Cadel Evans priredil še spektakel, Pelucchi ugnal zvezdnika sprinta

Cadel Evans priredil še spektakel, Pelucchi ugnal zvezdnika sprinta
01.02.2015 AVTOR: D. Z.
Cadel Evans je kariero zaključil na dirki z njegovim imenom. Prišel je blizu zmage, a prvo mesto je zasedel Gianni Meersman.

Cadel Evans Great Ocean Road Race
Tako se je imenovala enodnevna dirka prve kategorije, ki nosi ime zdaj uradno upokojenega kolesarja, nekdanjega zmagovalca dirke po Franciji. Govorimo o 174 km dolgi krožni dirki s startom in ciljem v Geelongu. Odločilni so bili trije zaključni krogi okrog Geelonga. Sledili so napadi, prvi ga je sprožil Kennaugh. Ko so Britanca ujeli, je napadel Bouet. Pridružila sta se mu še Bauer in Lapthome.

Kasneje jih je ujel še Rob Power, prednost pred glavnino pa je 50 km pred ciljem znašala vsega dobrih 40 sekund. Obetale so se nove spremembe, čeprav se je kmalu v ospredju izoblikovala skupina sedmih kolesarjev, potem pa je 26 kilometrov pred ciljem napadel Cadel Evans. Za pravo selekcijo pa ni mogel poskrbeti nihče. Šest kilometrov pred ciljem je skočil Kennaugh, potem je protinapad izvedel Moreno Moser. Poskrbel je za selekcijo, a dva kilometra pred ciljem so ga ujeli.

V sprintu se je za zmago udaril skupina devetih kolesarjev. Kennaugh je narekoval oster ritem za Rowa, vendar moštvu Sky ni uspelo doseči zmage. Kennaughovo delo je najbolje izkoristil Gianni Meersman. Kolesar moštva Etixx Quick Step je v sprintu premagal Simona Clarka (Orica GreenEdge) in Nathana Haasa (Cannondale Garmin). Četrti je bil Luke Rowe. Cadel Evans je kariero zaključil s petim mestom na svoji dirki. Sprint večje skupine za deseto mesto je pripadel Heinrichu Hausslerju.

"Začetek ni bil lahek. Veliko je bilo vetra, na trenutke pa je tudi deževalo. Mislim, da je bila večina glavnine že ob vstopu na kroge zelo utrujena. Pred nami pa so bili še trije krogi s strimim vzponi. Kot ekipa smo dobro dirkali. Rekel sem, da se dobro počutim in ekipa mi je zaupala. Vesel sem, da sem to znal vnovčiti," je dejal Meersman. In potem je tu Cadel Evans. Izjemni kolesar, ki se je poslovil na lep način. S petim mestom. "S kolesarskega vidika lahko rečem, da sem danes lahko vesel, da sem dirko končal v prvi skupini. Trasa ni bila posebej zahtevna, vendar pa je pihal veter. Dirkali smo agresivno. Zahvaliti se moram konkurentom in navijačem, ki so poskrbeli za odlično vzdušje. Bilo je skoraj tako kot na klasičnih dirkah," je priznal Evans

Majorka
Z dirko Trofeo Playa de Palma-Palma se je končala serija štirih enodnevnih preizkušenj prve kategorije na Majorki. Tudi letos so organizatorji na start posameznih dirk privabili številne zvezdnike. Med njimi so bili trije Slovenci. Grega Bole, Matej Mohorič in Kristijan Koren. Na zadnji dirki, ki se je začela in končala v Palmi. Dirka je bila dolga 168 kilometrov. Po dveh zahtevnih preizkušnjah - dobila sta ju Cummings in Valverde - pa je ta bila spet vsaj nekoliko lažja. Tako so na uspeh lahko upali hitrejši kolesarji.

Kolesarje je oviral dež, dirko pa so zaznamovali ubežniki. Pobeg dneva je uspel trem kolesarjem. Že kmalu po startu so napadli Dario Hernandez, Unai Intziarte in Ilart Zuazubiskar in njihova največja prednost je znašala dobrih pet minut. A to je bilo premalo, da bi lahko upali na končni uspeh. Ogromno dela so v lovu za trojico ubežnikov opravili kolesarji Cofidisa, ki so pomagali sprinterju Nacerju Bouhanniju. Zdelo se je, da bomo videli dvoboj dveh izjemnih sprinterjev - Greipla in Bouhannija.

Zadnji ubežnik, ki so ga ujeli, je bil Zuazubiskar in hitro je postalo jasno, da bodo tokrat med sabo obračunali sprinterji. V zadnjih kilometrih so pobudo pri narekovanju ritma prevzeli člani Skya. Greipel se je vseskozi vozil tik za njimi, a Nemec tokrat ni bil dovolj spreten. Največ moči je v še drugem sprintu na letošnjih dirkah na Majorki pokazal Matteo Pelucchi. Italijan v dresu IAM Cyclinga je premagal prav prej omenjenega Greipla in tretjega Bena Swifta. Na tokratni dirki sta nastopila Bole in Mohorič. Grega Bole je bil 94., Matej Mohorič pa je odstopil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ