Calfee: "Prihodnost je v specialkah z vzmetenjem"

Calfee: "Prihodnost je v specialkah z vzmetenjem"
13.03.2016 AVTOR: Nejc Grilc
Legendarni izumitelj in oblikovalec Craig Calfee je prepričan, da bodo cestna kolesa z vzmetenjem v prihodnje postala stalnica.

Craig Calfee je znan po tem, da je v preteklosti znal predvideti prihajajoče smernice v kolesarski industriji in tako zgradil zelo uspešno podjetje, v kolesarskih krogih pa postal znan kot izumitelj in vizionar. Zdaj je prepričan, da je prihodnost v specialkah z vzmetenjem, kakršno so lani predstavili pri Pinarellu.

Calfee je bil eden prvih, ki je pri izdelavi koles začel uporabljati karbon, med drugim je bilo kolo, ki ga je leta 1991 izdelal za Grega LeMonda, prvo povsem karbonsko kolo na dirki po Franciji. Očitno bo eden prvih tudi pri cestnih kolesih z vzmetenjem, saj je najboljše kolo iz njegove linije, poimenovano Manta, že na trgu. In to z zadnjim vzmetenjem.

Tako kot Pinarello tudi Calfee uporablja enostaven sistem z vzmetjo, ki ima 12 milimetrov hoda. Pomembno je, da hod vzmeti ostane pod dvema centimetroma, saj se tako kolesarjeva energija ne izgublja, hkrati pa še vedno blaži dovolj tresljajev, da je vožnja bolj mirna in predvsem bolj učinkovita.

"Najboljši material vedno zmaga. To sem trdil za karbon in to zdaj trdim za zadnje vzmetenje na cestnih kolesih. Najhitrejše kolo bo zmagalo, vsa kolesa pa bodo imela vzmetenje. V to sem povsem prepričan, " je bil presenetljivo suveren Craig Calfee.

Njegovo kolo Manta pa je prava paša za oči. 56 centimetrov velik okvir skupaj z vzmetenjem tehta le 1,1 kilograma, geometrijo pa prilagodijo po željah vsakega kupca poseej. Sam okvir stane 4800 dolarjev, celotno kolo z vnaprej izbrano osnovno opremo pa dobrih 6000 dolarjev. Vsi so ročno izdelani v Santa Cruzu v ZDA, kolo pa si lahko ogledate v galeriji.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ