Borut Božič 3. na belgijski klasiki! Rodriguezu boj "velikih"

Borut Božič 3. na belgijski klasiki! Rodriguezu boj "velikih"
26.03.2014 AVTOR: D. Z.
Na dirki Dwars Door Vlaanderen je Borut Božič zasedel izjemno tretje mesto. Na dirki po Kataloniji je Luka Mezgec izgubil majico vodilnega, v njej bo vozil zmagovalec današnje 3. etape Joaquim Rodriguez.

Dwars Door Vlaanderen, rezultati
1. Niki Terpstra (Niz) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
2. Tyler Farrar (ZDA) Garmin Sharp
3. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team
4. Jean-Pierre Drucker (Luks) Wanty - Groupe Gobert
5. Sylvain Chavanel (Fra) IAM Cycling
6. Jens Debusschere (Bel) Lotto Belisol
7. Tom Van Asbroeck (Bel) Topsport Vlaanderen - Baloise
8. Oscar Gatto (Ita) Cannondale
9. Jens Keukeleire (Bel) Orica Greenedge
10. Jauheni Hutarovič (Blr) AG2R La Mondiale
50. Kristjan Koren (Slo) Cannondale vsi isti čas
91. Marko Kump (Slo) Tinkoff-Saxo 8:15

Dwars Door Vlaanderen
Tako je za kolesarji že prva izmed serije klasik, ki potekajo po tradicionalnih belgijskih cestah. Dirka Dwars Door Vlaanderen je bila dolga dobrih 200 kilometrov, kolesarji pa so se morali že soočiti s tlakovci, pa tudi z že poznanimi kratkimi, a strmimi vzponi. Med močno konkurenco so bili tudi štirje Slovenci: Borut Božič, ki je na lanski izvedbi te preizkušnje osvojil drugo mesto, Kristjan Koren, Blaž Jarc, Aldo Ino Ilešič in Marko Kump.

Do prvega resnejšega pobega je prišlo šele po več kot uri in pol dirkanja, ko se je v ospredju znašla skupina dobrih 20 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Blaž Jarc. S pobegom je poskušal tudi Ilešič, a neuspešno. Imeli so več kot tri minute prednosti, a tudi to ni bilo dovolj, potem pa je Jarc, ki je bil v zadnjih dneh nekoliko bolan, popustil. Kasneje je tudi odstopil. Ko so se začeli vzponi, se je prednost ubežnikov začela manjšati in glavnina je ubežnike uspela tudi ujeti.

Potem pa je okrog 30 kilometrov pred ciljem sledil odločilen napad. Na Paterbergu je napadel Niki Terpstra. V ozadju je bila tudi glavna skupina vse manjša. Nekaj manj kot 20 kilometrov pred ciljem pa so se v lov za Terpstro podali Alejandro Valverde, Stijn Devolder, Nicki Sorensen in Gert Steegmans. Slednji pri lovu ni sodeloval, saj sta s Terpstro klubska kolega pri moštvu Omega Pharma Quick Step. Terpstra pa je z izjemno vožnjo uspel zadržati prednost pred prvimi zasledovalci. Ti se mu nikakor niso mogli približati na več kot dobrih deset sekund.

V zaključku je glavnina četverico uspela ujeti. Medtem ko je Terpstra lahko že slavil zasluženo zmago – že njegovo drugo na tej dirki – pa so se v ozadju »preživeli « udarili za drugo mesto. Sledil je sprint, v katerem je imel največ moči Tyler Farrar, na odlično tretje mesto pa se je povzpel Borut Božič, ki je tako potrdil, da je v času zanj najpomembnejših dirk v odlični formi. Lanski zmagovalec Oscar Gatto je bil osmi. Prav njemu je moral pomagati Kristjan Koren, ki je dirko končal v glavnini, na 50. mestu. Marko Kump je bil 91. Ilešič in Jarc sta odstopila.

Dirka po Kataloniji, 3. etapa

Na dirki po Kataloniji je bila na sporedu že tretja etapa. To so nekateri kolesarji označili celo za najtežjo na letošnji dirki. Govorimo o etapi od Banyolesa do smučarskega središča La Moline. Etapa je bila dolga dobrih 160 kilometrov. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone.

Najprej vzpon 1. kategorije na Alt de Coubet, potem pa so se že povzpeli na vzpon ekstra kategorije Alt dela Creueta, katerega vrh je bil na 1916 metrih nadmorske višine. Sledil je spust in zaključni vzpon do La Moline. Etapo je v majici vodilnega začel Luka Mezgec, ki je dobil prvi dve etapi, a jasno je bilo, da bo sprinter Giant Shimana to majico moral predati.

Etapo so zaznamovali ubežniki Zajc, Molard, Koch, Samoilau, Bobridge in Reza. Kolesarje je oviral predvsem močan veter. Večji del lova za ubežniki so opravili kolesarji Tinkoff Saxa, Katjuše in Movistarja, zadnji, ki se je predal, pa je bil Kevin Reza. Sledil je še zaključni, dobrih pet kilometrov dolg vzpon. Do vznožja le tega so vsi favoriti prišli skupaj. Sledil jim je tudi Jan Polanc.

V zaključku je prvi napadel Fuglsang, a so ga najmočnejši hitro ujeli. Med sabo so se za zmago udarili šele v zadnjem kilometru, ko je potegnil tudi Christopher Froome. Potem pa je enega izmed zanj značilnih napadov v zaključkih etap izvedel Joaquim Rodriguez. Odgovora na njegov oster napad ni imel nihče. Španec se je lahko veselil zaslužene zmage, drugo mesto je s petimi sekundami zaostanka zasedel Alberto Contador, ki pa je vendarle uspel ugnati velikega tekmeca Christopherja Frooma.

Ta je bil s 13 sekundami zaostanka peti. Pred njim sta bila še tretji Nairo Quintana in četrti Tejay Van Garderen. Jan Polanc je zaostal za dobro minuto in pol in zasedel 58. mesto, Mezgec je bil 137. Rodriguez je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima pet sekund prednosti pred Contadorjem. Sledijo Quintana, Van Garderen, Froome, Kelderman, Bardet, Talansky, Pozzovivo, Niemiec … Polanc je 57., Mezgec pa 137.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ