Bole 10., Pogačar ujet v padcu tik pred zaključkom

Bole 10., Pogačar ujet v padcu tik pred zaključkom
10.04.2019 AVTOR: DZ

Grega Bole 10. v tretji etapi dirke po Baskiji. Padel in odstopil Julian Alaphilippe, v padcu ujet tudi Tadej Pogačar, ki je izgubil minuto. Etapo dobil vodilni Maximilian Schachmann.

Tretja etapa na dirki po Baskiji. Kolesarji so morali premagati vsega dva kategorizirana vzpona, a etapa vseeno ni bila lahka. Dolga je bila 191 kilometrov. Starta je gostil Sarriguren, cilj pa Estibaliz. Predvsem zaključek je bil ravno dovolj zahteven, da so sprinterji vedeli, da ne bodo imeli možnosti za zmago. Po podvigu v drugi etapi je bil prvi favorit za zmago Julian Alaphilippe, medtem ko je vodstvo v skupnem seštevku branil zmagovalec uvodnega kronometra Maximilin Schachmann.

Kmalu po startu se je v pobegu izoblikovala skupina osmih kolesarjev. V zaključku pa je pobudo pri lovljenju prevzelo moštvu Deceuninck Quick Stepa, ki je želelo pripraviti teren za Alaphilippa. 17 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki samo še 40 sekund prednosti. Vse je bilo pripravljeno na spektakularen zaključek. Zadnji vzpon je bil dolg 1,4 km, povprečni naklon pa je znašal 4,2 %.

Pred začetkom tega vzpona je seveda prišlo do hudega boja za pozicije in šest kilometrov pred ciljem zato tudi do množičnega padca. Padel je tudi Alaphilippe, v ozadju pa je ostal ujet tudi Tadej Pogačar, ki stika s prvimi ni uspel več ujeti. Do padca je prišlo dlje od treh kilometrov pred ciljem, tako da so veljali zaostanki, ki so si jih kolesarji privozili do ciljne črte.

V ospredju je potekal hud boj in hitrost je bila vse večja. Na koncu pa je odlično pozicijo in očitno življenjsko formo izoristil kar vodilni v skupnem seštevku Schachmann je z rumeno majico prišel še do druge etapne zmage. Diego Ulissi je bil drugi,tretji pa Enrico Gasparotto. Izkazal se je tudi Grega Bole z desetim mestom. Tadej Pogačar je izgubil minuto, Luka Pibernik pa 2:08.

Schachmann ima zdaj že 33 sekund prednostip red Ionom Izagirrejem in klubskim kolegom pri Bori Hansgrohe Patrickom Konradom. Sledijo Martinez, Martin, Buchmann, Bilbao, Teuns, Landa in Oomen. Pogačar je z 1:57 zaostanka 27. Vse se lahko še spremeni, saj so pred kolesarji, kot smo tega na dirki po Baskiji že vajeni, samo še zahtevnejše etape.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ