Brajkovič: Moram biti zadovoljen!

Brajkovič: Moram biti zadovoljen!
23.07.2012 AVTOR: D. Z.
Jani Brajkovič je po prihodu na Elizejske poljane priznal, da je z doseženim devetim mestom nadvse zadovoljen: "Končno je to en dokaz, da lahko dirkam tritedenske dirke na generalno uvrstitev."
"Mislim, da moram biti zadovoljen. Pred Tourom sem napovedoval, da bi rad bil med deseterico, ka mi je tudi uspelo, čeprav sem imel v teh treh tednih veliko smole. Padel sem v tretji etapi, pa še v petek. V šesti etapi sem po nepotrebnem izgubil čas. Brez vsega tega bi končal više, vendar sem sam s predstavo zadovoljen in si nimam kaj očitati," je priznal Jani Brajkovič.

Kolesar Astane je tako na dirki po Franciji izenačil dosežek Tadeja Valjavca. Za razliko od lanskega Toura je tokrat kljub težavam preživel prvi teden: "Prvi teden je zagotovo najbolj naporen. Etape so večinoma ravninske Ceste so ozke, stres je velik. V drugem tednu se dirka začne razpletati. Takrat se že vidi nekatre uvrstitve in moč kolesarjev. Vidi se, kdo je kje in zato je v glavnini mogoče nekoliko manj nervoze."

Brajkovič se je kljub vsemu večkrat znašel na tleh, zaradi padcev pa je izgubil tudi ogromno časa: "Tisti trenutki nezbranosti. Oziroma nesrečni trenutki, kjer lahko padeš. Meni se je na žalost to zgodilo pred kronometrom, tako da tudi kronometra nisem mogel dobro odpeljati. Ampak, po drugi strani sem imel srečo, da si nisem nič zlomil in da sem lahko končal dirko."

Med drugim si je dan pred odločilnim kronometrom pri padcu poškodoval tudi komolec, ki ga je kasneje v vožnji na čas zelo oviral, saj ni mogel kolesariti v tisti idealni poziciji na kolesu: "Poznalo se je, saj sem moral na silo vrteti pedale. Sicer nočem govoriti o tem, kaj bi bilo, če bi ... Vendar, če pred kronometrom ne bi padel, bi dirko končal vsaj na osmem mestu."

Tako pa je bil deveti, kar je še vedno izvrsten rezultat. S tem se strinja tudi Brajkovič, ki je tako dokazal, da njegovo telo lahko zdrži tudi tritedenske napore: "Predvsem sem to dokazal sam sebi, pa tudi številnim drugim, ki so menili, da nisem kolesar za največje dirke. Upam, da sem jim zaprl usta. To mi pomeni več kot zmaga na Dauphineju."

A Brajkovič se je ozrl tudi v prihodnost. Zdaj ve, da se lahko z najboljšimi bori tudi na najtežji, najprestižnejši dirki na svetu. Tu si želi še kdaj nastopiti in poseči še više, mogoče celo med najboljše: "Možnosti, da bi zmagal so zelo majhne. Precej večje pa so, da bi prišel med najboljše tri. Če bi le na dirko prišel v nekoliko boljši formi in z odlično ekipo. Poleg tega bi se mi moralo vse poklopiti."

Brez dvoma bi mu to uspelo na dirki, ki je za tak tip kolesarja, kot je on, najpomembnejša: "Dirka po franciji je za kolesarja mojega tipa vrhunec kariere. Največja, najtežja in najprestižnejša dirka. Zame osebno je to največ, kar lahko dosežeš kot kot kolesar."
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ