Bradley Wiggins o nihanju teže in rekordu na eno uro

Bradley Wiggins o nihanju teže in rekordu na eno uro
09.02.2015 AVTOR: D. Z.
69 kg je imel na Touru 2011, 71,5 na Touru 2012. Kar 82 kg je imel na OI v Pekingu 2008. Zdaj jih ima 80. Osem več kot na svetovnem prvenstvu lani. Več tudi o rekordu na eno uro.

Dirka po Katarju se je že začela. Gre za etapno dirko ekstra kategorije, na kateri nastopajo številni zvezdniki. Dirka je namenjena predvsem sprinterjem, Wiggins pa bo na svoj račun prišel na posamični vožnji na čas, ki pa jo bodo morali kolesarji prevoziti z navadnimi kolesi. Prav zato je Pinarello nekoliko »predelal « model F8. Britanec je že v prvi etapi izgubil dobre pol minute, ko je »odpadel « v vožnji na veter. Vendar pa je Wiggins osredotočen predvsem na klasike, tako da se s tem zaostankom in dirko ne obremenjuje preveč.

Pred startom je priznal, da je letos drugače, ker: »Nimam tistega pritiska, ki ga prinaša Tour de France. To je veliko breme in lepo je, če ti ga ni treba nositi. Vseskozi sem imel v glavi tisto hujšanje in to je zdaj ena velika obremenitev manj. Imam 80 kilogramov, kar je osem več kot sem jih imel na lanskem svetovnem prvenstvu. Vso zimo sem preživel v telovadnici. Zdaj se po ravnini počutim precej bolje in lahko razvijem večjo moč, kar ustreza mojim ciljem, ki so klasike in vožnja na eno uro. «

Obenem je Wiggins za cyclingnews.com še razkril, kako je v zadnjih letih nihala njegova teža. Seveda zaradi ciljev, ki si jih je postavil. Če jih je želel uresničiti, se je pač moral prilagoditi: »Na olimpijskih igrah v Pekingu sem imel 82 kilogramov. Na Touru 2011 sem jih imel 69 in še vedno menim, da tistega Toura (spadal je med favorite, vendar je pred vzponi padel in odstopil zaradi poškodovane ključnice) ne bi dobro odpeljal. Bil sem presuh in nisem imel prave moči. Ko sem dobil Tour, sem imel 71,5 kg. «

Dan po tem intervjuju je Rohan Dennis postavil nov rekord v vožnji na eno uro. V tem času je prevozil kar 52,491 km. Popravil je rekord Matthiasa Brandleja. Bradley Wiggins je že obljubil, da bo tudi sam poskusil postaviti nov mejnik in vsi trdijo, da bo njegova znamka trajala dlje časa. »Danes sem se o tem pogovarjal z Brandlejem in mislim, da lahko to stvar hitro podcenjuješ. Prav zato bom vožnjo opravil junija. Najprej hočem odpeljati Pariz-Roubaix, potem pa bi rad imel osem tednov časa za priprave. Na treningu bom po vsej verjetnosti odpeljal že kar celotno dolžino. Ljudje bi te vedno radi priganjali. Vendar, če bom to poskusil, potem se hočem tega lotiti prav in brez podcenjevanja, « je dejal Wiggins.

Britanec je mojster dirkanja na velodromu in je tudi mojster za vožnjo na čas. Prav zato naj bi bil še najbolj primeren kolesar za tak preizkus. »Rekord je takšen, kakršen je. Prejšnji teden sem se o tem pogovarjal s Chrisom Boardmanom in ga vprašal, kako težko je to. Rekel je, da je odvisno od tega, ali hočem postaviti zares visok mejnik ali zgolj premagati zdajšnji rekord. Velika razlika je, ali bi rad v eni uri odpeljal 55 kilometrov ali pa bi rad zgolj popravil 52,4 km. Gre za to, koliko želiš iztisniti iz sebe. Zato bi se najprej rad preizkusil na treningu, tako da bom vedel, česa sem sposoben, ko napoči pravi čas, « je pojasnil Wiggins.

Wiggins bo rekord naskakoval na olimpijskem velodromu v Londonu, pri Pinarellu pa naj bi že izdelovali prav posebno kolo. Zgolj za to preizkušnjo. Pa se lahko Wiggins približa magični meji 55 km/h? Wiggins o tem očitno ne govori prav rav: »Ljudje kar naprej govorijo. 55, 55. A to so govorili tudi za Jacka in Rohana. Dokler se ne bom usedel na kolo in odpeljal prvih 30 minut v pravem ritmu ali pa bom na dirkališču v pravem položaju vozil eno uro … « Očitno pa že zdaj skrbno načrtuje svoj podvig. Nenazadnje razmišlja že o najprimernejši temperaturi na velodromu:

»Dobro je, da to vožnjo nekateri opravijo pred tabo, saj lahko vidiš, kakšne napake so naredili. Ko sem govoril z Brandlejem, mi je dejal, da je vozil pri 26 stopinjah celzija. Boardman pa je rekel, da bi jaz moral pri 30 stopinjah. « Že zdaj je tudi jasno, da bo prav ta vožnja na eno uro pomenila nov mejnik v karieri zdaj še člana moštva Sky. Ustanovil je ekipo mladih kolesarjev, ki nosi njegovo ime. Spet pa se bo posvetil dirkališčnemu kolesarstvu, kjer je osvojil največ olimpijskih medalj. Želi namreč nastopiti na olimpijskih igrah v Riu 2016. Seveda na velodromu in kot član izjemno močne britanske reprezentance.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ