Boj za WorldTour licence se zaostruje - kateri zvezdnik bo ostal praznih rok?

Boj za WorldTour licence se zaostruje - kateri zvezdnik bo ostal praznih rok?
28.09.2016 AVTOR: Matej Zalar
Sezona WorldToura se bo zaključila v nedeljo z dirko po Lombardiji. Večina točk je že oddanih, še vedno pa poteka silovit boj za tri proste licence najvišje ravni.

V kolesarstvu boj za licence že dolgo ni bil tako vroč. V zadnjih letih je imel UCI največji problem pridobiti 18 ekip, ki bodo lahko zagotovile dovolj velik proračun za dirkanje v svetovnem koledarju in bile hkrati vsaj približno konkurenčne. Letos pa je slika po dolgih letih spet drugačna, kolesarji z WorldTour točkami so spet postali »vroča roba «.

Na Eneco Touru se je slika še nekoliko bolj zapletla. Oliver Naessen, ki vozi za IAM Cycling, je s tretjim mestom švicarsko ekipo dvignil na 16. mesto lestvice. IAM-a kljub vrhunski sezoni drugo leto ne bo več v karavani, UCI pa je prav zaradi zagotavljanja konkurenčnosti in kontinuitete določil, da bo do leta 2018 znižal število ekip z WorldTour licenco z 18 na 16. Da bo prehod postopen, si želijo za sezono 2017 podeliti 17 licenc najvišjega ranga.

Bi lahko prvi zvezdnik kolesarstva ostal brez WorldTour statusa?

Trenutno se za ta status potegujejo novonastala Bahrain – Merida Vincenza Nibalija, Bora-Hansgrohe Petra Sagana, Giant – Alpecin Tom Dumoulina in Michaela Matthewsa in Dimension Data na čelu z Markom Cavendishom.

V ozadju so seveda še drugi interesi, ki UCI-jevo odločitev delajo še težjo. Bahrain in Dimension Data predstavljata velik korak v smeri globalizacije kolesarstva, k kateri stremijo na krovni kolesarski organizaciji, Giant-Alpecin in Bora-Hansgrohe pa prihajata iz prebujajočega se nemškega trga, ki si ga je UCI zaradi ogromne sponzorske moči dolgo želel obuditi. Ob tem si je tudi težko predstavljati, da bi kateri od zgoraj naštetih zvezdnikov moral izpustiti največje dirke na svetu, ker njegova ekipa ne bi dobila povabila.

UCI uvaja "nogometni " sistem

Po novih UCI-jevih pravilih, ki bodo v manjšem obsegu začela veljati že drugo leto, bodo uvedli sistem napredovanja in izpadanja po vzporu nogometa. Tako bo najslabša WorldTour ekipa izpadla, najboljša prokontinentalna pa napredovala na višjo raven. Novonastale ekipe bodo prav tako dobile status kandidata za licenco najvišje ravni. Pri točkovanju se bo upoštevalo dosežke petih najboljših kolesarjev posamezne ekipe.

Tako ekipam preostane le še boj za kolesarje, ki so letos osvojili večje število točk. Najbolj zaželjen je Ion Izagirre, trenutno še kolesar Movistara, s katerim se Bahrain – Merida dogovarja, da bi predčasno prekinili Izagirrejovo pogodbo. Španec je letos z drugim mestom na dirki po Švici, tretjim na Romandiji in petim na Pariz-Nici osvojil kar 270 točk. To je več kot Esteban Chaves in Vincenzo Nibali.

"Za kolesarja s 70 točkami pravo premoženje "

»Naših pet kolesarjev? Zaenkrat še ne vem, odvisno je od Iona. Če pride, bodo to Ion, Vincenzo, Heinrich Haussler, Enrico Gasparotto in Sonny Colbrelli. Slednji nima veliko točk, nekaj pa jih je vseeno osvojil na Amstel Goldu. Trenutno je kolesarja z več kot 70 točkami praktično nemogoče dobiti, ali pa bi morali zanj odšteti pravo premoženje, « se resnosti situacije zaveda direktor bahrajnske ekipe Brent Copeland. Od razpleta situacije bo tudi odvisno, na kako visoki ravni bodo v prihodnji sezoni dirkali Luka Pibernik, Grega Bole in Borut Božič.

Po drugi strani zanimiva možnost ostaja tudi Joaquim Rodriguez. Odlični Španec je sicer napovedal, da se bo po sezoni upokojil, a je njegov agent že namignil, da bi se v primeru res mamljive pogodbe njegovo mnenje lahko spremenilo. Popularni »Purito « je namreč letos zbral 211 točk in bi bil zagotovo jeziček na tehtnici v boju ekip za licenco.

Si UCI z reformo strelja v koleno?

UCI si zagotovo ne želi izgubljati novih trgov, zato je še najbolj verjeten razplet, da bodo reformo sistema odložili za (vsaj) eno leto in za leto 2017 spet odobrili 18 licenc. Na to bodo imeli precej pripomb predvsem pri organizatorju Toura Amaury Sport Organisationu (ASO), ki si želi manj ekip in več manevrskega prostora pri podeljevanju »wild cardov «. Vsekakor pa je dobrodošlo, da se zanimanje za licence najvišje ravni počasi vrača v karavano.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ