Božič padel in odstopil, Zakarin zmagal, Froome pa še povečal vodstvo

Božič padel in odstopil, Zakarin zmagal, Froome pa še povečal vodstvo
20.07.2016 AVTOR: D. Z.
Prva alpska etapa na dirki po Franciji. Po dveh padcih je odstopil Borut Božič. Etapo je dobil Ilnur Zakarin. Chris Froome spet pokazal, kako močan je.

Prva prava alpska preizkušnja
Za kolesarji na dirki po Franciji je že 17. etapa. Prva alpska in prva izmed serije štirih gorskih preizkušenj v Alpah. Govorimo o zahtevni preizkušnji, ki je potekala v Švici. Po dnevu počitka se je začela v Bernu, kjer je bil posebne pozornosti deležen domačin Fabian Cancellara.

Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Najprej dva trertje kategorije, potem pa so se kolesarji spustili v Aigle. Sledila je dolga ravnina in izjemen zaključek. Najprej vzpon prve kategorije na Col de la Forclaz. Vrh je bil po 166 prevoženih kilometrih. Sledil je krajši spust in še zaključni vzpon ekstra kategorije do cilja v Finhaut Emosson. Cilj je bil na 1960 metrih nadmorske višine. Traso smo vam že opisali, zato kar h poteku dirke.

Božič odstopil

Takoj po startu je po pričakovanjih prišlo do številnih napadov. Pa tudi do padcev. Padli so Warren Barguil, Gorka Izaguirre in Borut Božič. Izaguirre si je poškodoval kolk in je moral odstopiti. Preostala dva sta nadaljevala.

A Božič je potem padel še na spustu s prelaza Col des Mosses. Po uradnih podatkih pri več kot 70 km/h. Božič je moral odstopiti. Na dirki tako ostajajo trije Slovenci. Kljub številnim napadom nikakor ni prišlo do pravega pobega. Potem pa vendarle. Izoblikovala se je večja skupina zares odličnih hribolazcev, ki pa niso ogrožali rumene majice.

Pobeg številnih hribolazcev
To so bili Thomas Voeckler (Direct Energie), 
Tanel Kangert (Astana), Stef Clement in Jarlinson Pantano (IAM), Kristjian Đurasek (Lampre-Merida), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Rafal Majka in Peter Sagan (Tinkoff), Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), Steve Morabito (FDJ), Ilnur Zakarin (Katjuša), Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept), Aleksej Lucenko (Astana), Greg Van Avermaet (BMC).

Hitro so si privozili več kot deset minut naskoka. Čez prva dva kategorizirana vzpona so prednost še povečali in na letečem cilju - dobil ga je nosilec zelene majice Peter Sagan - so imeli že več kot 13 minut naskoka. V ozadju so ritem vseskozi narekovali člani Skya. Potem, ko je Sagan dobil leteči cilj, je tudi popustil, kmalu za njim pa tudi Edvald Boasson Hagen. Boj za etapno zmago se je nadaljeval, medtem ko so v ozadju pred predzadnjim klancem ritem poskušali stopnjevati člani Movistarja.

Astana prevzela pobudo
A prav veliko moči niso pokazali in Sky je hitro vzel vajeti v svoje roke. 25 km pred ciljem sta v ospredju napadla Tony Gallopin in Aleksej Lucenko, a prav velike prednosti si nista uspela privoziti. 18 km pred ciljem je bil prej omenjeni gorski cilj prve kategorije. Nosilec pikčaste majice Rafal Majka je bil tudi najhitrejši in je tako osvojil novih 10 točk.

Deset minut za njimi se je vozila glavnina. Kolesarji Astane so narekovali ostrejši ritem. Predvsem Nibali je bil zelo aktiven. Do vrha klanca je bila v skupini okrog rumene majice skupina dobrih 20 kolesarjev. Sledil je hiter spust in še zaključni vzpon. Ta je dolg 10,4 km, povprečni naklon pa znaša 8,4 %. Med ubežniki sta si na spustu večjo prednost privozila Jarlinson Pantano in Rafal Majka.

Ilnur Zakarin do zmage
Torej kolesarja, ki sta na letošnjem Touru med sabo že obračunavala. Skupaj sta začela tudi zaključni vzpon. Potem pa se jima je dobrih osem kilometrov pred ciljem pridružil še Ilnur Zakarin. Dva kilometra kasneje je napadel Zakarin, medtem ko je Majka popustil.

Pantano je Zakarinu komajda še sledil in ob naslednjem napadu tudi popustil. Zakarin je nadaljeval v samostojnem pobegu, Pantano pa se ni povsem predal, saj je imel tri kilometre pred ciljem samo 20 sekund zaostanka. A Kolumbijec Rusa ni uspel ujeti Zakarin se je, potem ko je na Giru nesrečno padel, veselil prestižne etapne zmage. Pantano je bil drugi, tretji Majka in četrti Đurasek.

Med najboljšimi nič novega
Kaj pa zadnji vzpon med najboljšimi? Dolgo nismo videli nobenega napada. Kolesarji Astane so narekovali oster ritem tudi na zaključnem vzponu. Predvsem Nibali je skrbel za pravo selekcijo, vendar pa je imel Froome še vedno ob sebi tri pomočnike.

Do cilja pa je skupina imela še sedem kilometrov. Ko se je Nibali umaknil, je ritem še stopnjeval Diego Rosa, a potem kmalu popustil. In delo so nadaljevali kolesarji Skya. Nieve, Henao in Poels so še vedno branili Frooma. Tudi na napad Alejandra Valverdeja so imeli pripravljen odgovor. Nieve in Poels sta še vedno narekovala ritem in Martinov napad je skupina z rumeno majico izničila.

Porte napadel, popustila Quintana in Mollema
Slaba dva kilometra pred ciljem je vendarle napadel Richie Porte, medtem ko mu je Nairo Quintana poskušal slediti, a ga ni uspel ujeti. Poskusil je tudi Fabio Aru, medtem ko je popustil Bauke Mollema. Sledil je napad Chrisa Frooma, a Wout Poels je bil tako močan, da je preprosto nadaljeval z narekovanjem ritma.

Froome je znova napadel in popustil je tudi Quintana. Britanec je kilometer pred ciljem ujel Porta in skupaj sta nadaljevala proti cilju. Za njima je Adam Yates napadel in se jima na cilju približal na vsega osem sekund, Quintana pa je še popustil in za Froomom zaostal za 28 sekund. Skupni vrstni red. Froome je še povečal prednost. Zdaj ima 2:27 prednosti pred Mollemo in 2:53 pred Yatesom. Quintana zaostaja že za skoraj tri minute in pol.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ