Bogdan Fink: Brez ciljnega vzpona za bolj napeto dirko

Bogdan Fink: Brez ciljnega vzpona za bolj napeto dirko
20.04.2018 AVTOR: D. Z.
"Pogajanja so bila težka, ker je Primož zdaj res svetovna klasa in ga ne puščajo kar povsod, kamor si sam želi," pravi Fink o tem, kako je za prihod v Slovenijo prepričal Lotto Jumbo. in Primoža Rogliča.

Veliko smo o dirki po Sloveniji že povedali, a dodatno smo o vsem skupaj povprašali tudi glavnega moža, tistega, ki že vrsto let stoji za projektom.

Seveda govorimo direktorju dirke po Sloveniji Bogdanu Finku, ki je za 25 preizkušnjo naredil vse, da bi v Slovenijo pripeljal številne zvezdnike. To mu bo očitno uspelo, dirka pa bo spet imela tudi prenos v živo na TV Slovenija in na Eurosportu. Tu je intervju s Finkom.

Očitno ne gre zgolj za dirko, ampak za številne druge dejavnosti in cilje, kajne?
Kolesarska dirka po Sloveniji je projekt, ki ni namenjen samo kolesarskim turistom. Ob ogledu vidite vse. Kakšni so ljudje, kakšne so hiše, kakšna je infrastruktura. Zato smo se tudi odločili, da najboljši kolesar dobi repliko najstarejšega kolesa na svetu. Ker si želimo, da bo tiste, ki jih šport ne zanima, morda zadela ta novica in jih bo zato vse skupaj pritegnilo.??

Vseh slovenskih pokrajin vseeno ne boste obiskali.?
Sicer je Slovenija majhna država, a če jo hočeš v petih dneh prevoziti s kolesom postane velika in tako tudi kaj izpade. Z izjemo Primorske smo, mislim da vse zajeli noter. Naslednje leto bomo vključili tudi Primorsko. Dirka bo imela pet etap, zadnji dan bo kronometer. V petih dneh lahko kolesarji spoznajo našo lepo državo. Zato smo tudi iskali partnerje, ki so vstopili v projekt in se jim v tem primeru tudi zahvaljujem za podporo.??

Tu je še tekmovalni vidik. Na startu bodo trije izjemni sprinterji. Očitno se obeta zvezdniška zasedba?
?Letošnjo kolesarsko dirko lahko dobi samo res kompleten kolesar, predvsem zaradi zaključnega kronometra. Tudi, če si prejšnji dan privoziš lepo prednost, ti to ne bo pomagalo. Prva dva dneva se pričakuje sprinterska dneva. Letošnja dirka je izjemno močna na sprinterskem delu. Kittel pride s Katjušo, Cavendish z Dimension Dato. Potem Mezgec s kapetanom Calebom Ewanom. Vsi gredo naprej na Tour. Tu je še Bora Hansgrohe, ki je zmagovala lani. Borba bo velika. Ne smemo pozabiti na prokontinentalne ekipe. Dirka bo zato zelo zanimiva. Dobi pa jo lahko kompletni kolesar, kajti do zadnje sekunde, do zadnjega metra bo napeto.

Vrača se Primož Roglič. Tokrat kot velik zvezdnik. Kako ste prepričali Lotto Jumbo, da bo v Slovenijo pripeljal celotno ekipo?
Letos je 25. dirka. Za prihod na dirko, ki praznuje to obletnico smo se s šefi Lotta dogovarjali že pred letom, dvema. Seveda so bila takrat samo dogovarjanja in pogovarjanja. Pogajanja so bila težka, ker je Primož zdaj res svetovna klasa in ga ne puščajo kar povsod, kamor si sam želi. Na koncu smo prišli do dogovora. Je pa Primož s svojo motivacijo v tej zgodbi ogromno naredil tudi sam. Ni čudno, da ima fant toliko navijačev v Sloveniji in po svetu. Je tudi eden izmed ambasadorjev letošnje dirke in se mu lahko s strani organizacijskega odbora samo zahvalimo. Seveda pa bo moral svojo kvaliteto pokazati tudi na dirki, tako kot je to naredil na dirki po Baskiji.

Poleg Lotta Jumba bo še šest ekip iz svetovne serije. Skupaj torej sedem, kar je rekord.
Dogovorili smo se, želeli smo si čim bolj raznovrstno konkurenco. Kolesarji prihajajo iz štirih kontinentov. Ekipe smo previdno izbirali in zdaj nam je uspelo. Seveda pa si želimo, da dirko dobi slovenski kolesar. Naj bo to Roglič, Jan Tratnik ali nekdo iz kakšne druge slovenske kolesarske ekipe. Bomo videli. Je pa v tej konkurenci težko zmagati.??

Glede na traso bi lahko rekli, da manjka prava gorska etapa z zahtevnim ciljnim vzponom?
Mislim, da ne in to boste videli tudi na koncu, v nedeljo v Novem mestu. To ne manjka. Ko smo traso sestavljali, smo se posvetovali z zdajšnjimi in bivšimi profiji. Ravno zato, ker ni cilja na vrhu vzpona, bo kronometer še bolj pomemben in bo dirka napeta do zadnje sekunde.

Značke: Cestno, Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ