Bujakova po težki sezoni do pomembnega uspeha

Bujakova po težki sezoni do pomembnega uspeha
11.08.2023 AVTOR: DZ, vir: Kolesarska zveza Slovenije

"Zadnje obdobje je bilo zame zelo težko," je po 12. mestu v vožnji na čas priznala Eugenija Bujak. Gorazd Penko pa: "Mesec pred svetovnim prvenstvom je bila psihično in fizično praktično na dnu."

Eugenija Bujak je postavila nov mejnik v slovenskem ženskem kolesarstvu. V vožnji na čas je zasedla 12. mesto, kar je nova najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Dolgo je vztrajali na "vročih sedežih", namenjenih prvim trem. Obenem se je v intervjuju zahvalila tudi Gorazdu Penku za vso pomoč, kar si lahko preberete v nadaljevanju. Tudi Gorazd Penko je dodal nekaj podrobnosti.

Eugenija Bujak
O 12. mestu in novi najboljši uvrstitvi za Slovenijo: Želja je bila, da bi ta rekord padel, nisem pa bila prepričana v to, da lahko. Zadnje obdobje je bilo zame zelo težko. Mislim, da sem se dobro odločila, da se malo umirim, da nisem šla na Tour. Bila sem dlje časa na višini in to mi je res zelo pomagalo. Videla sem, da sem dobro trenirala. Poleg tega se po višini vedno dobro počutim in res sem si želela odpeljati dober kronometer. Nisem pa vedela, kaj naj pričakujem. Poskusila sem držati ritem, ki bi ga morala zdržati. Uspelo mi je.

O nastopu: Na začetku sem res gledala številke, da ne bi pretiravala, saj sem želela, da mi ostane nekaj moči za zaključek, ki je bil tudi zahteven. Mislim, da sem dobro odpeljala in hvala Gorazdu, da me je danes spremljal.

O zadnjem vzponu: Zaključek je bil zelo zahteven, vendar sem bila zelo motivirana, da grem do konca, da dam vse od sebe. Mislim, da sem dobro odpeljala.

O tem, o čem se je pogovarjala s kasnejšo zmagovalko Chloe Dygert: Vem, da dirka tudi na velodromu, sama pa sem včasih tudi, tako da sem jo vprašala, kako je to zanjo, da je na velodromu odlična in tudi na cesti. Bolj na sprošno.

O tem, kako ji je pomagal Gorazd Penko: Gorazd mi vedno pomaga, tudi če nismo v isti ekipi. Vsakič ga lahko pokličem za nasvet. Tudi v Livignu sem sicer sledila programu trenerka, vendar pa sem vedno tudi Gorazda vprašala, če bo to prav ali ne. Ali naj zmanjšam ali naredim kaj več. Tudi, če mi ne gre, verjame vame.

O višinskih pripravah: V Livignu oziroma na višini sem vsako leto. Vem, kako vpliva name. Po vrnitvi ne potrebujem nobene dirke. Če na višini dobro treniram, vem da bo takoj ob vrnitvi vse v redu.

O cestni dirki: Upam, da bom lahko dobro vozila. Upam, da bo res dež, ker mi bolj ustreza. S tem bi lahko imela neko prednost pred ostalimi. Naredila bom vse, kot ponavadi.

Gorad Penko
O težavah Eugenije Bujak: Mesec pred svetovnim prvenstvom je bila psihično in fizično praktično na dnu. Odšla je na višinske priprave in takrat sem ji svetoval, naj raje trenira manj in manj intenzivno, saj moraš biti na kronometru svež. To pomeni, da sredi sezone, ko si že utrujen, ne moreš še dodatno trenirati. Očitno so bili nasveti pravi. Danes je postavila rezultatsko mejo izredno visoko.

O pričakovanjih pred prvenstvom: 
Že pred prvenstvom sem rekel, da športniki in trenerji na tekmovanja hodim zato, da izboljšamo predhodne rezultate. To bo vedno tako. Vendar pa tega, da se bo to zgodilo z današnjim Eugenijinim nastopom nisem pričakoval.

O tem, kako jo je bilo spremljati iz avtomobila: Verjetno sama najbolj ve, kaj sem ji povedal takoj po startu. Začela je nekoliko drugače, saj je že po dobrih petsto metrih dobila drugačna navodila. Naj uporablja težji prenos, saj je vseskozi vozila nad 50 kilometri na uro. To pomeni, da ji je šlo izjemno dobro. To je pokazal tudi prvi vmesni čas. Tudi tehnično je vozila dobro, imela pa je nekaj rezerve na ovinkih, a to bo njena rak rana skozi celotno kariero. Na zadnjem odseku, po zadnjem vmesnem času se je videlo, da je dala vse od sebe, saj so se ji nekatere tekmovalke približale ali jo prehitele. To je dokaz, da je danes na cesti pustila vse, kar je imela v sebi.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ