Borbeni Jungels do etapne zmage, Pogačar v šprintu preizkusil Vingegaarda

Borbeni Jungels do etapne zmage, Pogačar v šprintu preizkusil Vingegaarda
10.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Pred dnevom premora smo vendarle dočakali pravi dan za ubežnike na dirki po Franciji, izkoristil ga je Bob Jungels in ekipi AG2R privozil prvo letošnjo zmago na Touru. Pogačar v šprintu pretegnil noge.

Karavana dirke po Franciji je nedeljsko etapo začela v Aiglu, domovanju Mednarodne kolesarske zveze, nato pa so večji del etape še preživeli v Švici in se v zadnjih 10 kilometrih vrnili na francoska tla.

S tremi kategoriziranimi vzponi, dva sta bila prve kategorije, je bila etapa kot nalašč za ubežnike in pričakovano se je odlepila velika skupina močnih kolesarjev. Tokrat v ozadju pravega interesa za lov ni bilo, je pa bil v ospredju Rigoberto Uran, ki je za Pogačarjem zaostajal le za dobre tri minute, zato ubežnikom več kot 4 minute naskoka ekipa UAE Emirates ni dovolila.

Minuta in 40 sekund je bil prevelik zalogaj

Več kot 60 kilometrov pred ciljem je iz skupine ubežnikov napadel Bob Jungels in se sam odpeljal proti cilju, takrat se je to zdela skoraj nemogoča naloga, a si je hitro privozil več kot minuto naskoka, vmes je bila njegova prednost tudi že skoraj dve minuti. Na zadnjem vzponu dneva je Thibaut Pinot spoznal, da je vrag odnesel šalo in pognal se je v lov za Jungelsom, ki je bil 1:40 pred njim na cesti.

Pinot je v svojem slogu, z vožnjo na polno in slikovitimi obraznimi grimasami do vrha vzpona uspel priti na manj kot pol minute zaostanka za Jungelsom, a so mu proti vrhu že začele pojenjati moči. Le 20 sekund za njim sta bila tudi Jonathan Castroviejo in Carlos Verona.

V zadnjih desetih kilometrih je sledil še hiter spust in štirje kilometri vzpona do ciljne črte. Na spustu je Jungels, ki je odličen spustaš, zadržal prednost, Verona in Castroviejo pa sta Pinota skorajda že ujela. Strm predzadnji kilometer je bil zadnja priložnost za zasledovalce, da še ujamejo Jungelsa, a je bil Luksemburžan tudi ob glasni vzpodbudi ekipnega šefa Vincenta Lavenuja iz avtomobila dovolj močan, da je zdržal do ciljne črte v Chatel Les Portets du Soleilu za prvo zmago na dirki po Franciji v karieri.

Pogačar išče sekunde na vsaki etapi

Manj kot minuto za Jungelsom je v cilj prišla tudi glavnina, v zadnjih 200 metrih pa je Tadej Pogačar s šprintom še želel preizkusiti, kako dobro se vrtijo noge tekmecev. Jonas Vingegaard je lahko ostal z njim, vsi ostali pa so izgubili tri sekunde. V tej skupini je bil tudi Primož Roglič.

Po dveh težkih sezonah, ko se je boril s koronavirusom in tudi težavami v privatnem življenju, je Bob Jungels nazaj na veliki sceni. Ta zmaga pa je velik obliž na razočaranja prvega tedna tudi za AG2R, ki je veliko upov polagal v Bena O'Connorja, a so ga zdelali padci in bolezen. Etapna zmaga pa pomeni, da so že ob koncu zanimivega prvega tedna dirke poskrbeli, da bo njihov Tour 2022 uspešen.

Jutri je pred karavano dan premora v Morzinu.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ