Boonen še desetič poražen, Gilbert ni imel nog!

Boonen še desetič poražen, Gilbert ni imel nog!
26.02.2012 AVTOR:
V soboto je bila na sporedu enodnevna klasika ekstra kategorije Omloop Het Nieuwsblad, ki jo je dobil mladi, 23-letni Sep Vanmarcke. A na tej dirki so se pisale številne zgodbe.
Kolesarji zvezdniške ekipe BMC so bili eni izmed tistih, ki se na dirki, kjer je bila uporaba radijskih postaj prepovedana, niso znašli. Tako Alessandro Ballan kot nenazadnje tudi Philippe Gilbert sta se pritoževala nad pomanjkanjem informacij.

Gilbert ni bil pravi
Zaradi padcev tudi niso natančno vedeli, kdo je v ospredju in kakšna je razlika med ubežniki in glavnino. Niso pa mogli vedeti, da Thor Hushovd ubežnikom ni mogel slediti in je deset kilometrov pred ciljem povsem popustil. Ko so to spoznali, je bilo že prepozno, da bi organizirali lov za tremi ubežniki, ki so se kasneje borili za zmago.

endar je belgijski državni prvak in lani z naskokom najboljši kolesar na enodnevnih klasikah priznal, da se tudi njegove noge niso tako dobro vrtele, kot je pričakoval, da se bodo. »Bil sem tam, vendar v resnici nisem bil. Noge niso bile prave. Vedno sem bil 15 ali 20 pozicij oddaljen od tistih, kjer bi moral biti. Na takih pozicijah pa se lahko zaradi padcev in defektov hitro znajdeš v ozadju,« je dejal Gilbert, ki je to dirko v preteklosti dobil že dvakrat.

Boonen spet poražen
Če se Gilbert lahko pohvali z dvema zmaga na tej dirki, pa se s čim podobnim ne more njegov sonarodnjak Tom Boonen. Na tej preizkušnji je nastopil že desetič. Leta 2005 je bil drugi, dve leti kasneje pa tretji. Tudi tokrat pa mu ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko, saj je ponovil rezultat iz leta 2005. Bil je član ubežne skupinice, ki je na koncu štela tri kolesarje.

»Zjutraj sem si ogledal ciljni sprint, vendar sem se vseeno uštel. Mislil sem, da sem s sprintom začel ob pravem času, vendar mi je zmanjkalo moči. Dirka je bila 50 metrov predolga,« je dejal Boonen, ki kljub temu ni bil razočaran, saj priznava, da še ni v najboljši formi.

To želi doseči v začetku aprila, za dirko po Flandriji in klasiko Pariz-Roubaix: »Lahko bi zmagal. Forma je dobra, vendar ne še najboljša. Vedel sem, da sem dober, čeprav ta dirka ni bila glavni cilj. Vseeno sem si tukaj želel zmagati. Nima smisla tako trdo trenirati in končati kot drugi.«

Vanmarcke presentil, Flecha še petič na odru
V sprintu ga je tako presenetil mladi, 23-letni Sep Vanmarcke. »Svojim očem kar nisem mogel verjeti. Premagal sem Toma Boonena. Mojega junaka. Vem, da lahko na moj dan dobro sprintam,« je bil presrečen Vanmarcke, ki se je izkazal že na lanski dirki Gent-Wevelgem, kjer je zasedel drugo mesto.

Tokrat je poleg Boonena premagal še izkušenega Juana Antonio Flecho. Španec je na tej dirki v zadnjih šestih izvedbah kar petkrat stal na odru za zmagovalce. Začel je leta 2007, ko je osvojil drugo mesto in je zaostal zgolj za Filippom Pozzatom. Naslednje leto je bil tretji, leta 2010 pa je dirko tudi dobil. Lani je zasedel drugo mesto.

»Videlo se je, da je Sep za te dirke neverjetno nadarjen. Neverjeten je. S tem, ko je v sprintu premagal Boonena, me je presenetil. To je samo dokaz, da se vedno dirka do ciljne črte,« je priznal Flecha, ki bo izkušnje poskušal unovčiti na najtežjih aprilskih klasikah po tlakovanih poteh. Da. Prave dirke po tlakovanih cestah se šele začenjajo ...

vir: cyclingnews.com
foto: http://www.slipstreamsports.com
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ