Bradley Wiggins: TUE za zdravljenje ... ne goljufanje

Bradley Wiggins: TUE za zdravljenje ... ne goljufanje
25.09.2016 AVTOR: D. Z.
Bradley Wiggins je vendarle v prvi osebi odgvooril na izdane informacije, da je imel pred tritedenskimi dirkami posebno potrdilo za jemanje kortikosteroidov.

Fancy Bears razburjajo športno javnost
Skupina ruskih hekerjev, ki si pravijo Fancy Bears je pred dnevi udrla v bazo podatkov Svetovne protidopinške agencije. Dokopala se je do podatkov o vrhunskih športnikih, ki so pridobili posebna potrdila (TUE) oziroma dovoljenja strokovnjakov (terapevtske izjeme), da so lahko jemali določena zdravila, ki sicer vsebujejo prepovedane substance.

Seznam iz dneva v dan dopolnjujejo, so se pa na njem znašli številni vrhunski športniki, tudi nosilci olimpijskih medalj. Omenimo Moa Faraha, pa Sereno Williams … tudi kolesarji niso imuni na to. Na seznamu so Stephen Cummings, Chris Froome, Fabian Cancellara, Jakob Fuglsang, Bradley Wiggins … Seveda gre za posebna dovoljenja za različne substance. Mnogo jih je zaradi astme lahko uporabljalo salbutamol ... o primeru Chrisa Frooma smo že govorili.

Bradley Wiggins in kortikosteroidi
Tu je še Bradley Wiggins. Prvi Britanec, ki je dobil Tour de France je pred tremi tritedenkimi dirkami pridobil posebno dovoljenje o terapevtski izjemi (TUE). Tako je tudi pred Tourom 2012 (takrat ga je dobil) in Girom 2013 lahko jemal zdravilo triamcinolone.

Gre za zdravilo s kortikosteroidi, ki so sicer na seznamu prepovedanih substanc. Nekdanji kolesar in tudi skesani grešnik Michael Rasmussen je v zadnjih dneh poudaril, da so pred leti prav na podoben način sami tudi goljufali, da so lahko potem med samo dirko izboljšali predstave tudi za okrog tri odstotke. Kortikosterioidi namreč športniku omogočijo boljšo regeneracijo in tudi izgubo kilogramov.

Rasmussenovo razmišljanje
“Če bi pogledal zgolj na vzorec, v katerih obdobjih je Wiggins pridobil TUE, potem je to zelo sumljivo. To je nekaj, kar bi kolesar, ki želi biti dober na tritedenski dirki naredil. Nekaj, kar bi tudi sam naredil, nekaj, kar sem naredil, ” je za BBC dejal prej omenjeni Rasmussen. Seveda v Wigginsovem primeru ne gre za kršenje pravil. Razlog?

Britanec je imel dovoljenje (terapevtsko izjemo), da lahko zdravilo jemlje. To je odobril tudi zdravnik Mednarodne kolesarske zveze. Wiggins se je do zdaj odzval prek osebe za stike z javnostjo, zdaj pa se je vendarle odločil, da tudi sam stopi pred kamero in zadeve pojasni. Nastopil je v jutranji oddaji na BBC. Poudaril je, da že vse življenje trpi zaradi astme, glede pridobitve TUE pa je poudaril, da je zgolj sledil zdravnikovemu nasvetu.

"Ni šlo za iskanje prednosti na nedovoljen način "
“Šel sem k našemu moštvenemu zdravniku in potem smo se obrnili na strokovnjaka, če bi lahko naredili še kaj, da bi odpravili težave. Šlo je za zdravljenje nekega stanja. Ni šlo za iskanje prednosti na nedovoljen način. Šlo je zgolj za to, da sem se lahko vrnil na pravo raven, in da sem lahko tekmoval na najvišji ravni, ” je pojasnil Wiggins, ki je od leta 2010 vozil za britanski Sky.

“Če tri tedne pred dirko po Franciji dobiš tako dirko kot sem jo jaz, potem je jasno, da si na Touru favorit za zmago, ” je še skušal pojasniti Wiggins, ki je leta 2012 zares dobil ogromno dirk. Najprej Pariz-Nica, potem tudi dirko po Romandiji, v izjavi pa je meril na zadnjo pripravljalno preizkušnjo, dirko Criterium du Dauphine, ki jo je takrat tudi dobil. Nekaj dni pred Tourom pa je prejel potrdilo, da lahko jemlje zdravil s sicer prepovedanimi snovmi.

Težave z dihanjem
“Ob sebi imaš zdravniško ekipo, trenerje, ki skrbijo, da je vse OK. Bradley, si na pravi poti, si favorit za zmago. Zdaj moramo poskrbeti, da bodo naslednji trije tedni … Ti lahko kako pomagamo? Sam pa odgovorim. Še vedno težko diham. Vem, da se to ne zdi tako, ampak, ali lahko še kaj naredimo, da to ne bo predstavljalo prevelike ovire v ključnem delu sezone? In tako sem upošteval nasvet in vzel zdravilo. ” Tako je vse skupaj pojasnil Wiggins.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
kenz76 26.09.2016 10:55

smeh ...in potem svizec zavije čokolado v folijo. smeh 

ampak roker je pa še vseeno! kul 

sakala75 26.09.2016 11:49
@kenz76:

smeh ...in potem svizec zavije čokolado v folijo. smeh 

ampak roker je pa še vseeno! kul 

Točno tako....

 

Kdor ni zdrav v profi športu pač ne more nastopati. Potem naj tudi tisti z manjšimi rokami in nogami pri plavanju uporabljajo plavutke in lopatke, ker pač nimajo enakih možnosti kot Phelps. Ampak imeti morajo potrdilo od zdravnika....

SODROVC 26.09.2016 19:40

A drugi pa ne dihajo težko, ko gonijo u klance? Po moje vsi. A bi morali oni tud kej dobit, ba bi lažje dihali? Sej ne rečem, da lih kortikosteroide, mogoče kej ruskega, tisti rastlinski izvleček, ki so ga propovedali. Menda rastlina raste samo v Sibiriji, morda zato? mežik

kovit 26.09.2016 20:19

Kaj jim pa drugega preostane kod da lažejo? Šport je pač biznis in če kdo misli da bodo kdaj čisti...

Prince 27.09.2016 00:15

Ja itak... če si astmatik, boš zihr uspel v kolesarstvu... tam so pljuča in dihanje postranskega pomena...

bécane 27.09.2016 07:42
Ne samo v kolesarstvu. Biti astmatik je predpogoj, da se greš lahko vrhunski šport, zdravi nimajo kaj iskati tam :-)
Litera 27.09.2016 08:21

No sej je Tom Domulin povedal, da je to en navaden drek. Še bolj pomemben podatek pa je tisti, ki so ga dali skesani kolesarji o vplivu teh zdravil na kolesarja. V bistvu nimajo na sam output (kakor razumem) nobenih bistvenih vplivov, pomagajo pa da na hitro dobiš težo dol. In Wiggins je to počel pred Girom in dvema Touroma... To veliko pove.

www.cyclingweekly.co.uk/news/ latest-news/tom-dumoulin-says- bradley-wigginstue-episode-sti nks-286546

?You would do all the training but my weight would stick. But if I took Kenacort, 1.5-2kgs would drop off in like a week. And not only would the weight drop off, I would feel stronger.?

maticek 27.09.2016 09:10

No, nihče ni bolj bolan od Bavčarja...

nanisimi 27.09.2016 09:12
@Prince:

Ja itak... če si astmatik, boš zihr uspel v kolesarstvu... tam so pljuča in dihanje postranskega pomena...

Govoriš na pamet ali iz svojih izkušenj? Če odnehaš ob najmajšem problemu potem tako al tako nisi za športnika. Ena gospa mi je rekla da je že celo življenje na pumpicah. Pa še kar hodi na Dolske runde. presenečen

 get.google.com/albumarchive/1 08487342136440182528/album/AF1 QipP1o20xzbt36bnYFcLT-hgvuLk_e qDrU6h8UB2J

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano