Buren začetek tedna: dva dopinška suspenza, operacija Ilex in Quintana

Buren začetek tedna: dva dopinška suspenza, operacija Ilex in Quintana
08.02.2024 AVTOR: G. N., foto: Sirotti

Tedna še ni konec, Mednarodna kolesarska zveza pa je že suspendirala dva kolesarja, v središču pozornosti je znova operacija Ilex, začenja se sojenje zdravniku Naira Quintane.

V zadnjih letih je doping v kolesarstvu zdrsnil v ozadje, odmevnih primerov je bilo le za vzorec in končno smo se lahko znova nemoteno pogovarjali o dirkanju. Začetek februarja za kolesarstvo ni bil najboljši, v dveh dneh je UCI suspendirala dva kolesarja, Francka Bonnamourja in Antwana Tolhoeka.

Bonnamour, ki ima pogodbo z ekipo Decathlon AG2R, je začasno prepoved dobil zaradi nepravilnosti v biološkem potnem listu, ki jih lahko še izpodbija oziroma pojasni, zakaj je do njih prišlo. Nato je sledil suspenz Antwana Tolhoeka, nekdanjega kolesarja Jumbo Visme, ki je zadnji dve sezoni dirkal za Lidl Trek. Konec novembra lani so v krvi Tolhoeka našli sledi prepovedanih steroidov, kolesar je sicer zahteval test B vzorca, če bo tudi ta pozitiven, mu grozi dveletna prepoved nastopanja. Tolhoek je sicer letošnjo sezono začel v dresu portugalske kontinentalne ekipe Sabgal-Anicolor.

Španski časnik Marca je medtem podrobno analiziral sodne zapise iz operacije Ilex, njena centralna figura je dr. Maynar, ki naj bi kolesarje, najbolj izpostavljen je Miguel Angel Lopez, oskrboval s prepovedanimi poživili. Španski tožilci predlagajo, da se primer opusti, saj nimajo točnih dokazov, kdaj in kako je kdo od kolesarjev dobil in uporabil prepovedana poživila. V dokumentih je sicer podrobno opisano, kako je Lopez v Budimpešto prejel pošiljko s prepovedano vsebino leta 2022, ko se je tam pripravljal na štart Gira.

V poročilu so tudi skrb vzbujajoče navedbe o tem, kako kolesarji še vedno lahko izigravajo sistem. Španski protidopinški agenti jih ne smejo testirati ponoči, zato kolesarji lahko uživajo substance, ki v nekaj urah izginejo iz krvi, saj vedo, da so ponoči nedotakljivi, prav tako jih skoraj nikoli ne testirajo čez vikend, saj laboratoriji, ki bi morali teste opraviti, čez vikend ne delajo. Poročilo o operaciji Ilex razkriva zelo luknjast sistem nadzora v Španiji.

V Franciji pa se je začelo sojenje nekdanjemu zdravniku Naira Quintane Fredyju Gonzales Torresu, ki je posledica preiskav v hotelu Arkee na Touru 2020.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ