Brajkovič izgubil 51 sekund (video), Adria Mobil v glavnini (foto)

Brajkovič izgubil 51 sekund (video), Adria Mobil v glavnini (foto)
20.03.2012 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Kataloniji je junak prvih dveh dni postal Michael Alabasini, medtem ko je v drugi etapi Jani Brajkovič zaostal za 51 sekund.

Na dirki Svetovnega koledarja po Kataloniji je prva dva dneva povsem prevladoval kolesar novoustanovljenega moštva GreenEdge Michael Albasini. Po zmagi v prvi etapi je v drugi nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. Druga etapa pa je poskrbela za precej večjo selekcijo. V zaključku 160 kilometrov dolge preizkušnje so morali kolesarji premagati dva zahtevna vzpona.

Do prve prave selekcije je prišlo na spustu s prvega zahtevnejšega klanca, ko so se v ospredju postavili kolesarji Omege Pharme Quick Stepa, ki so tako v ospredju držali kapetana Levija Leipheimerja. Skupina je razpadla na dva dela in med drugimi je v ozadju ostal eden izmed največjih favoritov Alejandro Valverde. Še za večjo selekcijo pa je poskrbel zadnji vzpon, kjer je popustil tudi naš edini predstavnik Jani Brajkovič. V ospredju pa je ostalo zgolj dobrih 20 kolesarjev.

Sledil je spust proti cilju, kjer so pobegnili Cunego, Martin in Carrara. Tri kilometre pred ciljem pa so jih zasledovalci ujeli in sledil je napad Kišerlovskega. Kljub temu poskusu je zmagovalca določil šele ciljni sprint večje skupne kolesarjev, ki ga je prepričljivo dobil Michael Albasini. Dario Caraldo je bil drugi, Rigoberto Uran pa tretji. Brajkovič je v cilj prišel v prvi zasledovalni skupini, ki je za zmagovalcem zaostala za 51 sekund. Albasini ima zdaj že minuto in 32 sekund prednosti pred Ryderjem Hesjedalom.

Z istim časom sledijo še Mickael Cherel, Steve Morabito, Arnold Jeannesson, Daniel Martin, Richie Porte, Jurgen Van den Broeck, Jakob Fuglsang in Damiano Cunego. Brajkovič je zdaj 41. Za Albasinijem zaostaja za dve minuti in 23 sekund.  Izmed favoritov so nekateri že izgubili možnosti za višje uvrstitve v skupnem seštevku. Med temi sta tudi Andy Schleck in Van Garderen. Na spodaj priloženem posnetku si lahko ogledate zadnje kilometre 2. etape, ki se je končala v Gironi.

Kump odstopil, kolesarji Adrie Mobila v glavnini
Začela se je tudi etapna dirka Coppi in Bartali, kjer med drugimi nastopajo tudi kolesarji novomeške ekipe Adria Mobil. Prva, krožna etapa je bila dolga 144 kilometrov, potekala pa je v mestu Riccione. Že v prvem od desetih krogov se je v ospredju znašla manjša skupina ubežnikov. To so bili Dalivier Ospina Navarro, Matteo Fedi, Will Routley, Andrea Palini in Sven Erik Bystrom.

Po polovici dirke so si privozili več kot dve minuti prednosti. 20 kilometrov do cilja pa se jim je glavnina približala na zgolj pol minute. Takrat sta glavnino napadla še Peter Serry in Cesare Benedetti, ki sta prispevala dodatnih svežih moči, ki so jih ubežniki potrebovali, da so zadržali minimalno prednost pred vse hitrejšo glavnino. Čeprav jih je glavnina ujela, so za zmago vseeno obračunali ubežniki in najmočnejši je bil Andrea Palini pred Cesarjem Benedettijem in Pietrom Serryjem.

Gabriele Bosisio je dobil sprint glavnine in je tako osvojil četrto mesto. V glavnini pa je zgolj 500 metrov pred ciljem prišlo do hudega padca. ?Vse je šlo po luftu. Rogina je bil tudi eden izmed udeležencev padca, malo se podrgnil, drugače pa mislim da ne bo imel težav v nadaljevanju dirke,? je po etapi dejal Tomaž Nose. Bil je eden izmed sedmih kolesarjev novomeškega moštva, ki so dirko končali v glavnini. Najboljši izmed njih je bil Matej Gnezda, ki je zasedel 16. mesto. Nose je bil 23., Matej Mugerli pa 26. Odstopil je Marko Kump, ki očitno še čuti posledice hudega padca v zadnji etapi Istrske pomladi.

foto: sirotti

POSNETEK ZADNJIH KILOMETROV DIRKE PO KATALONIJI

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ