Bujakova vztrajala do konca, šov pripadel Kopeckyjevi

Bujakova vztrajala do konca, šov pripadel Kopeckyjevi
14.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Lotte Kopecky. Belgijka je bila prva favoritinja za zmago na cestni dirki članic in to ji je tudi uspelo. Eugenija Bujak 54.

Svetovnega prvenstva je konec. Govorimo o prvem prvenstvu v zgodovini, ki je gostilo praktično vse kolesarske discipline. Zato je tudi potekalo tako dolgo in zato je bil tudi program dirk spremenjen. Vrhunec s člansko cestno dirko je bil že prejšnjo nedeljo, za konec pa so imele glavno besedo še članice. Tako kot mlajši člani so se na 154 kilometrov dolgo pot podale iz Lomonda.

Najprej so imele vožnjo v liniji, potem pa še tradicionalne kroge v Glasgowu, ki so se prav v vseh kategorijah izkazali za zelo zahtevne. Na startu je bilo kar 207 kolesark iz 71. držav. Tu so bile tudi tri Slovenke. Urša Pintar se je pridružila Urški Žigart in Eugeniji Bujak, ki sta na tem prvenstvu že odpeljali tudi vožnjo na čas. Hitro je prišlo do napadov in prvih razlik, tako da je kmalu v ozadju ostala Pintarjeva, ki je morala odstopiti. Na krogih je popustila tudi Urška Žigart, medtem ko je vztrajala Eugenija Bujak.

"Končala sem dirko ker sem mnenja, da je dirko potrebno končati ne glede na položaj na njej. Imela sem tudi nekaj smole s svojim položajem v grupi. Padci so nas nekajkrat zaustavili. Sama sicer nisem bila na tleh. Prvič se mi je to zgodilo že ob prihodu v mesto. Ko se naredi luknja na taki progi kot je bila tu enostavno ne moreš nazaj. Obračala sem pedala do cilja, saj je vsak kilometer pomemben. Čaka me še lep del sezone. V prvem delu sem bila povsem izmučena, po pripravah na višini pa menim, da bom lahko mirno opravila preostanek sezone in tudi evropsko prvenstvo, če bom dobila mesto v reprezentanci," je za Kolesarsko zvezo Slovenije dejala Bujakova.

Kaj pa v ospredju? Spet smo videli izjemno dirkanje za zmago. Aktualna svetovna prvakinja Annemiek Van Vleuten je imel številne težave zaradi padcev in okvar kolesa, a je vedno našla pot v ospredje. Tudi v zaključnih krogih je bila ob najboljših. Dolgo pa je spredaj sama bežala Švicarka Elise Chabbey. A skupinica, v kateri je bila tudi Lotte Kopecky jo je imela pod nadzorom in Belgijka je sploh delovala vseskozi zelo prepričljivo.

Tik pred vstopom v zadnji krog je zaradi prazne gume iz igre izpadla že omenjena Van Vleutnova. Demi Vollering je imela težave s krči. Potem pa je odločilen napad izpeljala Tudi Lotte Kopecky. Najdlje ji je lahko sledila Cecilie Uttrup Ludwig. A je tudi Danka morala popustiti in Kopeckyjeva je imela prosto pot do izjemne zmage. Bila je prva favoritinja, a morala je poraziti tudi močne Nizozemke.

V ozadju se je zdelo, da bo Uttrupova prišla do srebrne medalje, a je Volleringova uspela uprizoriti pravi preobrat in v dolgem sprintu je prišla do drugega mesta. Uttrupova je bila tretja. Sledile so Marlen Reusser, Christina Schweinberger, Elizabeth Deignan, Elise Chabbey, Annemiek Van Vleuten, Riejanne Markus in Mavi Garcia.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ