Caleb Ewan dobil etapo, Chaves ob majico

Caleb Ewan dobil etapo, Chaves ob majico
26.08.2015 AVTOR: D. Z.
Peto etapo na dirki po Španiji je dobil mladi Caleb Ewan, a pri Orici GreenEdge so izgubili rdečo majico. Zdaj vodi Tom Dumoulin.

Za kolesarji na dirki po Španiji je peta etapa od Rote do Ronde. Etapa ni bila posebej zahtevna, zaključek pa je bil najprej tehnično zahteven, potem pa speljan še v vzpon, tako da tisti pravi sprinterji niso imeli možnosti za zmago. Zato pa so na priložnost lahko upali kolesarji, kot so Ewan, Sagan, Degenkolb, Rojas … na morebitne zaostanke ob pretrganju skupine pa so morali biti pozorni tudi kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku.

Etapo so zaznamovali trije ubežniki, ki so se v beg podali že kmalu po startu. Najprej je nekaj kilometrov sam bežal Tsgabu Grmay, potem pa sta ga po 20 kilometrih dirkanja ujela še Antoine Duchesne in Iljo Keisse. Privozili so si več kot sedem minut prednosti, potem pa so v ozadju narekovanje ritma prevzeli člani Giant Alepcina in Tinkoff Saxa. 70 kilometrov pred ciljem 167 km dolge etape je razlika znašala dobrih pet minut.

Potem so ritem v glavnini pričeli narekovati še člani Cofidisa in prednost ubežnikov se je zmanjšala na vsega dve minuti, tako da je postalo jasno, da se ubežniki tudi tokrat ne bodo borili za etapno zmago. 18 km pred ciljem je preostala kolesarja napadel Keisse, a Belgijec je imel 10 km pred ciljem samo še 40 sekund naskoka. Kmalu zatem je bil ujet in sledil je tehnično zahteven zaključek s številnimi ovinki. Astana, Tinkoff Saxo, Sky, Katjuša …

ekipe so se borile za prevlado na čelu skupine. Tudi člani MTN Qhubeke so poskšali sestaviti vlak. Prvi je sprint začel John Degenkolb, a Nemec ni bil dovolj močan. Mladi Caleb Ewan ga je pred ciljem prehitel in Avstralec se je na prvi tritedenski dirki že razveselil prve etapne zmage. Degenkolb je bil drugi, tretji pa Peter Sagan. V istem času je črto prečkalo 18 kolesarjev, devetnajstemu Joaquimu Rodriguezu so prisodili osem sekund zaostanka. V tej skupinici je bil tudi do danes vodilni Johan Esteban Chaves, ki je tako izgubil rdečo majico. Prevzel jo je Tom Dumoulin, ki ima zdaj sekundo naskoka pred Chavesom in 16 pred Rocheom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ