Bradley Wiggins s Cavendishem osvojil Gent Six Day in upokojitev zavil v tančico skrivnosti

Bradley Wiggins s Cavendishem osvojil Gent Six Day in upokojitev zavil v tančico skrivnosti
21.11.2016 AVTOR: Matej Zalar
Svetovna prvaka Mark Cavendish in Bradley Wiggins sta zadnji dan šestdnevnega dogodka poskrbela za dramatični zaključek dirkanja in tekmo v svojo korist odločila šele pet krogov pred koncem zadnje discipline madison.

Gent Six Day, rezultati:

 

1    Bradley Wiggins / Mark Cavendish (GBr) Team Saey - Calant        410    
2     Kenny De Ketele / Moreno De Pauw (Bel) Team Baloise Insurance    475    
3    Elia Viviani / Iljo Keisse (Ita/Bel) Team LIDL                468    
4     Callum Scotson / Cameron Meyer (Aus) Team Lotto            224    
5     Lindsay De Vylder / Leif Lampater (Bel/Ger) Team Provincie         240
6    Otto Vergaerde / Morgan Kneisky (Bel/Fra) Team Caruur        214    
7    Jesper Morkov / Marc Hester (Den) Team TUI                126    
8     Nick Stopler / Tristan Marguet (Ned/Sui) Team Primus Haacht        107    
9     Roy Pieters / Jonas Rickaert (Ned/Bel) Team Topsport Vlaanderen    113    
10     Alex Rasmussen / Yoeri Havik (Den/Ned) Team Vanreusel Snacks    77

Pred zadnjo disciplino sta Britanca za prvouvrščenima Kenny De Ketelejem in Morenom De Pauwom zaostajala za 65 točk, kar je bilo preveč, da bi se po točkah še lahko zavihtela na vrh. Pred njima je bil tudi dvojec Elia Viviani / Iljo Keisse.

Konkurenti so vedeli, da se Wiggins in Cavendish lahko zavihtita na vrh le tako, da konkurente prehitita za cel krog in jim ob tem ne pustita možnosti, da krog zaostanka nadoknadijo. Tako sta kar devetkrat na uro dolgi dirki napadla in si sicer privozila prednost kroga, a sta bila konkurenčna para zelo pozorna in sta odgovorila z enako mero.

Bradley Wiggins je pet krogov pred koncem začel še zadnji napad, ki se je izkazal za odločilnega. Z Markom Cavendishem sta spomnila na šampionsko vožnjo, ki jima je prinesla naslov svetovnih prvakov in konkurente še enkrat prehitela za krog. Viviani in Keisse sta želela na napad odgovoriti, a je vseh šest kolesarjev v boju za zmago zadnjih pet krogov odpeljalo na robu svojih zmožnosti, kar je bilo na koncu dovolj, da sta se angleška veterana veselila prestižne zmage na šestdnevnem dogodku v Gentu, kjer stoji slovito dirkališče Kuipke.

 

"Tu sem nazadnje dirkal pred devetimi leti, že 13 let pa je od moje zmage v paru z Matthewom Gilmorejom. Dirkanja v Gentu se spominjam še kot otrok, sem sem hodil z očetom, počutim se, kot da bi se na tem dirkališču rodil. Tu je vedno poseben občutek stopiti na oder za zmagovalce, vedno sem si želel, da bi se od profesionalnega kolesarstva poslovil z zmago v Gentu, " je bil po koncu dirke čustven Wiggins.

Dotaknil se je tudi bogate zgodovine, ki si jo delita s še drugim članom zlate britanske kolesarske generacije. "Še bolj ponosen sem, da mi je uspelo zmagati z Markom, potem ko sva v zadnjih 12 letih toliko doživela. Sva kot brata, čeprav se včasih prepirava, ker sva preveč tekmovalna, pa bi drug za drugega naredila vse. "

Wigginsa so takoj po zmagi napadli novinarji in ga zasuli z vprašanji glede konca kariere, saj je že celo sezono trdil, da se bo po zaključku dirkanja v Gentu poslovil. "Nisem še povsem prepričan, zaenkrat imam še zelo dobre noge, zato ne želim z gotovostjo trditi, da je to to, nato pa čez en teden spremeniti odločitev. Danes bom le užival v zmagi, " je v tančico skrivnosti zavil svojo usodo sir Bradley Wiggins, a je težko pričakovati, da ga bomo še kdaj videli na dirkah.

"Kaj bom počel zdaj? Postal bom novinar pri Daily Mailu. Ne, ne bom, ker nisem pi**a, " je v svojem slogu še zaključil Wiggins, ki se z angleškimi mediji ne razume ravno najbolje. Bradley Wiggins, zmagovalec dirke po Franciji 2012, se je poslovil s še eno veliko zmago in slavjem v majici svetovnega prvaka, kot šampionu njegovega kova tudi pritiče.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ