Boj favoritov Toura dobil Bardet, Nibali popustil

Boj favoritov Toura dobil Bardet, Nibali popustil
11.06.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki Criterium du Dauphine je za kolesarji zahtevna 5. Etapa. Dobil jo je Romain Bardet, vodstvo pa je prevzel Tejay Van Garderen.

Dirka po Slovaški
Na dirki druge kategorije po Slovaški je za kolesarji že druga etapa. Prvo je v sprintu dobil Filippo Fortin, medtem ko je bil Matej Mugerli četrti. Ta etapa je bila dolga 180 km, v dreugem delu pa so se kolesarji vseskozi rahlo vzpenjali. Cilj je bil na skoraj tisoč metrov visokem Telgartu. Tudi druga etapa se je končala s sprintom glavnine. Telgart je gostil start, cilj pa je bil v Popradu. Etapa je bila dolga 158 km. Sprint je dobil Maksim Averin, medtem ko je najboljši Slovenec tudi tokrat bil Matej Mugerli. Zasedel je osmo mesto. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Averin. Filippo Fortin je drugi, tretji pa Davide Vigano. Matej Marin je sedmi. Matej Mugerli pa 18. Uroš Repše je 50.

5. etapa na dirki Criterium du Dauphine je bila dolga 161 kilometrov. Start je gostil Digne les Bains, cilj pa je bil na Pra Loupu. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Po dva tretje in druge kategorije ter enega prve kategorije. Najprej sta bila na sporedu dva vzpona tretje kategorije. Najtežji klanec dneva je bil Col d'Allos. Vrh 2250 metrov visokega vzpona pa je bil na 139 kilometru. Sledil je samo še spust in dobrih šest km dolg ciljni vzpon s povprečnim naklonom 6,2 %.

Najboljši na gorskih ciljih Daniel Teklehaimanot se je prvi podal v pobeg in pri tem so se mu pridružili 
Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Pieter Serry (Etixx-QuickStep), Romain Sicard (Europcar), Arnaud Courteille (FDJ) in Albert Timmer (Giant-Alpecin). V glavnini so ritem narekovali člani BMC, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku Rohana Dennisa. 30 km pred ciljem so se v ospredju pri narekovanju ritma BMC pridružili še člani Astane in Cannondale Garmina.

Potem pa je v ospredje prišel še Sky. Na prej omenjen vzpon prve kategorije – kolesarji so prvič prečkali mejo 2000 metrov nadmorske višine – se je v težavah znašel vodilni Dennis. Popustila sta tudi Bauke Mollema in Jean Christophe Peraud. Tik pred vrhom vzpona na Col d'Allos je napadel Bardet, ki se je nadvse hitro tudi spustil, medtem ko so v skupini z najboljšimi ritem narekovali člani Skya. Bardet si je hitro privozil nekaj prednosti in prvi začel zaključni vzpon. Tako je bil na dobri poti proti etapni zmagi.

Prav na tem klancu sta hitro stik s skupino izgubila tudi Alejandro Valverde in Vincenzo Nibali. V zaključku je napadel Froome, sledila pa sta mu lahko le Van Garderen in Intxausti. V zadnjih 50 metrih pa je Froome izgubil boj za drugo mesto z Američanom. Bardet se je veselil zmage. 36 sekund za njim je ciljno črto prečkal novi vodilni v skupnem seštevku Van Garderen. Froome je bil tretji, zaostal je 40 sekund. V skupnem seštevku ima Van Garderen 17 sekund naskoka pred Intxaustijem in 20 pred Bardetom. Sledita Scarponi in Froome.

Criterium du Dauphine, 5. etapa
1. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 4:31:22
2. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:36
3. Christopher Froome (VB) Team Sky 0:40
4. Benat Intxausti (Špa) Movistar Team 0:42
5. Simon Yates (VB) Orica GreenEdge 0:50
6. Louis Meintjes (Jar) MTN - Qhubeka
7. Andrew Talansky (ZDA) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:55
8. Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team 0:57
9. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar
10. Mathias Frank (Švi) IAM Cycling
11. Daniel Martin (Irs) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 1:03
12. Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša 1:11
13. Nicolas Roche (Irs) Team Sky 1:20
14. Rafael Valls Ferri (Špa) Lampre-Merida 1:25
15. Bart De Clercq (Bel) Lotto Soudal

Criterium du Dauphine, skupni vrstni red
1. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 18:03:22
2. Benat Intxausti (Špa) Movistar Team 0:17
3. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:20
4. Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team 0:31
5. Christopher Froome (VB) Team Sky 0:41
6. Simon Yates (VB) Orica GreenEdge 0:43
7. Andrew Talansky (ZDA) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 1:08
8. Daniel Martin (Irs) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 1:16
9. Mathias Frank (Švi) IAM Cycling 1:17
10. Nicolas Roche (Irs) Team Sky 1:25
11. Louis Meintjes (Jar) MTN - Qhubeka 1:27
12. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 1:28
13. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 1:33
14. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 1:35
15. Rafael Valls Ferri (Špa) Lampre-Merida 1:43

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ