Borut Božič: "Naslednjič bom do konca varčeval z močmi"

Borut Božič: "Naslednjič bom do konca varčeval z močmi"
24.04.2015 AVTOR: D. Z.
Borut Božič se je ta teden po dolgem času vrnil domov, potem ko je nastopal na belgijskih enodnevnih klasik.

Astana je včeraj prejela vzpodbudno novico. Do konca sezone bo kazahstansko moštvo vozilo z licenco World Tour, tako da bodo kolesarji lahko nastopili na vseh največjih dirkah. A Boruta Božiča smo zmotili še pred to odločitvijo, pogovarjali pa smo se samo o njegovem dirkanju. Tudi letos je bil eden izmed vidnejših kolesarjev na enodnevnih dirkah po tlakovanih odsekih. Sicer mu letos na kakšni izmed teh dirk ni uspelo stopiti na stopničke, vendar pa je končno vse do velodroma držal stik z najboljšimi na klasiki Pariz-Roubaix.

Osvojil je 14. mesto in postavil nov mejnik za slovenske kolesarje. »Po vseh petih dirkah moram reči, da sem začel slabše. Imel sem nekaj tehničnih težav, potem je prišlo do padca. Najbolje mi je šlo na Flandriji in Roubaixu. Na Flandriji mi je malo zmanjkalo, je bil pa Pariz-Roubaix tak, kot sem si ga želel, « je priznal Borut Božič, ki ni zgolj sledil najboljšim. Dobrih 20 km pred ciljem je tudi ostro napadel, sledil pa mu je Jurgen Roelandts, ki mu je potem celo ušel. Stik z Belgijcem je Božič izgubil v enem izmed nevarnih ovinkov na tlakovcih.

Potem pa kolesarja Lotto Soudala ni uspel več ujeti, čeprav se mu je spet zelo približal: »Ta napad je bil to, kar sem hotel. Jasno je, če bi imel še eno priložnosti, potem bi stvari nekoliko drugače izpeljal. Na televiziji se morda ni videlo, vendar sem pred tem napadom že trikrat ali štirikrat po tri kilometre sodeloval v pobegu. Naslednjič bom raje privarčeval moči za sam finale. « In potem smo ga prosili, če lahko komentira tudi zelo perečo temo letošnjega Severnega pekla. Prečkanja železniške proge tik preden je pripeljal vlak.

»Sam sem bil v ospredju. Šele, ko so nas ustavili, sem spoznal, kaj se je zgodilo. To je zelo zanimiva dirka in po vseh defektih in padcih smo se letos srečali tudi z vlakom. Za nikogar, ki je bil vpleten v to, ni bilo prijetno. Ne za nas, ki smo bili povsem v ospredju in smo morali čakati, ne za tiste, ki so vozili v ozadju in so se morali ustaviti. « Božič pa je poudaril, da je ta dogodek spremenil potek dirkanja. Nekateri so nenazadnje ujeli stik s skupino s favoriti, pa čeprav so po znamenitem arenberškem gozdu že izgubili stik.

Dirkanje se je tam zato nekoliko spremenilo. »Lepo bi bilo, če v prihodnje ne bi prišlo do takih situacij. Ne vem, če bi organizator to lahko 'zrihtal'. Kar se varnosti tiče, to ni bilo dobro. Tudi sam dirka se je takrat ustavila in jasno je, da je to vplivalo na sam potek. « Borut Božič ima zdaj aktiven premor. Z resnejšimi treningi je že začel. Maja bo nastopil na nekaterih krajših etapnih dirkah. Ne bomo pa ga videli ne na dirki po Italiji ne na dirki po Franciji. Pri Astani imajo namreč zelo močne kolesarje prav za take preizkušnje. Nenazadnje bodo letos na dirki po Franciji branili rumeno majico Vincenza Nibalija.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ