Brez World Toura, a z rekordom vzpona proti Evenepoelu

Brez World Toura, a z rekordom vzpona proti Evenepoelu
18.01.2023 AVTOR: DZ, foto: Medellin-EPM

Bliža se etapna dirka po San Juanu. Gre za sedemdnevno preizkušnjo, ki se bo začela 22. januarja. Na njej pa bodo številna znana imena. Tudi svetovni prvak Remco Evenepoel.

O dirki bomo sicer nekoliko več pisali v naslednjih dneh. Vsekakor gre za preizkušnjo, na kateri se vsako leto - če izvzamemo obdobje pandemijo - predstavi kakšen izmed zvezdnikov svetovnega kolesarstva. Letos se na dirko vrača Remco Evenepoel. Tokrat kot svetovni prvak in zmagovalec zadnje tritedenske dirke.

Med bolj poznanimi imeni bodo tudi Egan Bernal, Peter Sagan, Daniel Martinez, Filippo Gana, Fernando Gaviria, Yves Lampaert, Sergio Higuita, Sam Bennett … Startna lista še zdaleč ni popolna. Bo pa tam vsekakor nastopala kontinentalna ekipa Medellin-EPM. Na startni listi te ekipe sta zdaj 46 letni Oscar Sevilla in Miguel Angel Lopez. Kolumbijca je Astana zaradi domnevne povezanosti v špansko dopinško afero odpustila.


Nove sredine med ekipami svetovne serije ni našel in tako so mu pogodbo ponudili v manjši kolumbijski ekipi, ki trenutno šteje 13 kolesarjev. Zdaj 28-letni Lopez bo tako poskušal izkoristiti sleherno priložnost za dokazovanje. Do zdaj je v karieri že dobil dirko po Kataloniji, dirko po Švici, dirko po Andaluziji … Dobil je tri etape na dirki po Španiji, ki jo je leta 2018 končal na tretjem mestu.

Dobil je tudi etapo na dirki po Franciji leta 2020. Takrat je bil najboljši na vrhu vzpona Col de la Loze. Tour je končal na šestem mestu. Dirko po Italiji je leta 2018 končal na tretjem mestu, dobil pa je tudi dirko po Kataloniji. Vsekakor izjemni uspehi kolesarja, ki bi lahko še veliko dosegel. Zdaj pa bo imel prvo pravo priložnost za dokazovanje. To je vsekakor ena izmed dirk, na katero pridejo nekateri zvezdniki, tako da imajo kolesarji primerjavo, kam spadajo.

Miguel Angel Lopez je očitno odlično pripravljen, saj je objavil podatke z vzpona, ki ga je opravil med treningom. Gre za klanec Alto de Las Palmas. Povprečni naklon klance znaša sedem odstotkov. Vrh leži na 2529 metrih nadmorske višine, Lopez pa je moral v 11 kilometrih in 390 metrih premagati 1397 metrov nadmorske višine. Na ta klanec so se že podali nekateri odlični profesionalni kolesarji, a hitreje od Lopeza ga ni premagal nihče.

Ta je 17. januarja klanec prevozil v 28 minutah in 11 sekundah. To pomeni, da je njegova povprečna hitrost znašala 24,3 km/h. VAM znaša kar 170 višinskih metrov v eni uri. Lopez ni objavil ne podatkov o srčnem utripu, niti ne podatkov o moči. Je pa drugega Juana Montoyo - ta je obračal 339 vatov - premagal za 1:18. Tretji čas je 3. januarja 2023 s 315 vati postavil Sergio Higuita. Njegov čas pa 29:58.

Na četrtem mestu je Egan Bernal. 17. februarja 2019 - tistega leta je dobil dirko po Franciji - je vzpon premagal v 30 minutah in 17 sekundah, kar je 2:06 počasneje od Lopeza. Rigoberto Uran ima šesti čas. 30:36. Lopez je, glede na podatke, očitno v odlični formi in prav zanimivo bo, kako se bo odrezal na prihajajoči dirko po San Juanu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ