Brajkovič: "Najbolj lahko razočaram samega sebe!"

Brajkovič: "Najbolj lahko razočaram samega sebe!"
26.06.2012 AVTOR: D. Z.
Jani Brajkovič bo na prihjajoči dirki po Franciji zagotovo največji slovenski adut za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Še pred odhodom in novinarsko konferenco pa smo se pogovarjali z njim.
"Preživeti prvi teden"
"Tour je zagotovo prvi cilj sezone. Ta dirka je vse bliže in o njej vse bolj razmišljam. Še posebej o prvem tednu, ki bo kot ponavadi zelo stresen. In prav v prvem tednu bo zelo pomembno prihraniti čim več moči, obenem pa ne izgubiti nobene dragocene sekunde," je dejal Brajkovič.

Belokranjec je "prekletstvo" prvega tedna izkusil lani, ko je dirko po Franciji končal v peti etapi. Takrat je grdo padel in takoj so ga morali prepeljati v bolnišnico. "Lani se prav veliko nisem mogel naučiti, saj sem dirkal samo pet dni. V prvem tednu je zelo pomembno, da ima kolesar ob sebi dobro ekipo, ki ga do cilja drži v ospredju, izven nevarnosti. Mislim, da tako ekipo zdaj imam, tako da bi morali ta prvi teden preživeti brez večjih težav," je še prepričan Brajkovič.

"Po naravi sem do sebe zelo zahteven"
Zaveda se, da od njega pri Astani veliko pričakujejo. Giuseppe Martinelli je to potrdil tudi za našo spletno strani bicikel.com, obenem pa je na uradni spletni strani kazahstanskega moštva pomoč pri naskoku med najboljših deset Janiju obljubil pravi vodja ekipa Aleksander Vinokurov. 38-letni zvezdnik končuje kariero, a za Tour naj bi bil dovolj dobro pripravljen.

In če je Janiju sam Vinkurov pripravljen pomagati, potem je to velika čast za našega predstavnika. Obenem pa tudi odgovornost. "Mislim, da najbolj lahko razočaram samega sebe. Po naravi sem do sebe zelo zahteven in včasih me to tudi tepe. Tudi sam upam, da drugih ne bom razočaral, saj vem, da sem sposoben oddirkati res dober Tour," je še dejal Brajkovič.

Še za tri odstotke boljši kot na Sloveniji
V to je še toliko bolj prepričan zato, ker mu je uspelo dobro odpeljati dirko po Sloveniji: "To je pokazala že pripravljenost na dirki po Sloveniji, kjer nisem bil stoodstoten. Niti približno. Vseeno sem vrhunsko oddirkal. Verjamem, da bom na Touru v še boljši formi in da se bo to pokazalo predvsem v tretjem tednu."

Ker Brajkovič ničesar ne prepušča naključju, zelo dobro pa zna uporabljati in prebrati tudi podatke, ki jih dobi s pomočjo sistema SRM - njegove podatke iz tretje etapa dirke po Sloveniji smo vam tudi že pokazali -, je prepričan, da bo moral biti na dirki po Franciji zgolj za malenkost boljši kot na dirki po Sloveniji: "V procentih je to težko govoriti. Če pogledamo na moč, ki sem jo razvijal na dirki po Sloveniji, bi si upal trditi, da bi moral biti boljši še za kakšne tri odstotke, da bi potem lahko dirkal s prvimi na touru."

(Ne)mir pred mediji
V torek dopoldne ga čaka še zadnja novinarska konferenca pred odhodom v Belgijo, kjer se bo 30. junija tudi začel sloviti Tour. Že na dirki po Sloveniji so ga mediji oblegali z vseh strani, tudi po zmagi na slovenski preizkušnji ni bilo nič drugače. Brajkovič je trenutno prvo ime slovenskega kolesarstva in to občuti tudi na lastni koži. Tudi za medije je najbolj zanimiv. Vse to pa lahko kolesarju pobere ogromno energije in prepotrebnega prostega časa.

"To je vsako leto največji problem. Bližje kot je dirka, več je medijske pozornosti. Več je intervjujev in drugih stvari. Sam poskušam to čim bolje opraviti, oziroma v najkrajšem času opraviti čim več intervjujev. Tako, da mi na koncu ostane nekaj dni zares tistega pravega počitka in nekaj kvalitetnih dni za pravi trening," je še zaključil Brajkovič.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ