Brambilla slavil v napeti zadnji etapi in skupnem seštevku Tour du Vara

Brambilla slavil v napeti zadnji etapi in skupnem seštevku Tour du Vara
21.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Gianluca Brambilla je zmagovalec napete zadnje etape dirke Tour du Var, kjer se je na nož dirkalo od štarta do cilja. Vodilnemu pred današnjo 3. etapo Michaelu Woodsu je na koncu zmanjkalo le pet sekund.

Dirka Tour du Var (2.1) je letos pritegnila zelo močno zasedbo kolesarjev, ki krojijo vrh na etapnih dirkah in v treh dneh so prikazali vrhunsko dirkanje. Prvo etapo je po napetem zaključku z napadom dobil Bauke Mollema, njegov Trek Segafredo se je v drugi etapi tako znašel v vlogi branjenja rumene majice, ki si jo glede na močno zasedbo (Geoghegan Hart, Thomas, Fuglsang, Woods, Quintana, Pinot, …) najbrž niso obetali.

Na ciljih etap ni bilo bonifikacijskih sekund, zato je bilo prednost potrebno nabrati na cesti. Druga etapa se je zaključila z »zidom« v mestu Fayence, ki je bil pisan na kožo Michaelu Woodsu, saj se zelo dobro znajde tudi na ardenskih klasikah.

Woods je izbral pravi trenutek za napad v zadnjih 400 metrih, Mollema se je dobro boril, a je bil na koncu za sekundo prekratek in Kanadčan je ob etapni zmagi na prvi dirki v dresu Israel Start-Up Nationa prevzel tudi skupno vodstvo.

Na zadnji dan peklenskih 130 kilometrov

Odločilna je bila zadnja, 3. etapa, v kateri je kolesarje na le dobrih 130 kilometrih čakalo več kot 3500 višinskih metrov in tudi vzpon na Col de la Madone. Na francoskih tleh je blestela ekipa Groupama - FDJ, ki je začela napadati od štarta in v ospredju jim je uspelo izoblikovati močno skupino kolesarjev s tremi njihovimi člani in še nekaterimi zelo močnimi kolesarji, tudi Taom Geoghegan Hartom in Gianluco Brambillo.

Italijan je v skupnem seštevku zaostajal le 13 sekund za Woodsom, zato so kolesarji Israel Start-Up Nationa v pelotonu bili hud boj z Groupamo v ospredju. 50 kilometrov pred ciljem je prednost že narasla na štiri minute, ob vznožju vzpona na Madone je znašala še dve minuti in pol, nato pa se je začelo zares.

V ospredju so se vrstili napadi, ključni pa je tik pred vrhom vzpona 11,3 kilometra pred ciljem uspel Brambilli, ki se je otresel zasledovalcev, nazadnje je popustil Valentin Madouas. Woods je v ozadju dirkal na vso moč na vzponu nadoknadil več kot minuto in pol, a je njegov zaostanek znašal še dobrih 50 sekund pred zadnjimi 10 kilometri.

Kanadčan pomoči tekmecev okrog sebe ni dobil, a bi mu kmalu uspelo tudi samemu ubraniti rumeno majico. Brambilla je bil v ospredju na koncu z močmi, a se mu je ravno izšlo, da je slavil etapno zmago, svojo peto v profesionalni karieri, Woodsu pa je na koncu zmanjkalo le 5 sekund in Brambilla se je veselil še skupnega seštevka.

Ni razmišljal o skupni zmagi, a se je sanjsko izšlo

»Za nami je res težka etapa, vedel sem, da me tekmeci opazujejo, a se mi je uspelo prebiti v ubežno skupino. Groupama je opravila večino dela, res so bili izvrstno pripravljeni. Imel sem nekaj težav z radijskimi zvezami, nato pa se je na vzponu do mene pripeljal klubski avtomobil in dobil sem navodila, da se moram do vrha vzpona otresti tekmecev in iti povsem na polno, ker je dosegljiva tudi skupna zmaga. Prej o tem sploh nisem razmišljal, na koncu pa se je razpletlo sanjsko,« je v cilju povedal izmučeni Brambilla.

Trek Segafredo bo tako iz Francije odnesel dve etapni zmagi in rumeno majico, tudi Woods pa bo lahko več kot zadovoljen, saj je prebil led ekipe Israel Start-Up Nation v tej sezoni in hkrati pokazal, da je na začetku leta zelo dobro pripravljen.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ