Britanci navdušeni: Učinke Toura bomo čutili še več let

Britanci navdušeni: Učinke Toura bomo čutili še več let
04.12.2014 AVTOR: D. Z.
Letos je začetek dirke po Franciji gostila Velika Britanija. In očitno je bil to nadvse dobičkonosen posel.

Dobrih pet mesecev po gostovanju dirke po Franciji v Veliki Britaniji so Britanci izdali poročilo, ki daje jasno sporočilo. Gostovanje karavane Toura je bil velik uspeh. V 64 straneh dolgem poročilu dobimo številne podatke, ki to dokazujejo. Ob cestah naj bi se v treh dneh zbralo okrog 3,5 milijona različnih gledalcev. Če pa sem prištejejo tudi gledalce, ki so v živo spremljali tudi več etap, potem število naraste na 4,8 milijona.

V prvih dveh dneh naj bi jih bilo okrog 2,3 milijona. »Ni dvoma. Start dirke po Franciji je bil neverjeten za številna podjetja v Yorkshiru. Te dobre učinke bomo čutili še vrsto let, « je dejal glavni mož organizacije Gary Verity. »Tour vidim v njihovih srcih in očeh. Zato se moram celotnemu Yorkshiru zahvaliti, saj je naredil ta veliki začetek zares poseben, « pa je že takoj po Touru Verityju priznal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme.

Prudhomme je kasneje še priznal: »Ko ste rekli, da boste naredili najboljši Veliki začetek, je to očitno bila resnica. Dvignili ste merila za vse naslednje gostitelje prvih dni Toura. « Če pa govorimo o gledalcih ob cestah. Domačinov je bilo kar 97 odstotkov. Vsak gledalec naj bi na dan zapravil več kot 25 funtov. In tako so organizatorji izračunali, da naj bi gledalci za potovanja, prenočitve, hrano, pijačo in za vse ostalo, povezano s Tourom zapravili okrog 128 milijonov funtov.

120 milijonov funtov so zapravili v Yorkshiru, preostale milijone pa v Cambridgeshiru, Essexu in Londonu. V poročilu so zapisali, da naj bi v naslednjih letih po zaslugi Toura 2014 ta številka presegla 150 milijonov funtov. Spomnimo. London je gostil veliki začetek Toura 2007 in takrat naj bi se v dneh ob cestah zbralo tri milijone ljudi. Naslednje leto se bo Tour začel 4. julija v Utrechtu na Nizozemskem. Govoril smo že, da je bila že kotizacija nadvse izdatna.

Številke »Velikega začetka «
Število gledalcev: 4,8 milijona
Prihodki: 128 milijonov funtov
Število prostovoljcev: 13.000
Ograje: 100 kilometrov ograj
Število obiskovalcev v etapi do Londona: 1,5 milijona
Gledalci za TV zasloni: 18,6 milijona gledalcev

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ