Britanci slavijo prvakinjo, med mladinci Jaka Primožič 21.

Britanci slavijo prvakinjo, med mladinci Jaka Primožič 21.
26.09.2015 AVTOR: D. Z.
Svetovna prvakinja med članicami je Lizzie Armitstead. Slovenk ni bilo v ospredju. Jaka Primožič je kot najboljši slovenski mladinec na SP v Richmondu zasedel 21. mesto. Zmagal je Felix Gall.

ČLANICE
Na svetovnem prvenstvu v Richmondu so v soboto nastopali mladinci in članice. Prevoziti so morale nekaj manj kot 130 km. Na startu smo imeli dve predstavnici. To sta bili Polona Batagelj in Urša Pintar. Vidnejših mest nista osvojili. V zaključku smo najprej videli ubežno skupino, v kateri pa očitno ni bilo tistih pravih kolesark, tako da jih je večja skupina favoritinj ujela.

Na vzponu dober kilometer pred ciljem pa je prvi napad izvedla Elizabeth Armitstead. S tem je poskrbela za selekcijo, tako da je v boju za zmago ostalo vsega devet kolesark. A Britanka je bila pred sprintom prav zaradi napada v slabem položaju, saj je bila povsem v ospredju. Kljub temu smo videli sprint, v katerem je bila prav Armitsteadova najmočnejša.

V zadnjih metrih je prehitela Anno Van den Breggen. Tretja je bila domačinka Magan Guarnier. Landska zmagovalka Pauline Ferrand Prevot je bila 6. Armitsteadova je še četrta Britanka z naslovom svetovne prvakinje. Pred njo so mavrično majico osvojile še Burtonova, (leta 1960 in 1967), Jonesova (1982) in Cookova (2008).

MLADINCI
Ravno tako nekaj manj kot 130 kilometrov so morali prevoziti tudi mladinci. Najprej so se na progi pomerili mladinci. Na 129,6 km dolgi preizkušnji so nastopili tudi štirje Slovenci. Na koncu sta ciljno črto prečkala dva. Jaka Primožič je bil 21., na cilj je prišel v skupini, ki je za zmagovalcem zaostala za 39 sekund. Gorazd Per je bil 42. Zaostal je za minuto in sedem sekund. Tadej Pogačar in Žiga Jerman sta odstopila.


»Dirka je bila izredno zahtevna. Imeli smo še dež, drselo je, bilo je veliko padcev. Vse skupaj je šlo hitro. Prvih nekaj krogov sem se vozil večinoma v ozadju zaradi dveh padcev, na klancu se mi je odpel še pedal, zato sem moral loviti. V zadnjem krogu smo pod klancem ušli, vendar na klancu zaradi kock nisem imel dovolj moči, da bi šel z najboljšimi. Nekaj nas je odpadlo, šli smo skupaj do cilja. Lahko bi imel nekaj več sreče, vendar sem od sebe dal maksimum, « je za KZS po dirki dejal Primožič.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ