Brajkovič in Špilak ostajata v igri sekund

Brajkovič in Špilak ostajata v igri sekund
29.04.2012 AVTOR: D. Z.
Tudi v kraljevski etapi na dirki po Romandiji ni prišlo do večjih razlik med najboljšimi. Drugič zapored se je zmage veselil Luis Leon Sanchez, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Slovenca z najboljšimi.
Tudi Špilak med napadalnejšimi
Kraljevska etapa na dirki po Romandiji je kolesarjev vodila od kraja Bulle do Siona. Dolga je bila dobrih 180 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati tri vzpone prve kategorije in enega druge. Kmalu po začetku etape se je v ospredju znašla šesterica kolesarjev: Johann Tschopp (BMC), Edvard Vorganov, Petr Ignatenko, Jorge Azanza, Jean-Christophe Perraud in Guillaume Levarlet.

Ko so si po 60 kilometrih dirkanja privozili več kot štiri minute prednosti, je v ozadju tempo pospešila ekipa Sky, ki je branila rumeno majico Bradleyja Wigginsa. Tudi na zadnjem vzponu dneva je prišlo do številnih napadov. Med drugim je skupaj z Moinardom favorite spet napadel tudi Simon Špilak. A njegova akcija ni bila uspešna. Gorski cilj je dobil Kreuziger, ki je bil član manjše skupinice ubežnikov.

Sprint spet Sanchezu
Sledil je skoraj 15 kilometrov dolg spust in potem še devet kilometrov ravnine. V ospredju se je znašla skupinica 12 kolesarjev, med katerimi je bil tudi vodilni Wiggins, ki je ostal brez pomočnikov. A sedem kilometrov do cilja je to skupino ujelo še 26 kolesarjev. Skupaj jih je tako kar 38 prišlo v zaključek, kjer je zmagovalca spet določil ciljni sprint. Tokrat v rahel vzpon. Ko je Luis Leon Sanchez že tristo metrov pred ciljem prevzel vodstvo, se je zdelo, da je s sprintom začel prezgodaj.

A Španec je v odlični formi in to je uspel unovčiti še drugič na dirki po Romandiji. Tokrat sta se mu najbolj približala drugi Nocentini in tretji Samoilau. V času zmagovalca sta se v cilj pripeljala tudi Jani Brajkovič, ki je bil 20., in Simon Špilak. Zasedel je 31. mesto. Končnega zmagovalca dirke bo tako določil nedeljski, dobrih 16 kilometrov dolg posamični kronometer v Crans Montani.

37 kolesarjev v manj kot minuti
Luis Leon Sanchez je namreč po zaslugi bonifikacijskih sekund prevzel vodstvo, vendar ima pred izjemnim kronometristom Bradleyjem Wigginsom zgolj devet sekund prednosti, pred nekdanjim trikratnim svetovnim prvakom v tej disciplini Michaelom Rogersom pa še dodatnih sedem sekund. Zmagovalec te dirke leta 2010 Simon Špilak za rumeno majico zaostaja za 21 sekund in zaseda osmo mesto.

Na visoko uvrstitev pa lahko računa tudi Jani Brajkovič, ki za vodilnim zaostaja zgolj za 28 sekund in je trenutno 21. Dve sekundi večji zaostanek ima lanski zmagovalec Cadel Evans. Kako majhne so razlike dokazuje podatek, da prvih 37 kolesarjev loči manj kot 50 sekund. Dokaz več, da je pred zaključnim kronometrom še vse odprto.

Van Garderen moral odstopiti
Med sobotno etapo pa je prišlo tudi do nekoliko nenavadne nesreče. Med spustom z prvega vzpona dneva Col des Mosses je pihal močan veter. Tudi prek 60 km/h. To je povzročilo, da je z enega od dreves padla večja veja, ki je zadela kolesarja moštva BMC Racing Team Tejayja Van Garderena. Mladi, komaj 23 letni kolesar je za takrat vodilnim Wigginsom zaostajal za 15 sekund, vendar dirke ni mogel nadaljevati.

Odstopil je po vsega 50 prevoženih kilometrih. Iz ekipe so že sporočili, da ni utrpel nobenih hujših poškodb, razen tega, da je prejel nekaj šivov na nosu. "Počuti se dobro. Gre za lažje poškodbe, samo ureznina je bila kar globoka. Naslednjih nekaj dni bo moral počivati," so v izjavi za javnost zapisali izjavo glavnega klubskega zdravnika Teste.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ