Boj mladeničev dobil Higuita, v Franciji presenetil Rus

Boj mladeničev dobil Higuita, v Franciji presenetil Rus
14.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Nad dirki po Kolumbiji prva zahtevnejša etapa. Dobil jo je Sergio Higuita. Drugo etapo dirke po Provansi pa je dobil Rus Aleksander Vlasov.

Kolumbija
Na dirki po Kolumbiji je za kolesarji že četrta etapa. Po ekipni vožnji na čas in dveh sprinterskih preizkušnjah so zdaj na svoj račun prišli hribolazci. Torej tisti, ki se bodo borili tudi za končno zmago. Četrta etapa je bila dolga 174 kilometrov. Paipa je gostila start, cilj pa Santa Rosa de Viterbo.

Govorimo o razgibani etap s tremi kategoriziranimi vzponi, vključno s ciljnim klancem tretje kategorije. Vrh tega je bil po 170 kilometrih. Potem je sledilo še rahlo vzpenjanja do cilja. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Jonathan Klever Caicedo, a tokrat je prišlo do večjih sprememb. Do pobega je sicer prišlo, a so v glavnini veliko dela pri lovljenju opravili kolesarji moštva EF Education First.

Ob vznožju zadnjega vzpona so v ospredju prevladovali kolesarji Ineosa, ki so pripravljali teren za Richarda Carapaza in Egana Bernala. Potem pa je Martinez naredil napako in posledično je zaradi njega padel vodilni Caicedo, ki je tako moral krepko pospešiti, da je ujel priključek. Tri kilometre pred ciljem je napadel Julian Alaphilippe, a na visoki nadmorski višini so vsi taki poskusi težji, kot običajno.

Sledili so novi napadi in potem sprint majhne skupine kolesajrev za zmago. 22-letni Sergio Higutia je imel največ moči in je ugnal 23-letnega Egana Bernala. Alaphilippe je bil tretji. Sledili so Martinez, Traeen, Carapaz, Florez, Caicedo, Chaves in Montana. Higuita je zdaj prevzem vodstvo v skupnem seštevku. Ima 12 sekund prednosti pred Martinezom in 14 pred Caicedom. Vsi so člani moštva Education First. Četrti in peti sta Bernal in Carapaz iz Ineosa.

Provansa
Na dirki po Provansi je v drugi etapi vodstvo v skupnem seštevku branil Nacer Bouhanni, vendar pa je francoski sprinter vedel, da bo tokrat krepko zaostal. Etapa od Aubagneja do La Ciotata je bila nadvse razgibana.

Dolga pa 175 kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva vzpona prve kategorije in dva tretje. Šele potem so se podali še na zaključni klanec. Ta je bil dolg 4,7 km, povprečni naklon pa je 7-odstoten. Glavnina je ubežnike pred zaključnim vzponom ujela, dobre tri kilometre pred ciljem pa je na presenečenje mnogih napadel Aleksander Vlasov. Nihče mu ni sledil.

Rus, ki se je pred sezono v Astano preselil iz moštva Gazprom-Rusvelo je preostale do cilja ugnal za 24 sekund: "To je moja prva dirka za Astano. In že takoj zmaga. To je lep začetek sezone." Za drugo mesto se je udarila skupina desetih kolesarjev. Ta boj pa je dobil Wilco Kelderman pred Aleksejem Lucenkom, ki je v zaključku pokrival napade in s tem pomagal Vlasovu do zmage.

V tej skupini sta bila tudi Nairo Quintana in Thibaut Pinot. Jutri bodo organizatorji kolesarje popeljali proti Mont Ventouxu. Cilj sicer ne bo na vrhu, ampak v kraju Mont Ventoux Chalet Reynard. Kolesarji bodo morali na koncu premagati 9,2 km dolg vzpon s z 9,2-odstotnim povprečnim naklonom. Gre za najstrmejši del vzpona, ki kolesarje sicer pripelje na vrh “Osamelca v Provansi”.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ