Bradley Wiggins: TUE za zdravljenje ... ne goljufanje

Bradley Wiggins: TUE za zdravljenje ... ne goljufanje
25.09.2016 AVTOR: D. Z.
Bradley Wiggins je vendarle v prvi osebi odgvooril na izdane informacije, da je imel pred tritedenskimi dirkami posebno potrdilo za jemanje kortikosteroidov.

Fancy Bears razburjajo športno javnost
Skupina ruskih hekerjev, ki si pravijo Fancy Bears je pred dnevi udrla v bazo podatkov Svetovne protidopinške agencije. Dokopala se je do podatkov o vrhunskih športnikih, ki so pridobili posebna potrdila (TUE) oziroma dovoljenja strokovnjakov (terapevtske izjeme), da so lahko jemali določena zdravila, ki sicer vsebujejo prepovedane substance.

Seznam iz dneva v dan dopolnjujejo, so se pa na njem znašli številni vrhunski športniki, tudi nosilci olimpijskih medalj. Omenimo Moa Faraha, pa Sereno Williams … tudi kolesarji niso imuni na to. Na seznamu so Stephen Cummings, Chris Froome, Fabian Cancellara, Jakob Fuglsang, Bradley Wiggins … Seveda gre za posebna dovoljenja za različne substance. Mnogo jih je zaradi astme lahko uporabljalo salbutamol ... o primeru Chrisa Frooma smo že govorili.

Bradley Wiggins in kortikosteroidi
Tu je še Bradley Wiggins. Prvi Britanec, ki je dobil Tour de France je pred tremi tritedenkimi dirkami pridobil posebno dovoljenje o terapevtski izjemi (TUE). Tako je tudi pred Tourom 2012 (takrat ga je dobil) in Girom 2013 lahko jemal zdravilo triamcinolone.

Gre za zdravilo s kortikosteroidi, ki so sicer na seznamu prepovedanih substanc. Nekdanji kolesar in tudi skesani grešnik Michael Rasmussen je v zadnjih dneh poudaril, da so pred leti prav na podoben način sami tudi goljufali, da so lahko potem med samo dirko izboljšali predstave tudi za okrog tri odstotke. Kortikosterioidi namreč športniku omogočijo boljšo regeneracijo in tudi izgubo kilogramov.

Rasmussenovo razmišljanje
“Če bi pogledal zgolj na vzorec, v katerih obdobjih je Wiggins pridobil TUE, potem je to zelo sumljivo. To je nekaj, kar bi kolesar, ki želi biti dober na tritedenski dirki naredil. Nekaj, kar bi tudi sam naredil, nekaj, kar sem naredil, ” je za BBC dejal prej omenjeni Rasmussen. Seveda v Wigginsovem primeru ne gre za kršenje pravil. Razlog?

Britanec je imel dovoljenje (terapevtsko izjemo), da lahko zdravilo jemlje. To je odobril tudi zdravnik Mednarodne kolesarske zveze. Wiggins se je do zdaj odzval prek osebe za stike z javnostjo, zdaj pa se je vendarle odločil, da tudi sam stopi pred kamero in zadeve pojasni. Nastopil je v jutranji oddaji na BBC. Poudaril je, da že vse življenje trpi zaradi astme, glede pridobitve TUE pa je poudaril, da je zgolj sledil zdravnikovemu nasvetu.

"Ni šlo za iskanje prednosti na nedovoljen način "
“Šel sem k našemu moštvenemu zdravniku in potem smo se obrnili na strokovnjaka, če bi lahko naredili še kaj, da bi odpravili težave. Šlo je za zdravljenje nekega stanja. Ni šlo za iskanje prednosti na nedovoljen način. Šlo je zgolj za to, da sem se lahko vrnil na pravo raven, in da sem lahko tekmoval na najvišji ravni, ” je pojasnil Wiggins, ki je od leta 2010 vozil za britanski Sky.

“Če tri tedne pred dirko po Franciji dobiš tako dirko kot sem jo jaz, potem je jasno, da si na Touru favorit za zmago, ” je še skušal pojasniti Wiggins, ki je leta 2012 zares dobil ogromno dirk. Najprej Pariz-Nica, potem tudi dirko po Romandiji, v izjavi pa je meril na zadnjo pripravljalno preizkušnjo, dirko Criterium du Dauphine, ki jo je takrat tudi dobil. Nekaj dni pred Tourom pa je prejel potrdilo, da lahko jemlje zdravil s sicer prepovedanimi snovmi.

Težave z dihanjem
“Ob sebi imaš zdravniško ekipo, trenerje, ki skrbijo, da je vse OK. Bradley, si na pravi poti, si favorit za zmago. Zdaj moramo poskrbeti, da bodo naslednji trije tedni … Ti lahko kako pomagamo? Sam pa odgovorim. Še vedno težko diham. Vem, da se to ne zdi tako, ampak, ali lahko še kaj naredimo, da to ne bo predstavljalo prevelike ovire v ključnem delu sezone? In tako sem upošteval nasvet in vzel zdravilo. ” Tako je vse skupaj pojasnil Wiggins.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ