uspelo jim je kar dobro. Na cilju je zaostal 1:20 in izgubil belo majico, a se še ni povsem poslovil od vrhunske uvrstitve na letošnjem Touru.


V šprintu za etapno zmago je bilo spet veliko zmede, Peter Sagan je trčil s Clementom Venturinijem in se obdržal na kolesu in hitro nehal šprintati, na koncu je zasedel le 13. mesto. Težav pa ni imel Wout van Aert, ki je bil še enkrat več prepričljiv in se veselil svoje druge etapne zmage na letošnji dirki po Franciji, drugi je bil Edvald Boasson Hagen, tretji pa Francoz Bryan Coquard.

V skupnem seštevku je Adam Yates zadržal rumeno majico, Primož Roglič pa je pred vikendom v gorah ostal na drugem mestu z le tremi sekundami zaostanka. Pogačar je zdrsnil na 16. mesto, zdaj zaostaja za minuto in 28 sekund.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ