Boonen po fotofinišu, Slovenci med aktivnejšimi

Boonen po fotofinišu, Slovenci med aktivnejšimi
23.03.2012 AVTOR: D. Z.
Za kolesarji je izjemno pester dan. Končujeta se dve etapni dirki, a v ospredju je bila klasika E3 Prijs Vlaanderen. Po fotofinišu je zmaga pripadla Tomu Boonenu. Vidnejše vloge odigrali tudi Slovenci.

Gazvoda v dolgem pobegu
E3 Prijs Vlaanderen pomeni nekakšen uvod v prave enodnevne klasike, letos pa šteje med dirke Svetovnega koledarja. Dobrih dvesto kilometrov dolga preizkušnja velja za nekakšno dirko po Flandriji v malem, zato ni nič čudnega, če so se v samem zaključku zvrstili nekateri kratki, a zahtevni vzponi.

Na startu je bilo tudi kar pet Slovencev, med katerimi se je v prvem resnejšem pobegu znašel Gregor Gazvoda. Po dobrih 60 kilometrih se je namreč v ospredju izoblikovala skupina osmih ubežnikov, ki so sicer imeli velik interes, da si privozijo večjo prednost pred glavnino. Največja je znašala skoraj sedem minut, glavnina pa se je vmes morala ustaviti tudi zato, ker zaradi prihoda vlaka ni mogla prečkati železniške proge.

Nesrečni Cancellara, napadalni Špilak
A zaključni vzponi so bili prehudi. V ospredju se je zadnji predal Oscar Gatto, v ozadju pa se je vnel pravi boj za zmago. Prvi je na vzpon Taaienberg napadel Tom Boonen, vendar so favoriti na njegov napad hitro odgovorili. Na Kwaremontu je napadel zmagovalec zadnjih dveh let Fabian Cancellara.

Sledili so mu lahko le Vanmarcke, Boonen, Pozzato in Sagan. Prav pred vrhom Kwaremonta pa je Cancellara dobil defekt. Moral je zamenjati kolo, vendar je takoj zatem najprej zadel gledalca, kasneje pa še Carlosa Barreda. Nesreče je bilo za Švicarja preprosto preveč. V ospredju se je izoblikovala skupina 13 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Simon Špilak.

Koren preprečil napade
Prav Špilak, Chavanel in Muravjev so bili naslednji, ki so sprožili napad in prehiteli prej omenjenega Gatta. Špilak je kasneje popustil, v ozadju pa se je začela selekcija tudi med najboljšimi. A Cancellara je iz ozadja narekoval hud tempo, tako da se je njegova skupina vse bolj približevala tudi skupini z Boonenom. V zaključku so se vrstili napadi Devolderja, Pozzata, Terpstre in Jeromea.

A v ozadju so kolesarji Omege Pharme Lotto in Kristjan Koren narekovali tako hud tempo, da je bilo jasno, da bo zmagovalec znan šele v ciljnem sprintu skupine dobrih 40 kolesarjev. Šlo je za zelo izenačen sprint, ki ga je dobil Tom Boonen. Z drugim mestom - zmagovalec je bil znan šele po fotofinišu - se je moral zadovoljiti Oscar Freire, tretji pa je bil Bernhard Eisel. Najboljši Slovenec je bil Koren, ki je zasedel 38. mesto. Je tudi edini, ki je končal v prvi skupini. Špilak je bil 66., Gazvoda in Grega Bole pa 100. in 101. Borut Božič je odstopil.

NAJBOLJ ZANIMIVI TRENUTKI DIRKEV Kataloniji sprint Simonu, Albasini ostaja v vodstvu
Na dirki po Kataloniji je za kolesarji peta, dobrih dvesto kilometrov dolga preizkušnja od Asca do Marese. Tudi ta etapa je bila zelo zahtevna, med najboljšimi pa ni vseeno ni prišlo do večje selekcije. Etapo je zaznamoval pobeg šesterice kolesarjev, ki pa so bili še pred ciljem ujeti. Tudi vsi preostali poskusi pobega so bili zaman. Sicer manjša skupina kolesarjev se je tako za zmago pomerila v sprintu, ki ga je dobil Julien Simon. Drugo mesto je zasedel junak četrte etape Rigoberto Uran, tretji pa je bil Sylvester Szmyd.


Vsi najboljši so etapo končali v tej skupini, medtem ko je Brajkovič zaostala za dobrih osem minut. V skupnem seštevku zmagovalec prvih dveh etap Michael Albasini tako še naprej prepričljivo vodi. Ima namreč kar minuto in 32 sekund prednosti pred Van den Broeckom. Številni ostali favoriti imajo isti čas kot Belgijec. Sledijo pa Daniel Martin, Samuel Sanchez, Rogoberto Uran, Damiano Cunego ... Jani Brajkovič je zdaj 49. in za Albasinijem zaostaja za dobrih 12 minut.

ZAKLJUČEK ETAPE DIRKE PO KATALONIJINose in Đurasek med najboljšimi
Končala se je tudi četrta etapa dirke Coppi e Bartali, na kateri nastopajo tudi kolesarji Adrie Mobila. Tako kot četrtkova etapa se je tudi ta končala na vzponu in v sprintu manjše skupine kolesarjev. Tokrat pa je bil vzpon nekoliko težji, tako da je prišlo tudi do nekoliko večjih razlik. A zmagovalec je isti. Diego Ulissi je bil tudi tokrat najboljši. Premagal je Danila Di Luco in Bartosza Huzarskega. Najboljši kolesar Adrie Mobila Kristjan Đurasek je zasedel deveto mesto. Za zmagovalcem je zaostal za sedem sekund. Isti zaostanek je imel tudi Tomaž Nose, ki pa je bil 17.


Huzarski, sicer član nemškega moštva Team NetApp je prevzel vodstvo. Zdaj ima deset sekund prednosti pred Danilom Di Luco in eno več pred Diegom Ulissijem. Sledijo še Jan Barta, Paul Voss, Jose Rodolfo Serpa Perez, Jose Rujano Guillen ... Tomaž Nose in Kristjan Đurasek imata isti zaostanek. Oba za vodilnim namreč zaostajata za minuto in sekundo. Zasedata pa 18. oziroma 19. mesto. Radoslav Rogina je zdaj 44., Kristjan Fajt 58., Matej Gnezda 59., Simon Pavlin pa 95.

"Fantje so se ponovno peljali zelo dobro, Nosetu in Đurasku je malo zmanjkalo, da nista bila s prvo skupinico. Vsak dan smo lepo napredovali, preveč pa smo izgubili v ekipni vožnji. Na sporedu je še posamična vožnja na čas, kjer bomo preverili posameznikove sposobnosti v tej prvini kolesarstva, ki bo letos še kako pomembna." je po etapi dejal trener Milan Eržen. V fotogaleriji si lahko ogledate fotografije s te etape.

foto: team Katusha in OPQS / Tim de Waele in sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ