Boom in Nibali junaka kock, Froome odstopil!

Boom in Nibali junaka kock, Froome odstopil!
09.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Lars Boom se je najbolje znašel v deževnem peklu kock, s tretjim mestom pa je velik korak k skupni zmagi naredil Vincenzo Nibali.

Tour de France, 5. etapa:
1 Lars Boom (Ned) Belkin Pro Cycling Team 3:18:35
2 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:00:19
3 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 
4 Peter Sagan (Svk) Cannondale 0:01:01
5 Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing 
6 Jens Keukeleire (Bel) Orica Greenedge 
7 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:01:07
8 Lieuwe Westra (Ned) Astana Pro Team 0:01:09
9 Matteo Trentin (Ita) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:01:21
10 Cyril Lemoine (Fra) Cofidis, Solutions Credits 0:01:45

Tour de France, generalna razvrstitev:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 20:26:46
2 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:00:02
3 Peter Sagan (Svk) Cannondale 0:00:44
4 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:00:50
5 Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing 0:01:17
6 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 0:01:45
7 Tony Gallopin (Fra) Lotto Belisol 
8 Richie Porte (Aus) Team Sky 0:01:54
9 Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp 0:02:05
10 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:02:11 

Peta etapa od Ypresa do Arenberga je kolesarje peljala čez sedem tlakovanih odsekov, ki jih poznamo s "severnega pekla" - dirke Paris - Roubaix. Kolesarji so se na 155,5 kilometra dolgo pot podali v hudem deževju in le 14 stopinjah, zaradi težkih razmer pa so organizatorji umaknili odseka kock Mons en Pevele in odsek od Orchisa do Beuvryja la Foreta.

Kmalu po začetku etape so se v pobeg podali Lieuwe Westra (Astana), Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep), Tony Gallopin (Lotto-Belisol), Marcus Burghardt (BMC), Rein Taaramae (Cofidis), Simon Clarke (Orica-GreenEdge), Mat Hayman (Orica-GreenEdge), Janier Acevedo (Garmin-Sharp) in Samuel Dumoulin (Ag2r-La Mondiale).

Za prvi pretres dneva je zopet poskrbel Chris Froome, ki je po 27 kilometrih na spolzkem odseku ceste padel in si še dodatno poškodoval že tako načeto zapestje. Zaostal je minuto za glavnino, ki pa je upočasnila tempo in branilcu naslova omogočila, da je ob pomoči klubskih kolegov dobrih 10 kilometrov kasneje ujel priključek.

Pravo dirkanje pa se je začelo 70 kilometrov pred ciljem, ko se je začel neizprosen boj za položaje pred prvim odsekom kock. Tempo na čelu glavnine so narekovali kolesarji Astane, ki so danes zelo razpoloženega Vincenza Nibalija želeli pripeljati na kocke v ospredju, hitrosti pa so bile primerljive tistim pred ciljnim šprintom. Chris Froome se je v ospredju še enkrat zapletel in močno udaril ob tla ter tako še pred prvim pravim preizkusom končal z letošnjo Dirko po Franciji.

Astana, Lotto in Belkin so na čelu glavnine narekovali tempo, ki je v težave spravil tudi Contadorja, Van Garderena, Talanskega in Ruija Costo, ki so po dveh od sedmih tlakovanih odsekov zaostajali že dobro minuto za vodilnimi. Ob vstopu v šesti odsek so bili ubežniki ujeti, v ospredju pa sta sama ostala Lars Boom in Sep Vanmarcke, ki pa je kmalu dobil defekt in zaostal.

Tako je bilo 30 kilometrov do cilja v boju za zmago le še 15 kolesarjev, zelo suvereno pa se je z zahtevnimi razmerami spopadal Nibali, ki na kockah sploh ni imel težav. Razlika do Contadorja in Talanskega je vseskozi naraščala, 20 kilometrov pred ciljem je znašala že skoraj dve minuti.

Na četrtem in tretjem odseku se je bolj za etapno zmago povsem razživel, v ospredju so bili le še Boom, Nibali in njegova klubska kolega Westra in Fuglsang, ki sta za Italijana opravila ogromno dela. V drugi skupini, ki je zaostajala 20 sekund, sta bila Cancellara in Sagan, vendar nista imela dovolj moči, da bi do cilja zaostanek nadoknadila.

Boom se je na zadnjem odseku kock odpeljal in suvereno prišel do prestižne etapne zmage, 20 sekund za njim pa se je v cilj pripeljal odlični Nibali. Peter Sagan je dobil šprint druge skupine in zasedel četrto mesto ter si privozil še nekaj dragocenih točk v boju za zeleno majico.

Začel se je boj z uro za zasledovalce. Talansky je za nosilcem rumene majice ob prihodu v cilj zaostal za dve minuti, Contador in Van Garderen pa minuto več. Nibali ima tako v generalni razvrstitvi 1:45 prednosti pred Van Den Broeckom, pred Talanskim in Valverdejem dobri dve minuti, Contador pa zaostaja že tri minute in ga v prihajajočih gorskih etapah čaka veliko dela, če se bo želel še vmešati v boj za skupno zmago.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ