BTC City Ljubljana odhaja v ZDA: Sponzorji omogočili večji proračun

BTC City Ljubljana odhaja v ZDA: Sponzorji omogočili večji proračun
15.09.2015 AVTOR: D. Z.
Ženska ekipa BTC City Ljubljana bo v nedeljo nastopila na ekipnem kronometru na svetovnem prvenstvu v ameriškem Richmondu.

Številne ekipe so se nastopu v ZDA odpovedale. Glavni razlog je seveda denar. Potovanje v Ameriko pač preveč stane. Pri moštvu BTC City Ljubljana denar ni bil ovira. »Vprašanje je bilo, ali bomo odšli tja ali ne. Vendar ne zaradi denarja, ampak bolj zato, ali bomo dobili vabilo Mednarodne kolesarske zveze ali ne. Bili smo na 24. mestu, kar nam nastopa na prvenstvu ni omogočalo. Potem pa so dekleta v juliju in avgustu tekmovala zelo dobro in prebili smo se v prvo 20-erico. Tako nam to mesto pripada, « je še pred odhodom dejal glavni mož te ekipe Gorazd Penko.

Obenem je Penko še dodal: »Poleg tega smo se na to pripravili že pred enim letom. Sponzorji so nam omogočili večji proračun prav za morebitno udeležbo na svetovnem prvenstvu. Glavni razlog pa je, da je ekipa letos v kronometru za razred ali dva močnejša kot lani. To smo dokazali na tekmi svetovnega pokala na Švedskem. Tam smo na isti progi za skoraj štiri minute izboljšali lanski dosežek. S sedmim mestom smo prebili nek magični zid elitne deseterice. In tej deseterici niti slučajno to ni bilo všeč. To je tisti glavni razlog, zakaj v Ameriko. «

Do dodatnih logističnih zapletov je prišlo tudi zaradi nedeljskega nastopa na dirki v Madridu, dirki, ki je potekala pred prihodom kolesarjev na tritedenski dirki po Španiji. Kolesarke so najprej odpotovale v Španijo, potem pa od tam v Ameriko. Kolesa za kronometer pa so že prej poslali v ZDA. »Na to logistiko smo se pripravili s pomočjo nekdanjega kolesarja Leona Berganta, ki je zdaj v Ameriki. Uredil nam je bivanje in prevozna sredstva v Ameriki. Kolesarstvo je pač šport logistike in na to smo se že navadili. Tokrat je pač težje. Jasno se takoj, ko je v igri letalski prevoz, vse skupaj bolj zaplete. Na to smo se pripravljali že kakšen mesec prej in upam, da nam bo logistika stekla, tako kot tudi pričakujemo, da nam bo, « je še pojasnil Penko.

Priznal je še, da pričakuje dobro vožnjo deklet. V zadnjem času so se sicer ukvarjali z nekaterimi poškodbami, pa vseeno. »Tudi same se zavedajo, da so tega sposobne. To smo videli že na etapnih dirkah. Večina tekmovalk se je v posamičnih kronometrih uvrstila med prvih 40. Besede kapetanke, da smo letos v ekipni vožnji veliko močnejši kot lani so seveda mene in dekleta opogumile. Pričakujem, da bomo uvrščeni nekje tako kot lani ali celo bolje. Če bo osem ekip na startu, bomo mogoče osmi, ampak to bo pomenilo, da tja tudi spadamo. Ekipe se ne samo zaradi  stroškov, ampak tudi zato, ker nimajo dobrih tekmovalk v tej disciplini, ekipnega kronometra raje ne udeležijo. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ