Caleb Ewan do krstne zmage

Caleb Ewan do krstne zmage
17.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Franciji je po prvem dnevu počitka za kolesarji že 11. etapa. Dobil jo je Caleb Ewan. Zanj je to prva zmaga na Touru.

Na dirki po Franciji so kolesarji v Albiju v torek preživeli prvi dan počitka. Danes pa se je dirka nadaljevala s 167 kilometrov dolgo ravninsko etapo od Albija do Toulousa. Sicer so morali kolesarji premagati vzpon tretje in vzpon četrte kategorije, a to v prvem delu etape. Na priložnost so tako spet čakali sprinterji. Takoj po startu je brez posebnega boja prišlo do pobega.

Sprinterje so poskušali presenetiti Stephane Rossetto, Anthony Perez (oba Cofidis), Aime De Gendt (Wanty-Gobert) in Lilian Calmejane (Total Direct Energie). Privozili so si tri minute prednosti, medtem ko so imeli v glavnini vse pod nadzorom predvsem kolesarji moštva Deceuninck Quick Step, ki so branili rumeno majico Juliana Alaphilippa. Pri narekovanju ritma so pomagali tudi člani moštev Lotto Soudal in Jumbo Visma.

Torej ekipe, ki imajo v svojih vrstah sprinterje. Glavnina je imela vse pod nadzorom, medtem ko je 30 kilometrov pred ciljem prišlo do padca. Niki Terpstra je odstopil, Nairo Quintana pa je moral ujeti stik z glavnino. Kolumbijcu je to uspelo, medtem ko je v osprejdu vztrajal samo še De Gendt. Caleb Ewan se je znašel v težavah deset kilometrov pred ciljem, ko se je moral skorajda ustaviti in je tako izgubil nekaj mest.

Glavnina je De Gendta ujela šele štiri kilometre pred ciljem v Toulousu, ki je cilj etape zadnjič gostil leta 2008, ko je drugo etapno zmago od 30 slavil Mark Cavendish. Tokrat so v zaključku prevladovali kolesarji Jumba Visme. V zaključku je Mike Teunissen nekoliko prehitro na vetru pustil Dylana Groenewegna, ki je tako moral zgodaj začeti sprint. Nizozemec je bil sicer nadvse močan, a tokrat je Caleb Ewan vendarle pospešil in Groenewegna.

Tudi ta boj je bil zelo tesen in odločal je fotofiniš, a Ewan se je lahko veselil prve zmage na dirki po Franciji. V teh dneh je kazal odlično pripravljenost in je bil že štirikrat med najboljšimi tremi. "Deset kilometrov pred ciljem sem ostal ujet, potem ko je klubski kolega Jasper padel. Bil sem povsem na repu glavnine, vendar pa me je Roger prišel iskati in je pripeljal vse do Groenewegna. Imel sem dovolj časa, da sem si malce spočil. Na srečo sem imel tudi dovolj močne noge za zmago," je dejal Ewan.

Groenewegen je bil drugi, tretji pa Elia Viviani. Sledili so Peter Sagan, Jens Debusschere, Sonny Colbrelli, Jasper Philipsen, Cees Bol, Alexander Kristoff in Warren Barguil. Favoriti so prišli v času zmagovalca. Alaphilippe je obdržal rumeno majico. Sledijo Thomas, Bernal, Kruijswijk, Buchmann, Mas, Yates, Quintana, Martin in Pinot. Jan Tratnik je 67., Matej Mohorič pa 98.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ