Boonenova prevlada posledica tretjerazredne konkurence?

Boonenova prevlada posledica tretjerazredne konkurence?
11.04.2012 AVTOR: D. Z.
Tom Boonen je na letošnjih klasikah po tlakovanih cestah povsem prevladoval. A vsi tako ali drugače povezani s kolesarstvom, mu te prevlade ne priznavajo.

Kritika s strani nekdanjega kralja klasik
Med temi je tudi Boonenov sonarodnjak Roger De Vlaeminck, ki je v preteklosti ravno tako blestel na podobnih dirkah kot Boonen, ki je letos v seriji dobil dirke E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, dirko po Flandriji in Pariz-Roubaix. Postal je edini kolesar v zgodovini, ki mu je uspelo dvakrat v isti sezoni zmagati tako na dirki po Flandriji kot na dirki Pariz-Roubaix.

Prav na slednji je slavil že četrto zmago in se tako po številu zmag izenačil prav z rekorderjem in prej omenjenim De Vlaeminckom. Ta je na velodromu v Roubaixu slavil v letih 1972, 1974, 1975 ub 1977. A prav De Vlaeminck je v intervjuju za časopis Het Nieuwsblad poudaril, da je Boonen četrto zmago dosegel predvsem zato, ker na dirki ni bilo Fabiana Cancellare.

"Povprečen tuj gledalec ni imel kaj videti"
"Upam, da bo Cancellara naslednje leto nastopil, ker bomo potem videli povsem drugačno dirko. Že prej sem vedel, da bo Boonen tisti, ki bo dosegel moje število zmag. Tom ni kriv, da tokrat praktično ni imel konkurence. Ostali niso bili zgolj drugorazredni, ampak tretjerazredni kolesarji," je dejal De Valeminck. Poleg tega je za primer, kako so dirkali preostali, vzel kar Filippa Pozzata:

"Če hočeš zmagati, potem moraš zadnjih sto kilometrov zgolj tesno slediti Boonenovemu kolesu. Konkurenca mu tokrat ni bila kos in po vsej verjetnosti se kolesarji boljše kot so se, sploh ne bi mogli odrezati. Za belgijske navijače je to fantastično, povprečen tuj gledalec pa ni imel kaj videti, kar je žalostno. Ko si je Boonen privozil 20 metrov prednosti, sem že vedel, kako se bo dirka razpletla."

"Zdaj mora zmagovati še na drugih dirkah"
De Vlaeminck je za konec še priznal, da je tudi po njegovem mnenju Tom Boonen, sicer član moštva Omega Pharma Quick Step, najboljši kolesar za enodnevne dirka po tlakovanih cestah v zadnjih 20 letih.


Vseeno pa ima legendarni Belgijec, ki se je v njegovem času boril tudi z legendarnim Eddyjem Merckxom, en pomislek: "Zdaj mora zmagovati tudi na drugih dirkah. Poskusiti mora dobiti Milano-San Remo in tudi dirko po Lombardiji, kot je uspelo tudi meni."

foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ