Brajkoviču dirka, Korenu šov po ljubljanskih ulicah

Brajkoviču dirka, Korenu šov po ljubljanskih ulicah
18.06.2012 AVTOR: D. Z.
Dirka po Sloveniji se bo končala s slabih 18 kilometrov dolgim kronometrom v središču Ljubljane. Jani Brajkovič je veliki zmagovalec dirke po Sloveniji, medtem ko je zaključni, 17,8 kilometra dolg kronometer dobil Kristjan Koren.
Spektakel v Ljubljani
Kronometer, ki je potekal v središču Ljubljane, se je izkazal za izjemno popestritev dirke po Sloveniji. A tokrat smo lahko v eni sami etapi gledali večje število različnih bojev za številne nagrade. Prvi je bil boj za etapno zmago. Prvi se je na start podal mladi avstralski šampion Michael Hepburn, ki je postavil najboljši čas. Progo je premagal v 21 minutah in 55 sekundah.

Avstralec je na prvem mestu vztrajal vse do nastopa italijanskega državnega prvaka. Adriano Malori ga je namreč premagal. Postavil je zares neverjeten čas. 20 minut in 32 sekund. Mnogi so menili, da je to že čas zmagovalca.Še posebej potem, ko  se je med Italijana in Hepburna uvrstil še Hepburnov klubski kolega Daryl Impey, ki pa je za Malorijem vseeno zaostal za 18 sekund.

Korenova povprečna hitrost: 52 km/h
A na startu so bili še vsi tisti, ki so se borili tudi za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Med njimi je bil tudi Kristjan Koren, ki si je dirko želel končati na tretjem mestu in je moral zato kronometer odpeljati na polno, brez taktiziranja. To mu je tudi uspelo. Ob prečkanju ciljne črte je spoznal, da ni bil samo najboljši izmed tistih, ki bi mu tretje mesto še lahko odvzeli.

Postavil je tudi naboljši čas v vožnji na čas, saj je nekdanjega klubskega kolego Malorija premagal za manj kot sekundo. Korenova povprečna hitrost je znašala več kot 52 kilometrov na uro. Progo pa je premagal v 20 minutah in 31 sekundah. Potem pa je bil tu še boj za končno zmago.

Moč modre majice vodilnega skoraj dovol za presenečenje
Hribolazec Domenico Pozzovivo naj ne bi imel nikakršnih možnosti proti Janiju Brajkoviču, čeprav je imel pred startom štiri sekunde prednosti. Jani Brajkovič je ob navdušenju številnih domačih gledalcev startal dve minuti pred Italijanom. Vendar nikakor ni mogel ujeti pravega ritma. Utrujenost po sobotnem podvigu se mu je očitno še kako poznala. Na koncu je postavil šesti čas.

Za Korenom je zaostal za kar 34 sekund, pred njim pa so bili trije kolesarji Orice GreenEdgea in Malori. Zadnji na progi je tako bil Pozzovivo. Italijan je presenetil vse, pa tudi samega sebe. Odpeljal je izvrsten kronometer in ko so tudi gledalci dojeli, da lahko še kako ogrozi končno zmago Janija Brajkoviča je ob čakanju na prihod Pozzoviva v cilju nastala smrtna tišina. A Pozzovivu vseeno ni uspelo.

Pozzovivo je postavil deseti čas, za Brajkovičem pa je zaostal za deset sekund, kar je pomenilo, da je Jani Brajkovič postal nov zmagovalec dirke po Sloveniji. Na koncu je imel šest sekund naskoka pred Pozzovivom in 1:16 minute pred Korenom. Sledijo še Bruno Pires, Matteo Rabottini, Dominik Nerz, Jure Golčer, Daniele Ratto, Tomaž Nose in Gomez Anacona.

Brajkovič v središču pozornosti
Brajkovič je prekinil niz zmag tujih kolesarjev, ki je trajal tri leta. Zadnji slovenski zmagovalec je bil Jure Golčer, ki je bil najboljši leta 2008. Majico za najboljšega kolesarja po točkah si je prav v zadnji etapi priboril Kristjan Koren, ki je zbral 65 točk in je tako premagal Simoneja Ponzija s 45 točkami. Edina majica, ki je niso osvojili Slovenci je majica za gorske cilje. Tudi tu se je bil ogročen boj, saj jo je do kraljevske preizkušnje nosil Klemen Štimulak.

Na koncu je mladi kolesar Radenske osvojil drugo mesto. Zbral je 25 točk, pet manj od zmagovalca Prebna Van Heckeja. Tretje mesto je pripadlo Janiju Brajkoviču. Ta je dobil zadnji gorski cilj na Soriško planino, kar mu je prineslo 12 točk. Najboljši med mladimi kolesarji pa je bil Jan Polanc. V tej kategoriji ni imel prave konkurence. Drugi De Jonghe je namreč za njim zaostal za deset minut in 58 sekund.
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ