Bogdan Fink: Iz dneva v dan težje etape

Bogdan Fink: Iz dneva v dan težje etape
21.04.2019 AVTOR: DZ

Trasa dirke po Sloveniji je znana. Kaj pa o vse skupaj pravi direktor dirke Bogdan Fink? "Zame je vsaka etapa kraljevska, saj gre za turistično-športni projekt."

Kako bi vi opisali traso letošnje petdnevne dirke po Sloveniji?
Naredili smo dirko, na kateri je pred kolesarji iz dneva v dan težja etapa. Tisti, ki bodo računali na končno zmago, bodo morali biti vseskozi zraven. Časa za počitek ni. Tudi njihove ekipe bodo morale biti zelo skoncentrirane, da bodo kapetane ob pravem času pripeljale na pravo mesto. Tudi zadnja etapa ni sprinterska, kot smo bili morda vajeni v preteklih letih. Tehnično in pa tudi taktično bo dirka zelo zanimiva.

Kakšen pa je vaš odgovor na očitke, da ni kronometra, ni bolj poznanih, težjih vzponov, kot so Vršič, Mangart, Krvavec …
Kolesarska dirka po Sloveniji je v preteklosti že ponudla ogromno lepih destinacij, ogromno lepih vzponov, spustov, ki dokler niso vstopili kot partnerji dirke po Sloveniji še niso bili tako poznani. Ni rečeno, da določenih vzponov ne bo kdaj v prihodnosti. Moramo pa se ozreti proti letošnji dirki in reči moram, da je v letošnjem letu še nekaj več krajev in destinacij, kot jih je bilo v prejšnjih letih.

Po letu 2002 se vrača vzpon na Predmejo. Etapa s ciljem v Ajdovščini bo očitno kraljevska, morda odločilna?
Zame je vsaka etapa kraljevska, saj gre za turistično-športni projekt, tako da mi predstavljamo turistično razglednico Slovenije. Četrta etapa pa je trasirana tako, da z izjemo prvih 15 kilometrov do Kanala ob Soči skorajda ni več ravnine. V prvem delu bo priložnost za pobege. Zadnji del je zahteven. Zavedati se moramo, da bo to četrti dan dirkanja. Po samem vzponu na Predmejo je še razgiban del in potem spust. Tu se bodo posamezni kolesarji udarili za končno zmago, brez pomočnikov. To bo odločilo dirko.

Kdo bo letos na startu?
Kot sem v preteklosti že dejal, vsi novinarji sprašujejo, kateri tuji kolesarji bodo prišli, katere ekipe? Vsi pa si želimo, da bi zmagal domač kolesar. Mislim, da imamo letos Slovenci več želez v ognju, ki bi lahko nasledile lasnkega zmagovalca Primoža Rogliča, ki ga letos na dirki ne bo. Upam, da bo zmagal slovenski kolesar, saj je bila prav dirka po Sloveniji za mnoge Slovence prva resnejša odskočna deska za odhod v tujino.

Največji slovenski zvezdnik Primož Roglič zmage zaradi drugačnega programa dirk ne bo branil. Je to velik udarec za organizatorja?
Primož je zvezdnik v svetovnem merilu in tudi mi ne moremo pričakovati, da bo vsako leto nastopil na naši dirki. Lani je popestril dirko. Ni rečeno, da ga ne bo naslednje leto, ko bo imel drugačen tekmovalni program, kot letos. Zavedati se moramo, da on, če pride, starta na zmago. Seveda pa imamo tudi ostale slovenske kolesarje, ki so sposobni dobiti dirko po Sloveniji. Prepričan sem, da bodo Primoža lepo zamenjali.

Omenili ste ekipe. Letos bo samo pet tistih iz svetovne serije. Zakaj?
Za novinarje je seveda samo pet ekip. Ampak, kolesarska dirka po Sloveniji ima že po tradiciji nekje štiri, pet ali šest ekip iz World Toura. To je povsem dovolj. Letos je težava v tem, ker so tudi evropske igre. Nekateri kolesarji si tam želijo poseči visoko, tako da so se odločili, da odidejo tja. To je pač težava, s katero se soočimo vsaka štiri leta.

Je to velika težava?
Ne. Sploh ne. Konkurenca, kot je na dirki po Sloveniji je za to raven tekmovanja prava. Vsake štiri leta pa pač pride do tega.

Ekipe na dirki po Sloveniji: UAE Team Emirates, Bora Hansgrohe, Bahrain Merida, Mitchelton Scott, Dimension Data, Androni Giocatolli, Bardiani CSF, Delko Marseille Provence, Neri Sottoli, Novo Nordisk, Israel Cycling Academy, Nippo Vini Fantini, Gazprom RusVelo, Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic, Dukla Banska Bztrica, Felbermayr Simplon Wels, AC Sparta Praha in Reprezentanca Slovenije.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ