Božič odličen osmi v Franciji

Božič odličen osmi v Franciji
04.03.2013 AVTOR: D. Z.
Uspeh Grege Boleta na dirki Roma Maxima je na dirki Pariz-Nica dopolnil Borut Božič. Kolesar Astane je na prologu v Houillesu zasedel osmo mesto.

Pariz-Nica, rezultati
1. Damien Gaudin (Fra) Europcar 3:37
2. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step 0:01
3. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil DCM isti čas
4. Wilco Kelderman (Niz) Blanco Pro Cycling 0:02
5. Geoffrey Soupe (Fra) FDJ isti čas
6. Peter Velits (Svk) Omega Pharma Quick Step 0:03
7. Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard
8. Borut Božič (Slo) Astana vsi isti čas
9. Sebastien Turgot (Fra) Europcar 0:04
10. Andrej Grivko (Ukr) Astana 0:05
87. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:12
164. Jure Kocjan (Slo) Euskaltel Euskadi 0:21

Driedaagse van West-Vlaanderen, končni vrstni red

1. Kristof Vandewalle (Bel) Omega Pharma Quick Step 8:33:22
2. Tobias Ludvigsson (Šve) Argos Shimano 0:06
3. Niki Terpstra (Niz) Omega Pharma Quick Step 0:07
4. Tiago Machado (Por) RadioShack Leopard 0:08
5. Johan Le Bon (Fra) FDJ 0:11
6. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma Quick Step 0:12
7. Jelle Wallays (Bel) Topsport Vlaanderen Baloise isti čas
8. Matthieu Ladagnous (Fra) FDJ 0:14
9. Frantisek Rabon (Češ) Omega Pharma Quick Step 0:15
10. Roger Kluge (Nem) NetApp Endura 0:18

Na uvodu v prestižno osemdnevno etapno dirko Pariz-Nica so morali kolesarji najprej prevoziti 2,9 kilometra dolg prolog v mestu Houilles. Trasa je bila bolj ali manj ravninska in na njej so prevladovali predvsem domačini. Zmage se je kar nekoliko presenetljivo veselil član Europcarja Damien Gaudin, ki je progo premagal v treh minutah in 37 sekundah.

26-letni Specialist za velodromsko kolesarstvo je tako zgolj za sekundo ugnal sonarodnjaka in člana belgijske ekipe Omega Pharma Quick Step Sylvaina Chavanela. Tretji je bil eden izmed favoritov za visoka mesta v skupnem seštevku Lieuwe Westra. Odlično je prolog odpeljal tudi Borut Božič. Član Astane je dolgo časa vodil, saj je progo premagal v treh minutah in 40 sekundah.

Potem pa ga je zgolj za nekaj desetink sekunde ugnal Peter Velits. Božič je na koncu osvojil odlično osmo mesto in je s tem dokazal, da prihaja v pravo formo. Priložnost za dokazovanje bo imel že v ponedeljkovi etapi, kjer mnogi pričakujejo, da bo zmagovalec znan po sprintu glavnine. Na dirki nastopata še dva Slovenca. Simon Špilak je z 12 sekundami zaostanka prolog končal na 87. mestu, Jure Kocjan pa na 164.

Vandewalle ob pomoči klubskih kolegov do končne zmage
Končala se je tridnevna 67. dirka Driedaagse van West-Vlaanderen. Zadnjo, dobrih 180 kilometrov dolgo etapo je v sprintu večje skupine kolesarjev dobil Nemec Gerald Ciolek. Kljub zahtevni trasi etape pa v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Na dirki je vse tri dni povsem preladovala ekipa Omega Pharma Quick Step, tako da so se pri tem moštvu veselili tudi zmage v skupnem seštevku.

To je ob pomoči izjemnih klubskih kolegov dosegel zmagovalec prologa Kristoff Vandewalle. Dirko je na drugem mestu končal Tobias Ludvigsson, tretji pa je bil zmagovalčev klubski kolega Niki Terpstra. Slovenci smo imeli svojega predstavnika, vendar se je Marko Kump ob nesreči na prologu poškodoval in je zato moral odstopiti. Utrpel je kompliciran zlom nosu.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ